»Denominacija rublja bo Rusijo spremenila v Zimbabve«

Denominacija se običajno izvaja v državah, kjer prevladuje velika inflacija, revščina in recesija.
Fotografija: Strokovnjak poudarja, da v denarništvu obstaja načelo »deluje - ne dotikaj se« in ga ne bi smeli kršiti. FOTO: RIA Novosti
Odpri galerijo
Strokovnjak poudarja, da v denarništvu obstaja načelo »deluje - ne dotikaj se« in ga ne bi smeli kršiti. FOTO: RIA Novosti

Semyon Novoprudsky, namestnik urednika spletnega portala Banki.ru, piše, da Rusija ne bi smela posnemati držav, kot je Zimbabve. Po njegovem mnenju so podporniki denominacije (ki jih je v Rusiji vse več) pozorni na velike količine gotovine, nakopičene v državi. Vendar je zadnje, kar si Rusi želijo, denarna reforma, je poudaril strokovnjak.

Opozoril je na dejstvo, da prebivalce države izčrpava padec dohodka in karantena. Na srečo, pravi, se je Banka Rusije pravočasno odzvala na pogovore o denominaciji in jasno povedala, da te reforme ne bo izvedla.Novoprudsky je spomnil, da je Banka Rusije dejala: »Z nominalno vrednostjo in naborom bankovcev je vse v redu«. Dodal je, da zaupanje Rusov v rubelj ostaja precej visoko.

Strokovnjak poudarja, da v denarništvu obstaja načelo »deluje - ne dotikaj se« in ga ne bi smeli kršiti. Denominacije v Rusiji ni treba izvajati, pravi. Opozoril je tudi na dejstvo, da ni razloga, da bi to temo javno izpostavljali.

Nedavno je Invest-Foresight zapisal, da bi bilo po mnenju ekonomistov denominacija rublja draga za državo. Gre predvsem za posledico dejstva, da bi morali Rusi znova konfigurirati strojno opremo, ki ustvarja gotovino oziroma tiska bankovce.
 

Več iz rubrike

Komentarji: