»Denominacija rublja bo Rusijo spremenila v Zimbabve«

Denominacija se običajno izvaja v državah, kjer prevladuje velika inflacija, revščina in recesija.
Fotografija: Strokovnjak poudarja, da v denarništvu obstaja načelo »deluje - ne dotikaj se« in ga ne bi smeli kršiti. FOTO: RIA Novosti
Odpri galerijo
Strokovnjak poudarja, da v denarništvu obstaja načelo »deluje - ne dotikaj se« in ga ne bi smeli kršiti. FOTO: RIA Novosti

Semyon Novoprudsky, namestnik urednika spletnega portala Banki.ru, piše, da Rusija ne bi smela posnemati držav, kot je Zimbabve. Po njegovem mnenju so podporniki denominacije (ki jih je v Rusiji vse več) pozorni na velike količine gotovine, nakopičene v državi. Vendar je zadnje, kar si Rusi želijo, denarna reforma, je poudaril strokovnjak.

Opozoril je na dejstvo, da prebivalce države izčrpava padec dohodka in karantena. Na srečo, pravi, se je Banka Rusije pravočasno odzvala na pogovore o denominaciji in jasno povedala, da te reforme ne bo izvedla.Novoprudsky je spomnil, da je Banka Rusije dejala: »Z nominalno vrednostjo in naborom bankovcev je vse v redu«. Dodal je, da zaupanje Rusov v rubelj ostaja precej visoko.

Strokovnjak poudarja, da v denarništvu obstaja načelo »deluje - ne dotikaj se« in ga ne bi smeli kršiti. Denominacije v Rusiji ni treba izvajati, pravi. Opozoril je tudi na dejstvo, da ni razloga, da bi to temo javno izpostavljali.

Nedavno je Invest-Foresight zapisal, da bi bilo po mnenju ekonomistov denominacija rublja draga za državo. Gre predvsem za posledico dejstva, da bi morali Rusi znova konfigurirati strojno opremo, ki ustvarja gotovino oziroma tiska bankovce.
 

Več iz rubrike

finance

Ena glavnih bank na svetu o težavah dolarja

Trenutna finančna politika ameriških oblasti spodkopava zaupanje v dolar in sili vlagatelje, da čim bolj aktivno kupujejo zlato. Takšen komentar je objavila ena glavnih investicijskih bank na svetu G…

finance

Denarno pomoč za zaposlene izkoristil za nakup najnovejšega Lamborghinija

Dodeljeno mu je bilo skoraj štiri milijone dolarjev posojil v okviru programa za pomoč malim podjetjem med pandemijo, ta pa je denar porabil za luksuzne dobrine.

finance

Največji zaslužkar lani plačal več kot milijon in pol evrov dohodnine

Medtem ko je polovica zavezancev za dohodnino že poravnala svoje obveznosti za lani, preostale to še čaka. Do sredine tega tedna morajo doplačati dohodnino zavezanci iz drugega svežnja informativnih …

finance

Bitcoin po dveh mesecih spet nad 10.000 dolarjev

Po nekaj tednih trgovanja v ozkih razponih je bitcoin v nedeljo prvič od začetka junija prebil »magično mejo« 10.000 dolarjev.

Komentarji: