Srbski dinar med najbolj stabilnimi valutami na svetu

Srbski dinar se bo leta 2020 uvrstil med najbolj stabilne valute na svetu, pravijo analitiki iz Erste Group.
Fotografija: Srbski dinar je od začetka leta ena najstabilnejših valut. FOTO: FOXARTBOX / Shutterstock
Odpri galerijo
Srbski dinar je od začetka leta ena najstabilnejših valut. FOTO: FOXARTBOX / Shutterstock

Srbski dinar je od začetka leta ena najstabilnejših valut. Tako naj bi ostalo do konca leta 2020, so sporočili analitiki Erste Group.

»Dinar je ena najstabilnejših valut na svetu v letošnjem letu, saj je v prvih petih mesecih centralna banka prodala za 875 milijonov evrov ali 6,1 odstotka vseh deviznih rezerv,« so v poročilu o valutah v Srednji in Vzhodni Evropi (CEE), zapisali pri Erste.

Glede na stalen priliv neposrednih tujih naložb in privlačne stopnje donosa naj bi se depreciacijski pritisk na srbski dinar počasi zmanjšal, valuta pa se bo v preostalem letu gibala okoli 117,5 v primerjavi z evrom, navajajo pri Erste.Srednjeročno pričakujejo postopno slabljenje romunskega leva - zlasti zato, ker bo šok povpraševanja, ki ga povzroča koronavirusna kriza in nižje cene nafte, povzročil šibke inflacijske pritiske, ugotavlja Erste.

Kar zadeva hrvaško kuno, naj bi bila podprta z dvemi milijardami evrov zamenjave, ki jih je Evropska centralna banka (ECB) zagotovila centralni hrvaški banki, pravijo analitiki.  

»Držimo se svoje napovedi, da bomo videli HRK pretežno v pasu 7,50-7,60, povprečno približno 7,57,« napovedujejo.
 

Več iz rubrike

Komentarji: