Hrvaška korak bližje k sprejemu evra

Najmlajša članica EU Hrvaška želi v »čakalnico na evro«. Hrvaški premier Plenković išče podporo držav EU in Evropske komisije, da se pridruži ERM-2.
Fotografija: Sprejetje evra je strateški cilj Hrvaške. Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Odpri galerijo
Sprejetje evra je strateški cilj Hrvaške. Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Hrvaški premier Andrej Plenković je v pismu evropskim kolegom in predsednici Komisije Ursuli von der Leyen zaprosil za podporo za vstop Hrvaške v mehanizem deviznih tečajev (ERM-2), poročajo hrvaški mediji.

V začetku julija 2019 je Hrvaška prejela uradno potrditev Euroskupine, da sta bila sprejeta tako pismo o nameri za vstop v ERM-2 in bančno unijo, kot tudi akcijski načrt z reformnimi ukrepi. Cilj Plenkovića je, da se Hrvaška že julija letos pridruži ERM-2.ERM-2 je bil ustanovljen 1. januarja 1999 kot naslednik starejšega ERM-ja, z namenom, da nihanja deviznih tečajev med evrom in drugimi valutami EU ne motijo ​​ekonomske stabilnosti na enotnem trgu in da bi se državam zunaj euroobmočja pomagalo pripraviti na sodelovanje v euroobmočju. Konvergenčno merilo stabilnosti deviznega tečaja zahteva sodelovanje v ERM-2.

Bančna unija v EU je prenos odgovornosti za bančno politiko z nacionalne na ravni EU v več državah unije, ki se je začela leta 2012 kot odgovor na krizo v euroobmočju.


Zdravstveni pregled ECB


Vlada opozarja, da je Hrvaška doslej na zavezan način izpolnila vse zahteve na poti do ERM-2 in euroobmočja.


Plenković meni, da je država pripravljena na bančno unijo. Izpostavlja, da je »zdravstveni pregled« Evropske centralne banke (ECB) opravilo pet hrvaških bank. Po rezultatih celovite ocene, ki je bila objavljena prejšnji teden, nobena od petih bank nima pomanjkanja kapitala, je v torek sporočila hrvaška vlada.
 
 
 

Več iz te teme:

Več iz rubrike

aktualno

Študentje bodo za prakso imeli na razpolago 3,5 milijona evrov

Odobrena so evropska sredstva za javni razpis, namenjen pridobivanju praktičnih izkušenj in znanj študentov v delovnem okolju za obdobje 2022/2023.

aktualno

Kaj se dogaja v Evropi? Salmonela tudi v največji tovarni čokolade

V največji tovarni čokolade na svetu, ki jo švicarski velikan Barry Callebaut upravlja v belgijskem mestu Wieze, so odkrili bakterije salmonele.

aktualno

Ukrajinsko pristanišče je vendarle zapustila prva ladja z žitom

Trgovski ladji varnost zagotavljajo ruske bojne ladje, ukrajinsko pristanišče pa je bilo razminirano.

aktualno

Demostat: 51 odstotkov prebivalcev Srbije nasprotuje vstopu v EU

81 odstotkov prebivalcev Srbije meni, da mora Srbija za vsako ceno ohraniti svojo nevtralno držo, 80 odstotkov ne podpira uvedbe sankcij proti Rusiji.

Komentarji: