Kriptovalute: Se bo težko pričakovana 'združitev' končno zgodila?

Druga največja kriptovaluta na svetu naj bi kmalu izvedla t. i. združitev (The Merge), zaradi katere bo postala okolju bolj prijazna.
Fotografija: Foto: Dado Ruvic / Reuters
Odpri galerijo
Foto: Dado Ruvic / Reuters

Vlagatelji na trgih kriptovalut težko pričakujejo izmuzljivo nadgradnjo omrežja Ethereum, ki je bila zaradi svoje težavnosti že večkrat preložena. Končno izvedena nadgradnja bi bila sicer veliko olajšanje za ether, kriptovaluto omrežja Ethereum, saj bi omogočila energetsko manj potraten način potrjevanja transakcij imenovan Proof of Stake (PoS).

Združitev

Združitev oziroma The Merge – tako se imenuje velika nadgradnja omrežja Ethereum, na katerem so zgrajeni številni kriptoprojekti, in katere cilj je, da postane vitkejše, bolj 'povprečno' in čistejše. Vendar je izmuzljiva, saj naj bi se zgodila že pred leti in je bila že večkrat preložena, zaradi česar so se nekateri vlagatelji začeli bati, da se morda sploh nikoli ne bo zgodila.

image_alt
Evropski projekt Chaise: Strokovnjak za blockchain naj bo!

Zdaj pa udeleženci na trgu stavijo, da je konec čakanja blizu, kar pa sicer še ne pomeni, da je vse v najlepšem redu. Na spletni platformi Polymarket, kjer uporabniki s stablecoini stavijo na verjetnost pojava prihodnjih dogodkov, so vlagatelji s 67-odstotno možnostjo ocenili, da se bo nadgradnja, znana tudi kot Ethereum 2.0, zgodila do oktobra, 13-odstotna možnost pa obstaja, da se bo zgodila do septembra, povzema Reuters.

Foto: Dado Ruvic / Reuters
Foto: Dado Ruvic / Reuters
Fundacija Ethereum, ki nadgradnjo primerja z zamenjavo motorja na vesoljski ladji med poletom, na svojem spletnem mestu navaja, da se bo združitev »zgodila v tretjem ali četrtem trimesečju leta 2022«. Združitev bi lahko pomenila tudi konec muke za tiste vlagatelje, ki imajo v lasti kriptožeton, imenovan 'staked ether' ali stETH ('zastavljen ether'), ki predstavlja ether, zaklenjen v testnem okolju za nadgradnjo, in ki ga je težko unovčiti v velikem obsegu vsaj šest mesecev po izvedeni združitvi.

Dvomljivci še vedno obstajajo

»Gre za samo maso protokola. Ethereum je preprosto tako velik, da mislim, da ne bodo pravočasno dosegli roka,« je po navedbi mednarodne tiskovne agencije dejal Brent Xu, ustanovitelj in izvršni direktor podjetja Umee, ki gradi osnovni sloj blockchain omrežja za izposojanje in posojanje. »Ljudje se preprosto bojijo, da njihov stETH ne bo nič vreden, ker bo združitev verjetno trajala dlje, kot je bilo pričakovano,« meni Xu.

image_alt
Pripravite se. Na tisoče digitalnih valut bo propadlo

Kot smo že omenili, bo rudarjenje oziroma pridobivanje ethra prešlo z energetsko intenzivnega načina dokazovanja dela (Proof of Work – PoW) na okolju bolj prijazen način dokazovanja lastništva (Proof of Stake – PoS). Obstoječa izvedbena plast Ethereuma se bo tako združila z novim sistemom konsenza.

Vendar pa bi vsaka nadaljnja zamuda lahko še dodatno negativno vplivala na že tako nizko ceno ethra in zastavljenega ethra, ki je v zadnjih nekaj tednih močno padel, skupaj z bitcoinom in ostalimi kriptovalutami. Med večjimi vlagatelji v stETH se je v težavah znašla tudi posojilnica kriptovalut Celsius s sedežem v ZDA.

image_alt
Kriptovalute: Napoved za leto 2022

Projekt stETH je bil sicer priljubljen, ker lahko vlagatelji zaslužijo obresti, če »zastavijo« svoj ether, vendar morajo v ta namen zakleniti najmanj 32 ethrov (trenutno približno 38.000 dolarjev), dokler se omrežje ne nadgradi na nov standard. Nekatere platforme so sicer kasneje omogočile, da so vlagatelji v zameno za donos vložil toliko, kot so želeli.

Vendar pa ponavljajoče se zamude pri združitvi preizkušajo živce vlagateljev v stETH, ki so verjetno že tako ali tako malce bolj na trnih, glede na nedavno dogajanje na trgih kriptovalut.

Več iz rubrike