Pripravite se. Na tisoče digitalnih valut bo propadlo

Strah se razrašča med lastniki kriptovalut. Na obzorju so številni bankroti. Kateri kriptovaluti preti konec?
Fotografija: Bitcoin je za več kot 50 % nižji od rekordne vrednosti, ki jo je dosegel novembra, pri čemer so številni drugi digitalni žetoni močno nižji od svojih najvišjih vrednosti vseh časov.FOTO: REUTERS/Dado Ruvic
Odpri galerijo
Bitcoin je za več kot 50 % nižji od rekordne vrednosti, ki jo je dosegel novembra, pri čemer so številni drugi digitalni žetoni močno nižji od svojih najvišjih vrednosti vseh časov.FOTO: REUTERS/Dado Ruvic

Več igralcev v industriji kriptovalut je za CNBC povedalo, da se bo na tisoče digitalnih žetonov verjetno zrušilo, medtem ko se bo število obstoječih verig blokov v prihodnjih letih zmanjšalo.

Obstaja več kot 19.000 kriptovalut in na desetine platform blockchain. Platforma veriženja blokov, kot je Ethereum, je osnovna tehnologija, na kateri temeljijo mnoge od teh različnih kriptovalut.

image_alt
Ne dvomite v poroko, saj prinaša koristi. Toda, kakšne?

Nedavni propad tako imenovanega algoritemskega stabelcoina terraUSD in z njim povezanega digitalnega žetona luna, ki je šokiral trg, je v središče pozornosti postavil na tisoče obstoječih kriptovalut in vprašanje, ali bodo vse preživele.

»Eden od učinkov tega, kar smo prejšnji teden videli pri izdaji Terra, je, da smo na stopnji, ko je v bistvu veliko preveč blokovnih verig, preveč žetonov. To prinaša tudi nekaj več tveganj za uporabnike,« je prejšnji teden za CNBC na Svetovnem gospodarskem forumu v Davosu v Švici povedal Bertrand Perez, izvršni direktor fundacije Web3.

Nedavni propad tako imenovanega algoritemskega stabelcoina terraUSD in z njim povezanega digitalnega žetona luna, ki je šokiral trg, je v središče pozornosti postavil na tisoče obstoječih kriptovalut in vprašanje, ali bodo vse preživele.FOTO. REUTERS/Dado Ruvic
Nedavni propad tako imenovanega algoritemskega stabelcoina terraUSD in z njim povezanega digitalnega žetona luna, ki je šokiral trg, je v središče pozornosti postavil na tisoče obstoječih kriptovalut in vprašanje, ali bodo vse preživele.FOTO. REUTERS/Dado Ruvic

V resnici smo v obdobju velike porasta različnih kriptovalut, kar prinaša tveganja in razvrednotenje ter vprašljivo verodotojnost kriptovalut. A strokovnjaki verjamejo, da se bo nasičen trg naravno oziroma organsko prečistil in bodo obstale samo verodotojne, varne in obstojne kriptovalute.

"Mislim, da se postavlja vprašanje, ali danes potrebujemo 19.000 novih valut. V svetu fiat je morda 180 valut,« je dejal Brad Garlinghouse, izvršni direktor družbe za čezmejna plačila v verigi blokov RippleGarlinghouse.

Trg kriptovalut še naprej čuti pritisk

Bitcoin je za več kot 50 % nižji od rekordne vrednosti, ki jo je dosegel novembra, pri čemer so številni drugi digitalni žetoni močno nižji od svojih najvišjih vrednosti vseh časov.

Veliko različnih platform blockchain od Ethereuma do Solane se poteguje za vodilni položaj v industriji. Toda Brett Harrison, izvršni direktor borze kriptovalut FTX ZDA, je dejal, da na stotine, ki trenutno obstajajo, ne bodo preživele.

image_alt
Vlagatelji zaskrbljeni kljub pozitivnim gospodarskim podatkom

Več iz rubrike