Konec začetka: Papirnato zlato proti fizičnemu zlatu

Če banke posedujejo zlate palice, jih lahko uporabijo kot lastniški kapital, kar jim omogoči, da natisnejo več denarja.
Fotografija: Zlate palice. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Zlate palice. Foto: Shutterstock

Zapoznela računovodska sprememba meče majhen žarek svetlobe na imetnike trga papirnatih plemenitih kovin. To ponovno kaže, da papirnati trg ni enak fizičnemu trgu plemenitih kovin.

Celo regulatorji se začenjajo zavedati, da kreditno tveganje nasprotne stranke na trgu papirnatega zlata ni podobno tveganju imetnikov fizičnega zlata. To je bilo zelo očitno v zadnji prijavi bančnih dejavnosti v ZDA.

image_alt
Z avgustom v NLB in Novi KBM konec zaračunavanja ležarine

Štiri banke predstavljajo skoraj 70 odstotkov celotne tržne izpostavljenosti

Vsaka ameriška komercialna banka in hranilnica (s sredstvi nad 5 milijard dolarjev) mora vsako četrtletje predložiti poročilo Uradu nadzornika valute (Office of the Comptroller of the Currency - OCC).

Poročilo prikazuje njene dejavnosti trgovanja in izvedenih finančnih instrumentov (finančne pogodbe, katerih vrednost temelji na osnovnem vrednostnem papirju in se uporabljajo za obvladovanje tveganja, špekulacijo ali finančni vzvod pozicije; primeri so terminske pogodbe, opcije in pogodbe o zamenjavi).

OCC navaja, da je njena zahteva, da banke poročajo te podatke, namenjena številnim trgom. To vključuje trg papirnatega zlata, večjo preglednost, reševanje vprašanj infrastrukture, kliringa in kritja na trgu izvedenih finančnih instrumentov, s katerimi se trguje zunaj organiziranega trga (OTC).

Glede na poročilo, je v prvem četrtletju leta 2022 poročalo več kot 1291 bank. Vendar pa štiri največje poslovne banke predstavljajo 89 odstotkov vseh nominalnih zneskov bančnega sektorja in 69 odstotkov neto tekoče kreditne izpostavljenosti sektorja, navaja Zero Hedge.

Cena zlata je danes padla. Foto: Siphiwe Sibeko/Reuters
Cena zlata je danes padla. Foto: Siphiwe Sibeko/Reuters

Da - točno tako, te štiri banke opravijo 89 odstotkov vseh trgovalnih dejavnosti in dejavnosti z izvedenimi finančnimi instrumenti bank v ZDA, skoraj 70 odstotkov celotne tržne izpostavljenosti pa predstavljajo te iste štiri banke.

Druga pomembna točka, ki je najpomembnejša za vlagatelje v zlato in srebro, je sprememba načina poročanja o pogodbah za zlato in srebro.

Ta sprememba pri poročanju je v skladu s spremembo, ki je bila določena v sporazumu Basel III (tretji Baselski sporazum določa mednarodne standarde za bančno kapitalsko ustreznost, testiranje izjemnih situacij in zahteve glede likvidnosti), in sicer ločitev načina hrambe fizičnega zlata (imenujejo ga alocirano zlato) v primerjavi s papirnim zlatom (imenujejo ga nealocirano zlato) v bilanci stanja banke.

Bistvo spremembe je, da se zdaj upošteva tveganje nasprotne stranke na papirnem trgu. Povedano drugače - koliko denarja je v resnici na kocki, če gre vse skupaj v maloro?

image_alt
Inflacije ECB ne bo znižala. Cene, zdaj tudi posojil, bodo visoke

Pogodbe o plemenitih kovinah kot izvedeni finančni instrument menjalnega tečaja

Pred 1. januarjem 2022 so lahko banke svoje pogodbe o plemenitih kovinah navedle kot izvedeni finančni instrument na podlagi deviznega tečaja. Od 1. januarja 2022 pa morajo banke svoje stike z dragocenimi kovinami zdaj izračunavati z uporabo 'standardiziranega pristopa za kreditno tveganje nasprotne stranke'.

S to spremembo so se v vedro pogodb za plemenite kovine preselile tudi pogodbe, ki so se skrivale na drugih mestih.

Glede na navedbe tujih medijev, največ pogodb za plemenite kovine obvladuje banka JPMorgan Chase, druga je banka Citibank.

Zaradi spremembe računovodstva so se pogodbe za plemenite kovine banke JP Morgan povečale z 28 milijard dolarjev v četrtem četrtletju lanskega leta na 330 milijard dolarjev v prvem četrtletju leta 2022. Medtem pa so se pogodbe za plemenite kovine banke Citibank povečale s s šest milijard dolarjev na 89 milijard dolarjev. Ti dve banki nadzorujeta 90 odstotkov ameriškega bančnega trga izvedenih finančnih instrumentov na plemenite kovine.

To spremembo so spodbudile spremembe v okviru sporazuma Basel III. S tem naj bi evropskim in ameriškim bankam preprečili arbitražno trgovanje čez Atlantik. Poleg tega so primer okrepile sankcije proti Rusiji, ki povečujejo tveganje nasprotne stranke.

Vendar to ponuja le vpogled v zakulisna stališča velikih bank.  To je le vpogled - glavno dejanje in resnični obseg tako manipulacije kot nadzora peščice majhnih bank pa se šele bosta v celoti razkrila, menijo poznavalci.

Ob tem se poraja misel, ali je naključje, da so največji ameriški bančni imetniki izvedenih finančnih instrumentov tudi primarni trgovci Zvezne rezerve? 

image_alt
Generacija Y je kriva za grozljivo visoko inflacijo

Zlato varovalka pred inflacijo

V zadnjem času je bilo veliko pozornosti namenjene ceni zlata v ameriških dolarjih, ta se je namreč od začetka leta do danes znižala.

Cene zlata so danes (25. julija) padle, saj sta povišana vrednost dolarja in možnost, da bo ameriška centralna banka ta teden agresivno zvišala obrestno mero, zmanjšala povpraševanje po nedonosnem zlatu.

Zlato se je danes ponoči znižalo za 0,2 odstotka na 1722,84 dolarjev za unčo, terminske pogodbe na zlato v ZDA so se znižale za 0,5 odstotka na 1718,70 dolarjev za unčo.

Dolar se je v primerjavi s svojimi tekmeci zvišal za 0,1 odstotka, zaradi česar je bilo zlato dražje za kupce z drugimi valutami. Ameriška centralna banka bo v sredo zaključila dvodnevno zasedanje, trgi pa predvidevajo dvig obrestne mere za 75 bazičnih točk, da bi se borili proti naraščajoči inflaciji.

Čeprav zlato velja za varovalko pred inflacijo, naraščajoče obrestne mere povečujejo oportunitetne stroške imetja zlata, navaja portal Business Times.  

image_alt
Zlato kot strateška naložba v letu 2022

Več iz rubrike