Z avgustom v NLB in Novi KBM konec zaračunavanja ležarine

NLB in Nova KBM bosta s 1. avgustom ukinili ležarine nadomestila za visoka stanja na računih pravnih in fizičnih oseb
Fotografija: Po odločitvi sveta (ECB), ki je glavne obrestne mere dvignil za 0,5 odstotne točke, zdaj NLB ukinja zaračunavanje nadomestil za visoka stanja na računih in depozitnih poslih. FOTO: avtor:Banka Slovenije
Odpri galerijo
Po odločitvi sveta (ECB), ki je glavne obrestne mere dvignil za 0,5 odstotne točke, zdaj NLB ukinja zaračunavanje nadomestil za visoka stanja na računih in depozitnih poslih. FOTO: avtor:Banka Slovenije

NLB in Nova KBM bosta s 1. avgustom ukinili ležarine nadomestila za visoka stanja na računih pravnih in fizičnih oseb. Ukinitev ležarine so napovedali tudi v nekaterih drugih bankah.

"Po odločitvi sveta Evropske centralne banke (ECB), ki je glavne obrestne mere v evrskem območju v četrtek dvignil za 0,5 odstotne točke, je NLB sprejela sklep o ukinitvi zaračunavanja nadomestil za visoka stanja na računih in depozitnih poslih," so danes sporočili iz banke.

image_alt
Generacija Y je kriva za grozljivo visoko inflacijo

Isto so napovedali v Novi KBM. "Banka bo s 1. avgustom strankam, ki so fizične in pravne osebe, ukinila nadomestilo za obračun ležarine. To pomeni, da jim ne bomo več obračunali nadomestila, ne glede na stanje na njihovih računih," so zapisali.

Z avgustom bodo ležarine za pravne osebe ukinili v banki Sparkasse. Teh za fizične osebe niso uvedli. Medtem so ukinitev ležarine za fizične osebe z avgustom napovedali tudi v Deželni banki Slovenije.

Tudi v SKB, Unicredit banki in Delavski hranilnici so pred časom napovedali, da bodo v ležarine posegli takoj, ko se bo ECB odločila za umik negativnih obrestnih mer.

Posamezne banke so ležarine uvedle zaradi negativnih obresti v evrskem območju. Ležarine za visoka stanja na poslovnih računih so začele zaračunavati leta 2016, ležarine za visoka stanja na računih fizičnih oseb pa spomladi 2021.

image_alt
Švica: Bo kmalu konec ere negativnih obrestnih mer?

Več iz rubrike