Kitajska mogotca v enem dnevu bogatejša za dobrih 12 milijard dolarjev

Novookronani najbogatejši Kitajec je svojemu bogastvu samo v enem dnevu dodal 5,4 milijarde dolarjev. Njegov kolega, nekdanji Googlov inženir, pa 7,2 milijarde dolarjev.
Fotografija: Zhong Shanshan. FOTO: Twitter
Odpri galerijo
Zhong Shanshan. FOTO: Twitter

Zhong Shanshan, predsednik kitajskega imperija ustekleničene vode Nongfu Spring, je zdaj šesta najbogatejša oseba na svetu z 92,1 milijarde dolarjev neto vrednosti, zahvaljujoč neverjetnemu dvigu cene delnice njegove družbe. Podjetje je s kotacijo na hongkonški borzi (HSCEI) septembra lani postalo javno; vrednost delnice se je v zadnjih štirih mesecih potrojila. Delnice so se samo v torek zvišale za 6,5 odstotka, od začetka leta 2021 pa za skoraj 20 odstotkov.
 
Zhong je na Forbesovi lestvici milijarderjev, za petami ustanovitelju Facebooka Marku Zuckerbergu (103 milijarde dolarjev) in mesto višje od ameriškega vlagatelja Warrena Buffetta (86,2 milijarde dolarjev).
 
Nongfu Spring voda. FOTO: Hudson Lockett
Nongfu Spring voda. FOTO: Hudson Lockett
Glede na ponudbeni prospekt ima Zhong v lasti ogromnih 84,4 odstotka podjetja; skupaj z ženinimi sorodniki ima še dodatnih 6,2 odstotka, 63 drugih vlagateljev, predvsem sedanjih in nekdanjih zaposlenih ter svetovalcev, pa si delijo šest odstotkov. Čeprav je družba naznanila 14-odstotno javna prodajo, je v resnici v lasti zunanjih vlagateljev le približno 3,5 odstotka družbe. V prospektu sicer piše, da »mora imeti javnost na splošno vsaj 25 odstotkov celotnega izdanega osnovnega kapitala izdajatelja,« a družba pravi, da je izpolnila vse zahteve.
 
Zhong je prav tako prehitel Mukesha Ambanija iz Indije, da je prejšnji mesec postal najbogatejši človek v Aziji. Ambani, vreden 76 milijard dolarjev, je zdaj na 10. mestu Forbesove lestvice milijarderjev.
 

Zhong naj bi v času kitajske kulturne revolucije zapustil osnovno šolo in delal kot gradbenik, nato časopisni novinar in kasneje kot potnik za prodajo pijač. Podjetje Nongfu je ustanovil v svojem rodnem Hangzhouu leta 1996. Podjetje, znano po ustekleničeni vodi, prodaja tudi druge pakirane pijače, kot so čaj in sokovi.
 
Zhong je tudi lastnik kontrolnega deleža Wantai Biological Pharmacy Enterprise v Pekingu, ki proizvaja testne komplete za nalezljive bolezni, vključno s testi za covid-19. Tudi to podjetje je lani aprila na šanghajski borzi postalo javno; cena delnice je od prve javne ponudbe poskočila za 2500 odstotkov.
 
Nekdanji Googlov inženir je svoje podjetje uvrstil na borzo Nasdaq julija 2018. FOTO: REUTERS/Mike Segar/File Photo
Nekdanji Googlov inženir je svoje podjetje uvrstil na borzo Nasdaq julija 2018. FOTO: REUTERS/Mike Segar/File Photo
Po drugi strani je Colin Zheng Huang, ustanovitelj kitajskega spletnega diskonta Pinduoduo, v torek pridobil 7,2 milijarde dolarjev. Nekdanji Googlov inženir je svoje podjetje uvrstil na borzo Nasdaq julija 2018. Njegove delnice so v torek pridobile več kot 12 odstotkov, s čimer si je Huang ustvaril 66 milijard dolarjev neto vrednosti. Zdaj je druga najbogatejša oseba na Kitajskem – pred soustanoviteljem Alibabe Jackom Majem – in 18. najbogatejši Zemljan na svetu.
 
Kot šesta najbogatejša oseba na svetu Zhong zdaj zaostaja le za prvim možem Tesle Elonom Muskom (ki je ta teden prevzel vodstvo), Amazonovim Jeffom Bezosom, Bernardom Arnaultom iz LVMH, Microsoftovim Billom Gatesom in glavi Facebooka Markom Zuckerbergom. Za njim pa so že mogotci, kot je Larry Ellison iz Oracle, Warren Buffett iz Berkshire Hathaway in Googlov Larry Page.
 

Več iz rubrike