Ruski tajkun bo grški otok spremenil v luksuzni resort in ga oddajal v najem

Grčija je odobrila 165 milijonov evrov vreden projekt ruskega tajkuna Dmitrija Ribolovljeva na Skorpiosu.
Fotografija: Grški otok Skorpio bo postal luksuzni resort, ki ga bo mogoče najeti. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Grški otok Skorpio bo postal luksuzni resort, ki ga bo mogoče najeti. FOTO: Shutterstock

Nekdanji zasebni otok Aristotela Onassisa (grški ladijski mogotec) v Jonskem morju, Skorpios, bo postal luksuzni resort.

31. decembra je Sergej Černicin, ožji sodelavec in predstavnik družine Ribolovljev, ki je projekt uspel postaviti na tirnice, po odobritvi skupnega ministrskega sklepa prejel zeleno luč grških oblasti za naložbeni načrt z naslovom »Izgradnja in obratovanje luksuzne turistične enote VIP Exclusive Club na otoku Scorpio.«
 
Veliki naložbeni projekt v vrednosti 165 milijonov evrov je v naslednjo fazo vstopil po podpisu ustreznega skupnega ministrskega sklepa (JMD). 55-stranski JMD so podpisali ministri za okolje in energijo, ladijski promet in otoško kulturo, turizem ter namestnik ministra za razvoj in naložbe.
 

Ambiciozen projekt na zasebnem otoku, ki ga je leta 2013 od družine Onassis kupil ruski milijarder Dmitrij Ribolovljev, bo v celoti financiral ruski magnat.
 
Dmitri Ribolovljev je tudi predsednik nogometnega kluba AS Monaco. FOTO: Eric Gaillard / Reuters]
Dmitri Ribolovljev je tudi predsednik nogometnega kluba AS Monaco. FOTO: Eric Gaillard / Reuters]
VIP resort naj bi bil dokončan poleti 2024. Projekt, ki naj bi ustvaril vsaj 152 novih delovnih mest, zadeva gradnjo in obratovanje luksuzne gostinske infrastrukture na otoku Skorpios.
 
Naložba vključuje luksuzni hotel s petimi zvezdicami, ki ga sestavlja 12 stavb, spa, amfiteater, projekcijska soba, dnevne sobe, skupni prostori, najsodobnejša telovadnica in center za fizično počutje, igrišče, odbojka na mivki, bazeni, umetni jezero, pristajališče za helikopter, enota za varno teraso, čistilna naprava, naprave za proizvodnjo električne energije, veliko cestno omrežje, perutninske farme, kmetija, vinograd, sadovnjak, zelenjavni vrtovi itd. Posodobljeni in razširjeni bosta tudi obe pristanišči – za privez luksuznih jaht.
 
Poleg glavne dvonadstropne stavbe s sedmimi luksuznimi apartmaji bo zgrajenih še 12 novih luksuznih vil, vsaka v velikosti od 500 do 1200 kvadratnih metrov. Obnovljene bodo tudi obstoječe stare obalne hiše na vzhodni (vzhodna plaža) in južni (južna plaža) strani otoka, kjer je v preteklosti številne znane osebnosti gostil Aristotel Onassis.


Predvideva se, da bo Skorpios močno okrepil grški turizem. To bo tudi prvi zasebni otok, ki ga bo možno v celoti najeti in bo eden redkih na vsem svetu.
 

Skorpios

 
Predvideva se, da bo Skorpios močno okrepil grški turizem. FOTO: Shutterstock
Predvideva se, da bo Skorpios močno okrepil grški turizem. FOTO: Shutterstock
Skorpios ali Scorpios (Σκορπιός) je zasebni otok v Jonskem morju ob zahodni obali Grčije in vzhodno od otoka Lefkada.
 
Otok, ki se razteza na površini 83,2 hektarja, je nepravilne oblike, z dvema večjima vrhovoma in nadmorsko višino 81 metrov.
 
Skorpios je leta 1963 za tri milijone evrov pridobil Aristotel Onassis. Njegova vnukinja Athena je otok med drugim podedovala po smrti njene matere Christine leta 1988.

Ruskemu mogotcu ga je prodala za nekaj več kot 100 milijonov evrov. Od leta 2013 Skorpios tako pripada hčerki Dmitrija Ribolovljeva, Ekaterini.

Več iz rubrike