Pitno vodo črpajo iz zraka

V Gazi se srečujejo s pomanjkanjem pitne vode, ki bi ustrezala kakovostnim standardom. Zato je bil vzpostavljen obrat za pridobivanje pitne vode iz zraka.
Fotografija: Pomanjkanje pitne vode ustrezne kakovosti je v Gazi velik problem. FOTO: Blaž Samec / Delo
Odpri galerijo
Pomanjkanje pitne vode ustrezne kakovosti je v Gazi velik problem. FOTO: Blaž Samec / Delo

Kot poročajo tamkajšnji lokalni mediji, se v Gazi srečujejo s problematiko pomanjkanja pitne vode. Kakovost vode v njihovem prekomerno uporabljenemu vodonosniku se je zaradi vdora slane vode poslabšala. Posledično so primorani uvažati ustekleničeno pitno vodo.

FOTO: SAID KHATIB / AFP
FOTO: SAID KHATIB / AFP
Po podatkih Združenih narodov le trije odstotki vode na območju Gaze ustrezajo mednarodnim standardom. Zaradi uživanja vode neustrezne kakovosti naj bi se med prebivalstvom pojavljale nekatere zdravstvene težave, ki so povezane z neustrezno pitno vodo; med drugim ledvični kamni in prebavne motnje. Številni akterji iščejo rešitve, s čimer bi rešili problematiko.

Michael Mirilashvili, rusko – izraelski milijarder, ki vodi podjetje Watergen, se je domislil rešitve, pri čemer se pitno vodo pridobiva direktno iz atmosfere s posebnim postopkom, ki ga poganja sončna energija. Podjetje Watergen je tako razvilo generatorje atmosferske vode, ki so zmožni dnevno proizvesti 5000 do 6000 litrov pitne vode na dan. Če je stopnja zračne vlažnosti 65-odstotna, je možno proizvesti 5000 litrov, pri 90-odstotni zračni vlažnosti pa 6000 litrov vode na dan.
 

Po zajetju zračne vlage se ta kondenzira v vodo, ki se prečisti prek sistema filtracije


Fathi Sheikh Khalil, inženir palestinske civilne družbe Damour, ki je zadolžen za upravljanje enega izmed strojev, je dejal, da je to le začetek reševanja tovrstne problematike.

FOTO: SAID KHATIB / AFP
FOTO: SAID KHATIB / AFP
Mirilashvili je Watergen kupil leta 2009, ko se je preselil v Izrael. Od takrat podjetje svoje stroje izvaža v več kot 80 držav. Pisarniški prostori se nahajajo v Tel Avivu, približno 80 kilometrov severno od Gaze. Mirilashvili je takoj, ko je izvedel za težave, s katerimi se srečujejo v Gazi, želel pomagati pri njihovem razreševanju.

»Naš cilj je preskrbeti vse Zemljane s pitno vodo. Jasno nam je bilo, da moramo najprej pomagati sosedom,« je dejal Mirilashvili.
Tovrstna tehnologija pridobivanja pitne vode deluje prek sončnih kolektorjev. Watergen je Gazi podaril dva stroja, od katerih vsak stane 61.000 dolarjev. Princip delovanja je tak, da se po zajetju zračne vlage ta kondenzira v vodo, nato pa se prek postopka filtracije pretvori v pitno vodo.


Mirilashvili se zaveda, da je vzpostavitev delovanja dveh strojev premalo, da bi prišlo do celostne razrešitve problema. Po njegovih besedah je pozitivna ugotovitev že to, da obstajajo možnosti, kako pristopiti do tovrstne problematike.
 

Več iz rubrike