Kako se pripraviti na prekinitev delovnega razmerja?

Razmišljate o tem, da bi zapustili redno službo? Strokovnjaki svetujejo, da se, preden storite ta pogumni korak, finančno zavarujete.
Fotografija: Foto: Getty Images
Odpri galerijo
Foto: Getty Images

V zadnjem času veliko ljudi zapušča svoja delovna mesta. Medtem ko so bili nekateri v to porinjeni, so se spet drugi za ta korak odločili sami. V obeh primerih je situacija lahko obremenjujoča, predvsem iz finančne plati.

image_alt
V Sloveniji več kot polovica upokojencev pod pragom revščine

Da ne bo imel odhod iz službe prevelike finančne posledice, The Motley Fool, finančno in investicijsko podjetje, na svoji spletni strani navaja nekaj predlogov, kako se finančno pripraviti na prekinitev delovnega razmerja.

Poslušajte izkušnje drugih

Čeprav se vam zdi, da točno veste, v kaj se spuščate, je dobro, da se prej pogovorite z nekom, ki je naredil podoben korak. Tako boste v primeru nepredvidenih izzivov nanje pripravljeni.

Strokovnjaki svetujejo, da opravite svojo raziskavo. To lahko enostavno storite tako, da prosite znance za stike ali pa za informacije pobrskate na socialnih omrežjih.

image_alt
Nepremičnine: Kako jih kupiti za čim manj in prodati za čim več?

Tudi če njihove zgodbe govorijo o težavah, se ne prestrašite. Iz njihove situacije se lahko veliko naučite in oblikujete načrt, kako se izogniti pastem in napakam drugih.

Imejte dovolj privarčevanega denarja

Iskanje nove službe lahko traja različno dolgo. Kot navajajo tuji mediji, naj bi pred pandemijo covida-19 povprečen iskalec zaposlitve službo iskal skoraj pol leta, med pandemijo pa še dlje. To je sicer odvisno od veščin in izkušenj vsakega posameznika.

Predvsem iz tega razloga je priporočljivo, da imate na računu dovolj denarja za vsaj pol leta kritja življenjskih stroškov. Kot eno izmed opcij, kako lahko privarčujete, The Motley Fool svetuje, da seštejete povprečne mesečne življenjske stroške, jih pomnožite s šest in znesek nakažete na račun.

image_alt
Pred nakupom bitcoina bodite pozorni na te tri stvari

Znižajte fiksne stroške

Ko je cilj prihrankov izračunan, preverite, koliko stroškov lahko zmanjšate. Poiščite cenejšega ponudnika storitev mobilne telefonije in elektrike, namesto novih stvari kupite rabljene, manjkrat jejte v restavraciji in pri nakupu osnovnih živil preverite, v kateri trgovini so cenejši.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ob upoštevanju vsaj enega izmed nasvetov vam bo zagotovo v kratkem času uspelo privarčevati dovolj za izpolnitev cilja, menijo strokovnjaki.

Poiščite način za hiter zaslužek

Če boste dali odpoved, še preden se boste dogovorili za novo službo, je pametno, da poiščete način, kako bi lahko nekaj malega na hitro zaslužili.

Veliko ustvarjalnih platform ponuja možnost za hitri zaslužek. Lahko pišete članke, grafično oblikujete, prodajate ročne izdelke ali pa kako drugače zaslužite s katero izmed veščin, ki jo obvladate.

Preden se lotite služenja denarja na tak način, se pozanimajte o pogojih dela in načinu plačila.

Poskrbite, da bo vaš dolg obvladljiv

Preden naredite ta pomembni korak v življenju in zapustite trenutno delovno mesto, se prepričajte, da nimate preveč dolgov. Poravnajte vse finančne obveznosti in negativno stanje na kreditni kartici.

image_alt
Mlada milijonarka se namerava upokojiti pri 42 letih

Če boste imeli prevelike dolgove, ko boste ostali brez stalnega prihodka, se lahko zgodi, da bo situacija postala neobvladljiva, svarijo strokovnjaki. Zato poskrbite, da bodo vsi največji dolgovi poravnani, da boste lahko novo pot začeli na trdih temeljih.

Več iz rubrike