Inflacija pozimi raste hitreje

V tretjem tednu januarja 2022 sta najprej Nemčija in nato Avstrija objavili, kolikšna je bila inflacija v letu 2021.
Fotografija: Gradec. Foto: Milan Ilić
Odpri galerijo
Gradec. Foto: Milan Ilić

V tretjem tednu januarja 2022 sta najprej Nemčija in nato Avstrija objavili, kolikšna je bila inflacija v letu 2021. Švica, tretja država z večmilijonskim nemško govorečim prebivalstvom, je že dva tedna prej objavila podatke o lanski inflaciji.

Nenavadno visoka inflacija v Švici

Švica ima svojo valuto, švicarski frank, in ni članica EU. V poletnih mesecih 2020, nekaj mesecev po izbruhu pandemije covida-19, se je raven cen v Švici v primerjavi s poletjem 2019 znižala za 1,3 odstotka. Kasneje so cene ponovno začele naraščati in do aprila 2021 dosegle pred pandemično raven. Cene so nato ponovno zrasle, tako da so bile decembra 2021 za 1,5 odstotka višje kot decembra 2020. Za Švico je trenutna inflacija nenavadno visoka. Lanska skupna povprečna inflacija v Švici je znašala 0,6 odstotka. Pred tem so bile v letu 2020 cene v povprečju za 0,7 odstotka nižje od povprečnih cen v letu 2019.

V ZDA je bila inflacija lani okoli sedem odstotkov, v tistih državah članicah EU, kjer je uradna valuta evro, pa okoli pet odstotkov. Nekateri analitiki relativno nizko švicarsko inflacijo pojasnjujejo z močnim frankom, ki je amortiziral uvozno inflacijo, vendar to verjetno ni glavni razlog. Gospodarstvo Švice ni odvisno od nafte in plina. Cene teh energentov so se lani močno dvignile in so najbolj vplivale na rast inflacije v ZDA, EU in drugih državah. Švica več kot polovico energije proizvede v hidroelektrarnah, eno tretjino v jedrskih elektrarnah, večino preostalih deset odstotkov pa v elektrarnah na biogoriva in odpadke ter v sončnih elektrarnah.

image_alt
Nemčija: Drastičen upad proizvodnje avtomobilov

V letu 2018 so elektrarne na zemeljski plin v Švici zagotavljale le en odstotek električne energije. V Nemčiji je bil ta delež okoli 15 odstotkov, v Avstriji okoli 20 odstotkov. Poleg tega dobava električne energije in plina v Švici ni liberalizirana, zato se povišanja teh cen le delno prenašajo na potrošnike.

Švica ima še en mehanizem, ki ji omogoča amortizacijo vpliva višjih cen na svetovnem trgu. Pred pandemijo so bili izdelki za osebno porabo na švicarskem trgu za približno 38 odstotkov višji kot v EU, med drugim tudi zaradi višjih stroškov dela in nepremičnin v Švici. Inflacija je v Švici razmeroma nizka tudi zato, ker imajo zdravstveni stroški bistveno večji delež v uradnem indeksu inflacije kot v indeksih drugih industrializiranih držav - in ti stroški se v Švici že nekaj let znižujejo.

Nazadnje tako visoka inflacija pred skoraj tremi desetletji

V Nemčiji je lanska inflacija po podatkih Zveznega statističnega urada v Wiesbadnu znašala povprečno 3,1 odstotka. Nazadnje je bila višja inflacija zabeležena leta 1993, ko se je nemški indeks cen življenjskih potrebščin povečal za 4,5 odstotka.

image_alt
Nemčija v 2022: Višja urna postavka, dražje cigarete in poštnina

Inflacija je v zadnjih mesecih dobila zagon. Decembra so bile cene življenjskih potrebščin v Nemčiji za 5,3 odstotka višje kot decembra 2020. Največji krivec za dvig inflacije so cene energentov, ki so se (po padcu za 4,8 odstotka v letu 2020) lani zvišale za 10,4 odstotka. Najbolj se je podražilo kurilno olje in sicer za 41,8 odstotka.

Cene hrane v Nemčiji so bile lani za 3,2 odstotka višje kot leta 2020; avtomobili so se podražili za približno 4,5 odstotka, pohištvo za približno 3,2 odstotka. Skupno so se izdelki podražili za 4,3 odstotka, kar je več kot dvakrat več od cen storitev (2,1 odstotka).

Švica. Foto: Shutterstock
Švica. Foto: Shutterstock

Tudi v Avstriji je bil lanski dvig cen življenjskih potrebščin dvakrat višji kot v zadnjih letih. Leta 2021 je znašal 2,8 odstotka letno (2020: 1,4 odstotka; 2019: 1,5 odstotka). Vendar je imela Avstrija, za razliko od Nemčije, v 21. stoletju že višjo inflacijo kot lani in sicer leta 2008, ko je znašala 3,2 odstotka, in leta 2011, ko je dosegla 3,3 odstotka.

Tako kot v Nemčiji je tudi v Avstriji inflacija v zadnjih mesecih lanskega leta hitreje rasla in je decembra dosegla 4,3 odstotka. Razlog je isti: višje cene energije. Če ne bi bilo dražje energije, bi avstrijska inflacija lani znašala približno 1,8 odstotka, je povedal generalni direktor Avstrijskega statističnega urada Tobias Thomas.

image_alt
Muzeji, ki jih lahko obiščete z domačega fotelja

Po dvigu cen energentov in stanovanjskih stroškov, so tretji največji generator inflacije v Avstriji gostinstvo in hoteli. Njihove cene so se lani zvišale za 3,4 odstotka.

Po podatkih Eurostata, statističnega urada EU, ki še nima podatkov o decembrski inflaciji v vseh članicah EU, se je inflacija lani jeseni močno povečala. Najnižjo inflacijo sta novembra 2021 (v primerjavi z novembrom 2020) imeli Malta (2,4 odstotka) in Portugalska (2,6 odstotka), najvišjo pa Litva (9,3 odstotka) in Estonija (8,6 odstotka). Slovenija je bila z novembrsko inflacijo 4,9 odstotka na 10. mestu po rasti cen v EU.

Več iz rubrike