Nemčija v 2022: Višja urna postavka, dražje cigarete in poštnina

Z novim letom je Nemčija uvedla številne spremembe.
Fotografija: Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Foto: Shutterstock

V Nemčiji so od začetka letošnjega leta dvignili minimalno urno postavko, pa tudi davek na cigarete in druge tobačne izdelke. Z letom 2022 je prišlo v državi tudi do nekaterih drugih sprememb.

V mnogih nemških mestih imajo upravni oddelki za izdajo vozniških dovoljenj v začetku leta veliko dela s strankami. Glede na odločbo EU iz leta 2006 je treba namreč vsa vozniška dovoljenja, izdana pred 19. januarjem 2013 – tudi tista sodobnejšega formata, podobna kreditni kartici, izdana v obdobju 1991-2013, zamenjati z novim, ki so bolj zaščitena pred ponarejanjem. Pri tem gre le za podaljšanje listine, ne pa za podaljšanje pravice do vožnje. Zadnji rok za zamenjavo je 19. januar 2033. Nemčija se je odločila, da bo to obveznost izvajala postopoma glede na letnico rojstva voznika. Do 19. januarja 2022 morajo to storiti rojeni med letoma 1953 in 1958, do 19. januarja 2023 rojeni v letih 1959-1964 itd. Vsak voznik, pri katerem nemška policija pri cestni kontroli odkrije staro nemško vozniško dovoljenje po izteku določenega roka, bo plačal 10 evrov globe.

image_alt
Upokojenci bodo čez nekaj dni prejeli solidarnostni dodatek

Nemški vozniki tako dobijo več plastike v žep, kupci pa manj v trgovinah. Od 1. januarja letos na blagajnah supermarketov namreč plastične vrečke niso več v ponudbi. Prepovedane so vse t.i. lahke plastične vrečke, tiste z debelino 15-50 mikrometrov, ki so običajne v maloprodaji. Izjema so robustne vrečke iz debele plastike, ki so pravzaprav torbe, narejene za trajnejšo uporabo, pa tudi tiste zelo tanke, ki so v zadnjem času pogoste na oddelkih za prodajo sadja in zelenjave v supermarketih. Veliko slednjih je biološko razgradljivih in ena takih vrečk v Avstriji stane tri cente.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Novost za nemške kupce je tudi ta, da je od 1. januarja 2022 obvezno plačilo kavcije za vse vrste plastenk s pijačo. Do konca lanskega leta kavcija ni bila obvezna za plastenke s sadnimi in zelenjavnimi sokovi. Prav tako je treba zdaj plačati depozit za vse pijače v pločevinkah.

Minimalna urna postavka za delo je v Nemčiji do 31. decembra 2021 znašala 9,60 evra. Od prvega dne leta 2022 znaša ta 9,82 evra. Tako bo le šest mesecev, do 1. julija, ko bo zvišana na 10,45 evra. Nemški socialni demokrati (SDP) ter Zeleni in svobodni demokrati (FDP) menijo, da bi morala biti minimalna urna postavka 12 evrov. V vladni koalicijski pogodbi je potrjeno, da bo o tem odločala državna komisija za minimalno plačo, ki deluje od leta 2014.

Od začetka letošnjega leta prejemajo družine z otroki in z nizkimi dohodki štiri evre višji otroški dodatek na otroka. Doslej je bil otroški dodatek na otroka 205 evrov, zdaj pa je 209.

V Nemčiji rastejo tudi cene, ki jih določa država. Med njimi je tudi poštnina zveznega poštnega podjetja. Deutsche Post je zvišala ceno znamke za standardno pismo z 80 na 85 centov, razglednice pa s 60 na 70 centov.

image_alt
Premožni poslovneži, ki so umrli v letu 2021

S 1. januarjem 2022 se je davek na tobačne izdelke v Nemčiji zvišal. Nazadnje je prišlo do tolikšnega povišanja pred sedmimi leti. Škatla z 20 cigaretami je zdaj v povprečju dražja za 10 centov, od začetka leta 2023 pa bo cena še višja, spet za okoli 10 centov. Od 1. julija 2022 se bo zvišal tudi davek na tekočine v e-cigaretah.

Nemčija se je odločila tudi, da bo ceno izpustov ogljikovega dioksida od januarja letos zvišala s 25 na 30 evrov za tono.

Zaščita živali ima prednost pred gospodarskimi interesi

Mletje majhnih piščancev ter njihovo pobijanje s plinom in na druge načine takoj po njihovem prihodu na svet bo v Nemčiji kmalu prepovedano, so sporočili z Zveznega ministrstva za kmetijstvo. Ministrica Julia Klöckner poudarja, da bo to pomemben napredek pri zaščiti živali. V zadnjem času je bilo v državi letno ubitih približno 45 milijonov samcev piščancev, ker ne nosijo jajc in dajejo manj mesa kot samice. Namesto ubijanja piščancev, ki so bili ravnokar izvaljeni, bodo morali perutninarji uporabiti sodobne, obstoječe metode, da že pri jajcu prepoznajo, kateri piščanci so samci, s čimer lahko pravočasno preprečijo, da bi se izvalili. V drugi fazi, od začetka leta 2024, bodo dovoljene le še bolj izpopolnjene metode identifikacije spola piščancev, zanesljive tudi v prvih fazah po oploditvi. Tako zarodek ne bo občutil bolečine.

Nemške organizacije za zaščito živali že dlje časa protestirajo proti množičnemu pobijanju samcev piščancev. Nemško zvezno upravno sodišče je o tem vprašanju odločalo leta 2019. Sodniki so tedaj odločili, da je zaščita živali pomembnejša od gospodarskih interesov, vendar so začasno odobrili nadaljevanje prakse ubijanja živih piščancev, dokler se ne najdejo načini, s katerimi bi se temu izognili. Nemški zakon o zaščiti živali v 17. členu predvideva kazen do treh let zapora za neutemeljeno ubijanje vretenčarjev (živali s hrbtenico).

image_alt
Gospodarska napoved za leto 2022

Več iz rubrike