Premožni poslovneži, ki so umrli v letu 2021

Leta 2021 je umrlo več znanih poslovnežev. Kateri in kolikšno je bilo njihovo premoženje?
Fotografija: John McAfee Foto: Alexandre Meneghini/REUTERS
Odpri galerijo
John McAfee Foto: Alexandre Meneghini/REUTERS

Leta 2021 je umrlo več znanih poslovnežev. Pregovor, ki pravi, da se o mrtvih govori le dobro, ne velja v primeru prvega, ki ga opisujemo tukaj.

Ameriški bankir Bernard Madoff je kliente 'olajšal' za skoraj 65 milijard ameriških dolarjev (za primerjavo: slovenski BDP je leta 2019 znašal 54 milijard ameriških dolarjev). Madoff velja za organizatorja največje Ponzijeve sheme v zgodovini, poslovnega sistema, v katerem mora število novih strank eksponentno rasti, da se obstoječim izplača dobiček. Ta sistem se mu je sesul leta 2008. Obsojen je bil na 150 let zapora. Umrl je aprila lani, 15 dni pred svojim 83. rojstnim dnem, v zaporniški bolnišici v Severni Karolini.

Sheldon Adelson je bil med osebami, ki so umrle lani, najbogatejši. Po podatkih revije Forbes je Adelson nakopičil 35 milijard dolarjev in je bil 19. najbogatejši človek na svetu. Premoženje je pridobil z igralnicami v Las Vegasu, Singapurju in Macau. Z ženo sta za volilne kampanje ameriških konservativnih republikanskih politikov, kot so Newt Gingrich, Mitt Romney in Donald Trump, namenila več kot pol milijarde dolarjev. Umrl je pri 87 letih.

image_alt
Znanstveniki iznašli cepivo proti staranju

Skoraj 10-krat manj bogastva, a še vedno impresivnih 3,7 milijarde dolarjev, je imel Britanec Sir David Barclay. Umrl v začetku leta 2021, ko je bil star 86 let. Sir David in njegov brat dvojček Sir Frederick sta obogatela na račun nepremičnin, hotelskih verig in kot medijska lastnika časopisa Daily Telegraph, revije The Spectator, podjetja za spletno prodajo The Very Group in drugih podjetij.

Peter Buck je umrl novembra lani. Star je bil 90 let. Bil je jedrski fizik, vendar je 1,7 milijarde dolarjev zaslužil na drugačne načine. Obogatel je po letu 1965, ko je sinovemu prijatelju, ki je bil takrat star 17 let, posodil 1000 dolarjev in mu dal idejo o ustanovitvi restavracije za financiranje študija. Fred DeLuca ga je poslušal in odprl trgovino s sendviči v Bridgeportu v Connecticutu. Posel se je hitro širil in danes je to svetovno znana restavracijska veriga Subway, specializirana za sendviče.

Petr Kellner. Foto: Wikipedija
Petr Kellner. Foto: Wikipedija
Znanost lahko prinese milijarde osebnega bogastva. To je dokazal rusko-ameriški doktor fizike in podjetnik Valentin Gaponcev, ki je umrl oktobra v starosti 82 let. Kot ustanovitelj in lastnik podjetja IPG Photonics za proizvodnjo laserjev je zaslužil 2,8 milijarde dolarjev.

Marca lani je v nesreči s helikopterjem življenje izgubil 56-letni Petr Kellner, najbogatejši Čeh (17,5 milijarde dolarjev). Ob začetku privatizacije čeških državnih podjetij je leta 1991 ustanovil skupino PPF, prvi privatizacijski sklad, nato pa je razširil svoje poslovanje v številne druge panoge in države.

Član družine Rothschild umrl pri 58 letih, imel je 1,4 milijarde dolarjev bogastva

Bančna družina Rothschild ne živi več v Avstriji, čeprav je imela od začetka 19. stoletja do anšlusa, priključitve Avstrije Hitlerovi Nemčiji leta 1938, na Dunaju sedež ena njena veja. Eden od petih sinov Mayerja Amshela Rothschilda je v drugem desetletju 19. stoletja nadaljeval očetov uspešen bankirski posel v Frankfurtu na Majni, drugi sinovi pa so odprli družinske banke na Dunaju, v Londonu, v Neapelju in Parizu. V začetku leta 2021 je Benjamin de Rothschild, potomec Jamesa de Rothschilda, ustanovitelja francoske podružnice, umrl v starosti 58 let zaradi srčnega infarkta. Imel je 1,4 milijarde dolarjev osebnega bogastva.

Najbogatejši Nemec, ki je umrl lani, je bil Heinz Hermann Thiele. Umrl je februarja v starosti 80 let. Thiele je bil največji delničar močnega proizvajalca zavor Knorr-Bremse AG pa tudi velikega podjetja Vossloh za proizvodnjo komponent železniške infrastrukture. Thiele je bil tudi drugi največji delničar Lufthanse.

image_alt
Prenovljen Airbus v stilu razkošne jahte

Lani so umrli tudi nekateri posamezniki, ki so v poslovnem svetu zasloveli kot izumitelji. Lou Ottens, ki je umrl marca lani v starosti 94 let, je bil vodja skupine strokovnjakov korporacije Philips, ki je leta 1963 izumila glasbeno kaseto. Ottensa naj bi pred tem jezili veliki in nepraktični magnetofonski trakovi in ​velike ​gramofonske plošče. Glasbena kaseta je bila revolucionaren izum in je postala standardni nosilec zvoka vse do 90. let prejšnjega stoletja in digitalne dobe. Ottens je bil kasneje eden tistih, ki so izumili CD in ga lansirali leta 1982.

Charles Geschke, matematik po izobrazbi, je umrl lani aprila v starosti 81 let. Z Johnom Warnockom je soustanovil Adobe. Bil je avtor programa za računalniško tiskanje PostScript pa tudi nekaterih drugih zelo priljubljenih računalniških rešitev, kot je PDF format za dokumente.

V zgodovino informatike je vpisan tudi John McAfee, ki je junija lani preminil v starosti 75 let. Bil je eden od pionirjev pri razvoju programov proti računalniškim virusom in ustanovitelj podjetja McAfee. Oktobra lani so ga aretirali v Španiji na zahtevo ameriških oblasti, ki so ga iskale zaradi domnevnih davčnih utaj in goljufij v zvezi s kriptovalutami. Španija se je odločila, da ga izroči ZDA. Nekaj ur po tej odločitvi so McAfeeja našli mrtvega v svoji celici v Barceloni. Njegov odvetnik je potrdil, da je šlo za samomor.

image_alt
Koliko zasluži Lewis Hamilton?

Več iz rubrike