Inflacija je morda končno dosegla vrh, vendar cene ostajajo visoke

Strokovnjaki menijo, da je inflacija v ZDA morda že »dosegla vrh«. Nekateri pa za vse skupaj deloma krivijo kar Bidnovo administracijo.
Fotografija: Ameriški predsednik Joe Biden, 12. april 2022. Foto: Mandel Ngan / AFP
Odpri galerijo
Ameriški predsednik Joe Biden, 12. april 2022. Foto: Mandel Ngan / AFP

Cene življenjskih potrebščin so v ZDA v zadnjih 12 mesecih do vključno marca poskočile za kar 8,5 odstotka in s tem dosegle novo najvišjo raven zadnjih 40 let. Vendar najnovejši podatki kažejo več znakov, da se cene morda nekoliko umirjajo, ekonomisti pa zdaj napovedujejo, da je inflacija morda dosegla vrh.

Kljub temu pa opozarjajo, da bodo cene verjetno še v prihodnjem letu ostale visoke. Ameriška centralna banka (Fed) kljub vsemu načrtuje večkratna zvišanja obrestnih mer v prihodnjih dveh letih, o čemer smo že pisali.

Inflacija v ZDA blizu vrhunca, sledijo težki meseci

Čeprav so cene življenjskih potrebščin v zadnjih 12 mesecih do konca marca poskočile za 8,5 odstotka, se je osnovna inflacija, ki ne vključuje nestanovitnih cen hrane in energije, povečala za 0,3 odstotka. To je nekoliko manj od pričakovanj, zaradi česar nekateri strokovnjaki z Wall Streeta napovedujejo, da je inflacija morda končno dosegla vrh.

image_alt
Fed mora ukrepati hitro, če želi obrzdati podivjano inflacijo

Lindsey Bell, glavna investicijska strateginja v družbi Ally, je po navedbah Forbesa pojasnila, da je »možno, da je inflacija dosegla vrh,« saj je bilo v podatkih vladnega poročila vsekakor nekaj »zelenih poganjkov«. Podatki o marčevski inflaciji so bili sicer prvi, ki so zajeli celoten skok cen energentov, ki je sledil ruski invaziji na Ukrajino 24. februarja.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
»Potrošniška inflacija je verjetno dosegla vrh marca, saj je ruska invazija povzročila močan porast stroškov hrane in energije,« pravi višji ekonomist družbe Nationwide Ben Ayers in dodaja, da bi morale cene sicer »od tu naprej počasi upadati«, vendar bodo verjetno ostale visoke do konca leta 2022 in v letu 2023.

Ekonomisti poudarjajo, da so potrošniki, ko se je ameriško gospodarstvo izkopalo iz globin pandemije, postopoma širili svojo porabo, ki ni bila namenjena le blagu, ampak tudi storitvam. Posledica tega je, da se je visoka inflacija, ki je sprva odražala predvsem pomanjkanje blaga, od avtomobilov in pohištva do elektronike in športne opreme, pojavila tudi pri storitvah, kot so potovanja, zdravstvena oskrba in zabava.

Kritiki deloma krivijo Bidnovo administracijo

Zaradi pričakovanega hitrega zviševanja obrestnih mer s strani ameriške centralne banke (Fed), bodo posojila za potrošnike in podjetja precej dražja. Zlasti hipotekarne obrestne mere so se v zadnjih tednih v ZDA močno zvišale, kar je podražilo nakup stanovanj, navaja spletna stran Fortune. Mnogi ekonomisti so zaskrbljeni, da je Fed predolgo čakal z dvigovanjem obrestnih mer in da bi lahko na koncu deloval tako agresivno, da bi sprožil recesijo.

image_alt
ZDA uvaja prepoved uvoza ruskih energentov

Za zdaj je gospodarstvo ZDA kot celota še vedno trdno, saj je brezposelnost blizu 50-letne najnižje ravni, število odprtih delovnih mest pa blizu rekordnih vrednosti. Kljub temu pa hitro naraščajoča inflacija, ki vpliva na vsakdanje življenje Američanov, predstavlja politično grožnjo predsedniku Joeju Bidnu in njegovim demokratskim zaveznikom, ki si na novembrskih vmesnih volitvah prizadevajo ohraniti nadzor nad kongresom.

Kritiki za visoko inflacijo deloma krivijo tudi Bidnovo administracijo, da je s 1900 milijard dolarjev vrednim programom za spodbujanje gospodarstva iz marca 2021, pomagala pregreti že tako razgreto gospodarstvo. Mnogim Američanom so se plače sicer zvišale, vendar je inflacija pri večini te dobičke več kot izničila. Februarja so se po upoštevanju inflacije povprečne urne postavke znižale za 2,5 odstotka v primerjavi z letom prej. To je bil že enajsti zaporedni mesečni padec inflacijsko prilagojenih plač.

image_alt
Sedanji vodilni ameriški politiki najstarejši v zgodovini ZDA

Več iz rubrike