ZDA uvaja prepoved uvoza ruskih energentov

Joe Biden je včeraj naznanil, da ZDA zaradi rusko-ukrajinske vojne uvaja prepoved uvoza ruske nafte, plina in drugih ruskih energentov.
Fotografija: Ameriški predsednik Joe Biden. Foto: JONATHAN ERNST/Reuters
Odpri galerijo
Ameriški predsednik Joe Biden. Foto: JONATHAN ERNST/Reuters

Ameriški predsednik Joe Biden je včeraj naznanil, da zaradi invazije na Ukrajino uvaja prepoved uvoza ruske nafte, plina in vseh ruskih energentov v ZDA, čeprav se zaveda, da bo to povišalo cene bencina v ZDA. Ob najavi embarga je naftna in druga energetska podjetja pozval, naj ne skušajo izkoriščati položaja in navijati cen, ker jih bodo kaznovali.

Biden je dejal, da je ukrep sprejel ob posvetovanjih z zavezniki, pri čemer se zaveda, da Evropejci ne bodo v položaju, da se pridružijo ZDA. »Mi doma proizvedemo več nafte kot cela Evropa skupaj in si ta ukrep kot neto izvoznica nafte lahko privoščimo,« je dejal Biden in dodal, da z Evropejci dela na dolgoročni strategiji zmanjšanja odvisnosti od ruske energije.

Zagotovil je, da so zavezniki enotni v odločenosti, da ohranjajo pritisk na ruskega predsednika Vladimirja Putina in njegov vojaški stroj. Zagotovil je nadaljevanje vojaške, ekonomske in humanitarne pomoči Ukrajini in pozval kongres, naj potrdi predlaganih 14 milijard dolarjev dodatne pomoči. Zagotovil je tudi, da se bodo ZDA držale 5. člena severnoatlantske pogodbe, ki napad na eno jemlje kot napad na vse, ZDA pa bodo delile odgovornost za ukrajinske begunce z državami, ki mejijo na Ukrajino.

image_alt
Kam beži ruska elita?

Rubelj od začetka ruske invazije padel za 50 odstotkov

V nadaljevanju je opisal škodo, ki jo ima Rusija zaradi doslej sprejetih sankcij, in dejal, da je rubelj od začetka ruske invazije padel za 50 odstotkov in je sedaj vreden le en ameriški cent. Proti višjim cenam bencina se nameravajo boriti s sproščanjem naftnih rezerv, kar so že napovedali.

Pohvalil je naftna podjetja, ki so odpovedala sodelovanje z Rusijo, in zažugal tistim, ki bodo skušali izkoriščati položaj za povečanje dobička na račun potrošnikov. Sicer pa je spomnil, da sedanja kriza ves svet opozarja, da je potrebna tranzicija v čiste energetske vire in energetsko neodvisnost. »Rahljanje okoljskih regulacij ne bo znižalo cene bencina,« je dejal Biden in zavrnil obtožbe, da je zatrl domačo proizvodnjo nafte in plina.

image_alt
Slovenija: Vremenska napoved za pomlad 2022

Dejal je, da je izdanih 9000 dovoljenj za izkoriščanje nafte na kopnem v ZDA, vendar jih podjetja ne izkoriščajo. »To so dejstva. Proizvodnja nafte v ZDA je v mojem prvem letu vladanja narasla bolj kot v prvem letu vladanja mojega predhodnika in letos ter prihodnje leto bomo spet dosegli rekordno proizvodnjo,« je dejal Biden.

Ukrajince je pohvalil, da so s svojim pogumom navdihnili ves svet. »Putin je odločen nadaljevati na svoji morilski poti ne glede na posledice. Napada šole, stanovanjske bloke, bolnišnice in napadel je največjo jedrsko elektrarno v Evropi. Povzročil je dva milijona beguncev, vendar pa Ukrajina ne bo nikoli zmaga za Putina. Lahko osvoji mesto, ampak države ne bo obdržal. Če ne odgovorimo, bo cena za svobodo in Američane še večja,« je dejal Biden.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Foto: UMIT BEKTAS/Reuters
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Foto: UMIT BEKTAS/Reuters

Zelenski se že od začetka zavzema za prepoved uvoza ruske nafte in plina

Za prepoved uvoza ruske nafte in plina se že od začetka ruske invazije zavzema ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, vendar pa je Evropa preveč odvisna od ruskega plina za tak ukrep, Biden pa doslej ni želel prepovedati uvoza nafte zaradi pričakovanega povišanja cen bencina v ZDA.

Zaradi surovosti ruske agresije na Ukrajino se je v ameriškem kongresu povečal pritisk za tak ukrep in to od kongresnikov obeh glavnih strank - demokratov in republikancev, ki pripravljajo tudi poseben zakon za naftni embargo in ukinitev statusa Rusije kot normalne trgovinske partnerice ZDA, kar bo praktično ustavilo ruski izvoz v ZDA zaradi visokih carin.

image_alt
Železo v notranjosti Zemlje je morda v super-ionskem stanju

Rusija je četrta največja izvoznica nafte v ZDA, ki so lani od nje kupile 245 milijonov sodov nafte, kar je 24 odstotkov več kot leta 2020. Vendar pa je uvoz ruske nafte v ZDA februarja letos padel na ničlo. Ruskega plina ZDA niti ne uvažajo.

Embargo na rusko nafto bo zagotovo povišal cene bencina v ZDA, ki so naraščale zaradi inflacije že pred ruskim napadom na Ukrajino od takrat naprej pa naraščajo naprej. Ameriška avtomobilistična zveza poroča, da je trenutno povprečna cena za galono bencina v ZDA 4,06 dolarja. Cene se po ZDA razlikujejo.

Kljub podpori embargu na rusko nafto pa kongresniki obeh strank opozarjajo Bidna, naj si ne drzne nadomestiti luknje z uvozom iz Venezuele, ker bi s tem namesto enega diktatorja podpiral drugega, je izjavil demokratski senator iz New Jerseyja Bob Menendez. Biden naj bi sicer nameraval izpad nadomestiti v Savdski Arabiji.

image_alt
To je najbogatejši človek vseh časov

Več iz rubrike