Hrvaško komunalno podjetje omogoča plačevanje s kriptovalutami

Istrsko komunalno podjetje iz Buzeta omogoča kot prvo na Hrvaškem plačevanje položnic za vodo s kriptovalutami.
Fotografija: Rovinj, Hrvaška. Foto: Ekaterina Polischuk / Getty Images
Odpri galerijo
Rovinj, Hrvaška. Foto: Ekaterina Polischuk / Getty Images

Medtem ko so se mnogi pred nekaj leti smejali in se ob pojavu bitcoina in vseh ostalih kriptovalut spraševali o njihovi smiselnosti, se nekateri zavzeto prilagajajo novim trendom. Podjetje Istarski vodovod je dokazalo, da se je pripravljeno spustiti globoko v digitalno dobo. Prvi korak na tem področju je storilo včera, 10. novembra, ko je za uporabnike razširilo možnosti plačevanja njihovih obveznosti. Storitev bodo lahko koristili tudi tujci, ki so lastniki nepremičnin v hrvaški Istri.

Prvo hrvaško komunalno podjetje, ki nudi to možnost

Vedno bolj digitalna prihodnost se hitro približuje in trenutna pandemija koronavirusa je svet, še posebej pa Hrvaško, prisilila, da na tem področju okrepi svojo igro. Kot navaja Poslovni dnevnik, je eno od istrskih komunalnih podjetij, Istarski vodovod iz Buzeta, več kot pripravljeno na prihodnost.

image_alt
Hrvaška: starejša gospa žrtev prevare s kriptovalutami

To komunalno podjetje oskrbuje z življenjsko pomembno dobrino velik del Istre, vključno s turističnimi kraji, kot so Rovinj, Poreč in Umag, kamor prihaja veliko število lastnikov stanovanj iz drugih držav. Tisti, ki jim decentraliziran denar zveni kot privlačna možnost za izvajanje transakcij, bodo veseli, saj je to istrsko komunalno podjetje uvedlo možnost plačevanja s kriptovalutami. Tako je postalo sploh prvo hrvaško komunalno podjetje, ki uporabnikom omogoča plačevanje računov na ta način.

image_alt
Električni Yugo, ki bi ga proizvajal Rimac

»Želimo se prilagoditi vsem sodobnim načinom plačevanja, v primeru kriptovalut pa želimo biti delno pred časom,« je na spletni strani Istarskega vodovoda zapisal njegov direktor Mladen Nežić. »Z novimi storitvami in možnostmi bomo našim uporabnikom oziroma strankam olajšali in pospešili poravnavanje mesečnih računov za storitve oskrbe z vodo,« je pojasnil Nežić in dodal, da je to lahko še posebej privlačna možnost za tiste, ki morajo svoje obveznosti poravnati iz tujine.

»Tukaj se ne bomo ustavili, saj nameravamo v prihodnosti digitalizirati in poenostaviti postopek prijave za nov vodovodni priključek, tako da bo večino postopkov mogoče opraviti prek spletne aplikacije brez nepotrebnih papirjev in obiskov naših poslovnih enot,« je še zapisal Nežić.

image_alt
Najdena največja zbirka kovancev iz anglosaškega obdobja

Tako lahko uporabniki, ki uporabljajo vodo iz istrskega vodovoda, svoje obveznosti poravnajo z običajnimi kreditnimi in debetnimi karticami, mobilnima digitalnima denarnicama Aircash in KEKS pay ter kriptovalutami, kot so bitcoin, ripple, EOS, stellar, bitcoin cash in ether.

Več iz rubrike