Hrvaška orožarja prevzela nadzor nad poznano lokalno banko

Znana karlovaška podjetnika Marko Vuković in Ivan Zabčić sta uradno prevzela vse delnice Karlovačke banke.
Fotografija: Karlovačka banka. FOTO: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Odpri galerijo
Karlovačka banka. FOTO: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Vukovič in Zabčič sta javnosti bolj znana kot lastnika tovarne orožja HS Produkt, duo pa je že imel večinski lastniški delež v Karlovački banki (KABA) - 75 odstotkov. Delnice Karlovačke banke sta pridobila med dokapitalizacijo banke že leta 2014, ko sta, kot je navedeno v ponudbi, skupaj vložila 112,7 milijona kun (14,86 milijonov evrov), dodatnih 20 milijonov kun (2.64 milijona evrov) pa še leta 2016.
 
Na seji pretekli četrtek je Hrvaška agencija za nadzor finančnih storitev (Hanfa) odobrila ponudbo za prevzem, ki jo je dvojica javno objavila v petek. Ponudba se nanaša na več kot 1,3 milijona navadnih delnic z oznako A, skoraj 3 milijone navadnih delnic z oznako B in 7128 prednostnih delnic, je poročal hrvaški Poslovni Dnevnik.
 
Vuković in Zabčić ponujata 6,51 kune (0,86 evra) za vsako navadno delnico in 65,10 kune (8,58 evra) za vsako prednostno delnico. Neuradni izračun kaže, da sta za nakup teh delnic Karlovačke banke skupaj pripravila nekaj več kot 28 milijonov kun oziroma 3,69 milijona evrov.


Na dan objave novice so delnice na zagrebški borzi izgubile največ in so ob solidnem prometu - 213.000 kun - potonile skoraj 9 odstotkov na 6,60 kune. To je tudi največji padec od konca julija 2015.
 
V ponudbi Vuković in Zabčić poudarjata, da ne pričakujeta, da bo njihova ponudba bistveno vplivala na prihodnje poslovanje banke, saj nameravata podpreti ohranitev obstoječe stabilnosti in spodbujati nadaljevanje dolgoročne strategije Karlovačke banke za razvoj stabilne, inovativne in sodobne kreditne institucije.
 
Iz podjetja so napovedali tudi, da se organizacijska struktura banke, njena politika zaposlovanja in zaposlitveni status zaposlenih ter kraji, kjer banka opravlja svojo dejavnost, ne bodo spremenili. Tudi obstoječe sestave uprave banke ne nameravajo spremeniti.
 
Marko Vuković in Ivan Žabčić, lastnika tovarne orožja HS Produkt. FOTO: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Marko Vuković in Ivan Žabčić, lastnika tovarne orožja HS Produkt. FOTO: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Vuković in Zabčić sta tudi izjavila, da nameravata po končanem prevzemnem postopku sprožiti sklic skupščine banke, na kateri bi predlagala sklep o umiku njene kotacije na zagrebški borzi. Ker ponudba še poteka, zakon Vukoviću in Zabčiču prepoveduje javno komentiranje, tudi glede motivov za prevzem majhne lokalne banke.
 

Problem konkurenčnosti

 
Finančni strokovnjaki menijo, da je njun motiv, glede na omejeno donosnost majhnih bank v hrvaškem bančnem sistemu, verjetno odvisen od lokalpatriotizma in željo po diverzifikaciji svojega poslovnega portfelja.
 
V bilanci stanja Karlovačke banke namreč trenutno ni močne rasti posojil, ki bi prinesle višje obrestne prihodke, pravijo strokovnjaki. Lani je banka ustvarila 20,9 milijona kun (2,77 milijona evrov) dobička, ki je bil skoraj v celoti porabljen za pokrivanje izgub iz preteklih let.
 
Vjeko Peretić, strokovnjak za kredite in zavarovanja ter lastnik skupine Pro Group, je poudaril, da se male banke trudijo ostati konkurenčne velikim, zato obstaja priložnost za razvoj nekaterih segmentov bančnega poslovanja, kot denimo prožnejše servisiranje finančnih potreb lokalnih skupnosti ali nekaterih nišnih panog.
 
»Vse majhne banke imajo že leta težave pri ohranjanju visoke ravni kapitalske ustreznosti in drugih regulativnih okvirov, zato je združitev z drugo banko običajno dolgoročno najboljši izhod. Na naših trgih je v današnjih razmerah poslovanje majhnih bank finančno donosno, skoraj brez izjeme,« je zaključil Peretić.
 

Več iz rubrike