Globalna kripto regulacija morda že čez nekaj mesecev

Nadzorni organ skupine G20 bo oktobra predlagal prva globalna pravila o kriptovalutah.
Fotografija: Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Foto: Shutterstock

Odbor za finančno stabilnost (FSB) je v ponedeljek, 11. julija, sporočil, da bo oktobra predlagal »trdna« globalna pravila za kriptovalute, potem ko so nedavni pretresi na trgih izpostavili potrebo po ureditvi »špekulativnega« sektorja.

Odbor FSB je sicer organ regulatorjev, finančnih uradnikov in centralnih bankirjev mednarodne skupine G20, ki jo sestavlja 20 največjih svetovnih gospodarstev. Doslej se je odbor sicer omejil zgolj na spremljaje kripto sektorja, češ da ta ne predstavlja sistemskega tveganja. Toda nedavni pretresi na trgih so izpostavili nestanovitnost in strukturno ranljivost kriptovalut ter vse večjo povezanost s širšim finančnim sistemom.

image_alt
EU poskuša intenzivno vzpostaviti red na divjem zahodu kriptovalut

»Neuspeh tržnega udeleženca lahko poleg tega, da vlagateljem povzroči potencialno velike izgube in ogrozi zaupanje na trgu, ki izhaja iz kristalizacije tveganj ravnanja, hitro prenese tveganja tudi na druge dele ekosistema kriptovalut,« je izjavo odbora FSB povzel Reuters.

Foto: Dado RFuvic / Shutterstock
Foto: Dado RFuvic / Shutterstock

Vrednost bitcoina , največje kriptovalute, je sicer od novembrskega rekorda 69.000 dolarjev padla za približno 70 odstotkov in se trenutno giblje v bližini 20.000 dolarjev, zaradi česar so številni vlagatelji trenutno na izgubi. Prvo domino v nizu medvedjega trga kriptovalut je v začetku leta sprožil propad t. i. stablecoina Terra USD (UST), trge pa so pretresli tudi dvigi in prenosi iz večjih kripto podjetij Celsius Network in Voyager Digital.

image_alt
Kriptovalute so danes globoko v medvedjem trgu

FSB brez konkretne pristojnosti

Če naj bi se stablecoini uporabljali kot plačilno sredstvo, bi jih bilo treba zajeti s strogo regulacijo, je pojasnil FSB: »FSB bo oktobra finančnim ministrom in guvernerjem centralnih bank skupine G20 poročal o regulativnih in nadzornih pristopih k stablecoinom in drugim kriptožetonom.«

Kot smo že omenili, FSB sicer nima pristojnosti za sprejemanje zakonov, vendar se njegove članice zavezujejo, da bodo v svojih jurisdikcijah uporabljale njegova regulativna načela. Nadzorni organ zaostaja za Evropsko unijo, vodilno članico FSB, ki se je ta mesec dogovorila o celovitih novih pravilih za trg kriptovalut.

image_alt
Zlato kot strateška naložba v letu 2022

Odbor za finančno stabilnost meni, da se kriptožetoni večinoma uporabljajo za »špekulativne namene«, vendar ne delujejo v »prostoru brez predpisov« in morajo biti skladni z ustreznimi obstoječimi pravili. Poleg tega številne države zahtevajo, da imajo podjetja za kriptovalute nadzor nad preprečevanjem pranja denarja. »Članice FSB so zavezane k uporabi izvršilnih pooblastil v okviru pravnega okvira v svoji jurisdikciji za spodbujanje skladnosti in ukrepanje proti kršitvev«

Več iz rubrike