EU poskuša intenzivno vzpostaviti red na divjem zahodu kriptovalut

Nemški poslanec Evropskega parlamenta meni, da je v minulem tednu podpisani sporazum »vnesel red na divji zahod kripto premoženja«.
Fotografija: MiCA bo prva celovita ureditev za kripto premoženje na svetu. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
MiCA bo prva celovita ureditev za kripto premoženje na svetu. Foto: Shutterstock

Predstavniki Evropskega parlamenta in držav EU so v četrtek, 30. junija, podpisali sporazum, ki vsebuje ukrepe za zaščito pred zlorabo trga in manipulacijo ter zahteva, da kripto podjetja zagotovijo podrobnosti o vplivu svojih sredstev na okolje. Zakon Evropskega parlamenta o trgih kriptovalut (MiCA) naj bi sicer začel veljati konec leta 2023.

Pravila so določena

Foto: Dado Ruvic / Reuters
Foto: Dado Ruvic / Reuters
»Danes smo naredili red na divjem zahodu kripto premoženja in določili jasna pravila za usklajen trg,« je ob podpisu sporazuma prejšnji teden dejal Stefan Berger, nemški poslanec Evropskega parlamenta, ki je vodil pogajanja v imenu parlamenta. Ob sklicevanju na nedavni padec vrednosti kripto trga na 900 milijard dolarjev, je dodal: »Nedavni padec vrednosti digitalnih valut nam kaže, kako zelo tvegane in špekulativne so in da je treba ukrepati.«

Čeprav je v svetovnem merilu kripto premoženje večinoma še neregulirano, naj bi začel zakon Evropskega parlamenta o trgih kriptovalut (MiCA) veljati konec leta 2023. Poteza EU se je zgodila ob dodatnih pretresih na trgu digitalnega premoženja, ko je kripto posrednik Voyager Digital v petek, 1. julija, sporočil, da je na svoji platformi začasno ustavil izplačila, vplačila in trgovanje.

image_alt
Kriptovalute so danes globoko v medvedjem trgu

Glavni izvršni direktor podjetja Voyager Stephen Ehrlich je po navedbi britanskega časopisa The Guardian dejal, da ima podjetje s to potezo »dodaten čas za nadaljnje preučevanje strateških alternativ z različnimi zainteresiranimi stranmi«. Družba Voyager s sedežem v ZDA je sicer pojasnila, da znaša vrednost kripto premoženja, ki ga ima v lasti, 685 milijonov dolarjev, v primerjavi z 1,1 milijarde dolarjev posojenega kripto premoženja.

Ali bo evropska MiCA za zgled drugim?

MiCA bo prva celovita ureditev za kripto premoženje na svetu in bo vsebovala stroge ukrepe za zaščito pred zlorabo trga in manipulacijo, je dejal Ernest Urtasun, poslanec Evropskega parlamenta iz stranke Zelenih.

Zakon izdajateljem kripto premoženja in ponudnikom povezanih storitev daje »potni list«, s katerim lahko z enotne baze oskrbujejo stranke po vsej EU, hkrati pa izpolnjujejo pravila o kapitalu in varstvu potrošnikov, povzema The Guardian. MiCA sicer ne zajema nezamenljivih žetonov ali NFT-jev, ki so lani predstavljali približno 40 milijard dolarjev vreden trg.

Foto: Dado Ruvic / Reuters
Foto: Dado Ruvic / Reuters
Pogajanja EU so se osredotočila tudi na vprašanja, kot sta nadzor in poraba energije kriptovalut. »Dogovorili smo se, da bi morali kripto ponudniki v prihodnje razkriti porabo energije in vpliv sredstev na okolje,« je pojasnil Berger. Združeno kraljestvo in ZDA, dve pomembni kripto središči, podobnih pravil sicer še nista potrdili, čeprav so regulatorji v obeh državah že opozorili na potrebo po strožjih zaščitnih ukrepih.

Pričakuje se, da bo zakon MiCA postavil merilo za druge regulativne režime po vsem svetu, čeprav je eden od strokovnjakov dejal, da vseobsegajoče narave režima EU morda ne bo mogoče ponoviti. Harry Eddis, globalni vodja oddelka za finančno tehnologijo (fintech) pri londonski odvetniški družbi Linklaters, je dejal, da je EU »pribila svoje kripto barve na jambor«.

image_alt
Rusija prvič po sto letih v območju bankrota

»Druge jurisdikcije do zdaj niso pokazale veliko pripravljenosti, da bi sledile njihovemu zgledu in uvedle tako vseobsegajočo ureditev, čeprav lahko zagotovo pričakujemo, da bodo drugi centri finančnih storitev okrepili svojo igro pri urejanju kripto skupnosti, čeprav na bolj posamičen način,« meni Eddis.

Kako druge države pristopajo do regulacije kripto premoženja?

V Združenem kraljestvu finančni nadzorni organ denimo tehtajo predloge o trženju kriptoproduktov potrošnikom, ki bi lahko privedli do znatnih omejitev za borze kriptovalut, ki delujejo v državi. Britansko ministrstvo za finance je maja izjavilo, da želi vzpostaviti ureditev za ravnanje v primeru propada stablecoina, kriptovalute, ki je podprta s tradicionalnimi sredstvi, kot so kratkoročni dolgovi, in bi zato lahko predstavljala tveganje za širši finančni sistem.

Kriptovalute so se sicer znašle pod še večjim pritiskom po majskem propadu stablecoina TerraUSD (UST) in kriptovalute LUNA, pri čemer je glavno ameriško podjetje za posojanje kriptovalut Celsius Network zamrznilo izplačila in prenose. Vendar se je izkazalo, da je sektor občutljiv tudi na širše gospodarske dejavnike.

image_alt
Ni še konec; se zgodovina ponavlja?

Slednji vključujejo padce na delniških trgih, povezane z naraščajočo inflacijo in posledičnim zvišanjem obrestnih mer s strani centralnih bank. Dvig obrestnih mer, za katerega so se med drugim odločile že ameriška, britanska in švicarska centralna banka, lahko zmanjša privlačnost tveganih sredstev.

Guverner indijske centralne banke Shaktikanta Das pa je, po navedbi britanskega časopisa, zapisal, da »kriptovalute predstavljajo jasno nevarnost« in da je »vse, kar ustvarja vrednost na podlagi navideznega verjetja, brez kakršne koli osnovne [vrednosti], le špekulacija pod prefinjenim imenom«.

Več iz rubrike