Rusija prvič po sto letih v območju bankrota

Čeprav Rusija ni plačala zunanjega dolga, pri tem še ne gre za bankrot. Ruska državna blagajna je namreč zaradi naraščajočih cen energentov dobro napolnjena.
Fotografija: V Kremlju glede neplačila dolga pravijo, da gre za neupravičene trditve. FOTO: Maxim Shemetov/Reuters
Odpri galerijo
V Kremlju glede neplačila dolga pravijo, da gre za neupravičene trditve. FOTO: Maxim Shemetov/Reuters

Po tem ko je včeraj neimenovani višji uradnik Bele hiše povedal, da Rusija ni plačala zunanjega dolga, je danes neplačilo potrdila tudi bonitetna agencija Moody's. Gre za eno od treh največjih bonitetnih agencij na svetu, ki skupaj pokrivajo 95 odstotkov tržnega deleža; že omenjen Moody's in Standard & Poor imata oba približno 40-odstoten tržni delež, medtem ko agencija Fitch predstavlja 15 odstotkov.

image_alt
Kaj kupuje Rusija od Kitajske?

Pri Moody's pritrjujejo, da Rusija ni plačala obresti za dve obveznici. Imetniki obveznic niso prejeli 100 milijonov dolarjev, navaja francoska tiskovna agencija AFP. 30-dnevni odlog plačila je potekel v ponedeljek, neplačilo pa je posledica sankcij Zahoda proti Rusiji zaradi vojaške invazije na Ukrajino. Plačevanje državnega dolga v tujini je zaradi sankcij tako rekoč nemogoče.

Rusija denar ima

Čeprav Rusija ni plačala omenjenih obresti, pa pri tem ne gre za bankrot, še opominja Moody's. Ruska državna blagajna je namreč zaradi naraščajočih cen energentov dobro napolnjena. Samo v prvih sto dneh vojne je Rusija za izvoz energentov zaslužila 90 milijard evrov.

Tiskovni predstavnik ruskega predsednika Putina Dmitrij Peskov je glede neplačila dolga dejal, da gre za neupravičene trditve. Kot nadaljuje, so v maju opravili izplačilo v tuji valuti, »to da je Evroclear denar zadržal in ga ni nakazal prejemnikom, pa ni naša težava,« je še dodal.

Tiskovni predstavnik ruskega predsednika Putina Dmitrij Peskov pravi, da blokada plačil Moskve zaradi sankcij, niso ruski problem. FOTO: Evgenia Novozhenina/Reuters
Tiskovni predstavnik ruskega predsednika Putina Dmitrij Peskov pravi, da blokada plačil Moskve zaradi sankcij, niso ruski problem. FOTO: Evgenia Novozhenina/Reuters

Rast rublja

V tednu ruskega napada na Ukrajino je rubelj padel na rekordno nizko raven, teden pozneje pa je ruska valuta izgubila še tretjino vrednosti v primerjavi z dolarjem in štirideset odstotkov v primerjavi z evrom.

Kljub temu, da je vojna v polnem razmahu, zahodne sankcije pa še naprej udarjajo po ruskem gospodarstvu, so razmere na valutnem trgu zdaj drugačne - rubelj namreč v primerjavi z evrom in dolarjem vztrajno raste. V primerjavi z istim obdobjem lani se je vrednost ruske valute povečala za 50 odstotkov, od rekordno nizkih vrednosti v marcu pa je rubelj zrasel kar za približno 200 odstotkov.

Rast rublja pa v državi ni zadržala ruskih podjetij. STA poroča, da je Rusijo od vojaške invazije na Ukrajino, zapustilo več sto zahodnih, med njimi švedski pohištveni velikan Ikea, ameriška veriga restavracij s hitro prehrano McDonald's in ameriški proizvajalec športne opreme Nike. Rusijo zapušča tudi francoski proizvajalec gum Michelin, so danes sporočili iz podjetja. Ta namerava svojo rusko dejavnost prestaviti v domače okolje, kot glavni razlog za dokončni umik pa navajajo težave v dobavni verigi.

Zunanji dolg nazadnje niso plačali po boljševiški revoluciji

Praktično enako vprašanje glede ruskega zunanjega dolga je v zraku viselo že marca, ko se je Rusija izognila plačilni nesposobnosti. Tudi takrat je šlo za plačilo obresti na dve obveznici v dolarjih.

V Rusiji je od zadnjega neuspešnega poplačila zunanjega dolga minilo že več kot sto let. Leta 1918 po boljševiški revoluciji Rusi niso izplačali mednarodnih upnikov. Nesposobnost poravnave dolga je v Rusiji sledilo tudi med finančno krizo leta 1998. Takrat sta krizo povzročila padanje cen nafte ter kolaps rublja, vendar je omenjeno neplačilo vplivalo le na domači dolg.

Preberite še:

Več iz rubrike