Življenje v Rusiji se je močno podražilo

Uradni podatki kažejo, da so cene nekaterih osnovnih življenjskih potrebščin v zadnjem tednu močno poskočile.
Fotografija: Osnovne življenjske potrebščine v Rusiji so se močno podražile.  Foto: Getty Images / iStockphoto
Odpri galerijo
Osnovne življenjske potrebščine v Rusiji so se močno podražile.  Foto: Getty Images / iStockphoto

Vrednost ruskega rublja se je letos, od začetka vojne v Ukrajini, močno znižala, kar je povečalo stroške uvoza blaga, zaradi česar se je inflacija v Rusiji močno zvišala. Podatki o inflaciji so bili objavljeni v četrtek, 24. marca, ko se je na ruskem borznem trgu po enomesečnem premoru ponovno začelo trgovati, večina delnic pa je v nestanovitnem trgovanju zrasla. Strokovnjaki menijo, da bodo cene v Rusiji še naprej rasle.

Najbolj se je podražil sladkor

Sladkor. Foto: Emmanuel Foudrot / Reuters
Sladkor. Foto: Emmanuel Foudrot / Reuters
Rusko gospodarsko ministrstvo je v sredo, 23. marca, sporočilo, da je letna inflacija v tednu, ki se je končal 18. marca, poskočila za 14,5 odstotka, kar je največ po koncu leta 2015. Zvezni državni statistični urad je navedel, da so se stroški sladkorja v nekaterih regijah države povečali kar za 37,1 odstotka, v povprečju pa za 14 odstotkov.

Sladkor, ki se običajno uporablja za konzerviranje hrane ali proizvodnjo alkoholnih pijač, se je v tretjem tednu marca najbolj podražil, je ugotovil ruski državni urad. Cena čebule se je v omenjenem tednu podražila za 13,7 odstotka, na nekaterih območjih pa celo za 40,4 odstotka, navaja BBC. Plenice so bile medtem dražje za 4,4 odstotka, cene črnega čaja so se zvišale za štiri odstotke, toaletni papir pa za tri odstotke.

image_alt
Katerih živil bi lahko začelo primanjkovati?

Stephen Innes, vodilni partner v družbi SPI Asset Management, je dejal, da so bile cene višje zaradi šibkejšega rublja. »Največji krivec za to je uvožena inflacija,« je pojasnil za BBC in dodal: »Vse, kar Rusija uvozi, je zaradi šibkejšega rublja eksponentno dražje.«

Odziv ruskih državljanov

Združeno kraljestvo, ZDA in Evropska unija so številne ruske banke odrezali od finančnih trgov na Zahodu. Prepovedali so tudi poslovanje z rusko centralno banko, investicijskimi skladi v državni lasti in finančnim ministrstvom. Ruska centralna banka je marca več kot podvojila svojo obrestno mero na 20 odstotkov, da bi s tem preprečila nadaljnje padanje svoje valute.

Ruski predsednik Vladimir Putin, 25. marec 2022. Foto: Sputnik / Mikhail Klimentyev / Kremlin / Reuters
Ruski predsednik Vladimir Putin, 25. marec 2022. Foto: Sputnik / Mikhail Klimentyev / Kremlin / Reuters
Zaradi vojne v Ukrajini se je iz Rusije umaknilo veliko število zahodnih podjetij. Druga, kot je švicarski živilski velikan Nestle, so umaknila glavne blagovne znamke, kot sta KitKat in Nesquik. Videoposnetki na družbenih omrežjih prikazujejo kupce, ki v supermarketih v Moskvi krčevito kupujejo sladkor in ajdo, vendar potrebe po paniki menda ni.

Namestnica predsednika vlade Viktorija Abramčenko je Rusom povedala, da je država »popolnoma samozadostna, kar zadeva sladkor in ajdo«. »Ni potrebe po paničnem nakupu tega blaga. Dovolj je za vse,« je dejala. Toda nekateri Rusi so za BBC povedali, da že čutijo pritisk.

image_alt
Cene pšenice dosegle rekordno vrednost zadnjih 14 let

Ksenia Mironiuk je dejala, da so se cene številnih osnovnih dobrin v Sankt Peterburgu »dramatično zvišale«. Pojasnila je, da je to med nakupovanjem že precej opazno: »Veliko ljudi jih kupuje na zalogo, saj se bojijo, da bodo popolnoma izginile.« Merkutsio Anzhello, ki živi v mestu Krasnodar, je povedal, da je cena osnovnih izdelkov zdaj od 10 do 20 odstotkov višja, vendar pravi, da ga to ne skrbi preveč: »Na splošno ne mene ne mojih sorodnikov to ne skrbi. Cene v Rusiji včasih rastejo in na to smo navajeni.«

Rusija se je sicer odzvala na mednarodne sankcije in zagrozila, da bo zasegla premoženje podjetij, ki so prenehala poslovati v državi. Prejšnji teden pa je sankcionirala predsednika ZDA Joeja Bidna in 12 drugih ameriških uradnikov. Poleg tega je ruski predsednik Vladimir Putin pred kratkim napovedal, da bo država začela prodajati zemeljski plin »neprijaznim« državam v rubljih, o čemer smo že pisali.

image_alt
Povračilni ukrepi: Rusija za dobavo plina zahteva plačilo v rubljih

Več iz rubrike