Katerih živil bi lahko začelo primanjkovati?

Strokovnjaki menijo, da se bodo posledice vojne odražale tudi na pomanjkanju nekaterih živil, kot so žita in olje.
Fotografija: Foto: Getty Images
Odpri galerijo
Foto: Getty Images

V zadnjem času je mogoče opaziti manko določenih živil na trgovinskih policah. Primanjkovalo naj bi predvsem moke in olja, zato si kupci panično delajo zalogo.

image_alt
Največja grožnja za naslednje generacije

Ob tem največji slovenski trgovci mirijo, da oskrba s hrano za zdaj deluje normalno in da razlogov za paniko ni.

Po drugi strani pa je Organizacija ZN za prehrano in kmetijstvo (FAO) nedavno opozorila, da bi lahko vojna v Ukrajini sprožila prehransko krizo z naraščajočimi cenami in pomanjkanjem določenih pridelkov.

Cene hrane so bile že tako visoke zaradi podnebnih sprememb in pandemije covida-19, vojna pa bi lahko stanje še poslabšala, navaja Euronews. 

image_alt
To je najbogatejši človek vseh časov

Kruh, testenine

Strokovnjaki menijo, da se bodo posledice vojne odražale tudi na pomanjkanju testenin in kruha. Pšenica je namreč ključna sestavina teh vsakdanjih živil, skoraj tretjino svetovne pšenice pa pridelujeta Rusija in Ukrajina.

Foto: Delo
Foto: Delo

Ker je dobava iz teh držav motena, je treba najti druge vire. Iskanje drugih dobaviteljev vpliva na rast cen, cena pšenice pa je že dosegla rekordne vrednosti. Poznavalci opozarjajo, da gre za veliko težavo, saj je več kot 50 držav odvisnih od uvoza pšenice iz Ukrajine in Rusije.

Olje

Rusija in Ukrajina predstavljata približno 70 odstotkov svetovnega izvoza sončničnega olja. Po uradnih podatkih Evropska unija vsak mesec uvozi približno 200.000 ton ukrajinskega sončničnega olja, navajajo tuji mediji.

Vojna vpliva tudi na sezono sajenja, ki je od aprila do maja, saj je zaradi vpoklica v vojsko ali bega iz države manj ljudi, ki bi lahko obdelovali zemljo.

image_alt
Koliko znašajo minimalne plače po posameznih evropskih državah?

Koruza

Rusija in Ukrajina sta med največjimi izvozniki koruze, saj skupaj predstavljata približno petino celotnega izvoza tega pridelka. Po navedbah tujih medijev naj bi letos Ukrajina pridelala največ koruze doslej, vendar so pristanišča trenutno zaprta, zato je malo verjetno, da jo bodo lahko izvozili.

Koruza se velikokrat uporablja kot krma za živali, zato bi lahko njeno pomanjkanje vplivalo tudi na povišanje cen mesa, opozarjajo poznavalci.

image_alt
Zadeli so na loteriji, nato pa denar zapravili za te stvari

Kupovanje na zalogo ni rešitev

Kupovanje na zalogo lahko ustvari napačen vtis, da nečesa primanjkuje, čeprav to ne drži, hkrati pa večje povpraševanje povzroči motnje v dobavi, zato trgovci pozivajo k racionalnemu kupovanju.

Kot še navaja Euronews, so ministri skupine G7 nedavno podali izjavo, v kateri obljubljajo, da bodo naredili vse, kar je potrebno, da preprečijo prehransko krizo.

image_alt
Stephen Hawking je dva tedna pred smrtjo napovedal konec vesolja

Več iz rubrike

aktualno

Amazon: »Vredni smo 30 milijard. Kaj lahko storimo za vas?«

Amazonovo 30 milijard dolarjev vredno oglaševalsko podjetje debitiralo v Cannesu

aktualno

Letalski nizkoprevozniki množično odpovedujejo lete po Evropi

Številne letalske družbe, ki so v času pandemije odpuščala, se zdaj soočajo z velikim pomanjkanjem delovne sile, zaradi česar so primorane odpovedovati lete.

aktualno

Ekološke sončne kreme so razočarale na testu

Kar trije ekološki izdelki testa niso opravili, čeprav so bili med dražjimi. Padel tudi izdelek slovenskega proizvajalca, ugotavlja zveza potrošnikov.

aktualno

Vlada o novih ukrepih za ublažitev visokih cen goriv

Neobdavčen znesek povračila stroškov za prevoz na delo in znesek kilometrine za povračilo stroškov na službenem potovanju naj bi se zvišala.

Komentarji: