Kaj kupuje Rusija od Kitajske?

Kljub obsežnim sankcijam, ki jih je Zahod uvedel proti Rusiji, je Kitajska obljubila, da bo še naprej kot običajno sodelovala in trgovala z Moskvo.
Fotografija: Ruski predsednik Vladimir Putin in kitajski predsednik Xi Jinping. Foto: Sputnik/Reuters
Odpri galerijo
Ruski predsednik Vladimir Putin in kitajski predsednik Xi Jinping. Foto: Sputnik/Reuters

Kitajska je največja trgovinska partnerica Rusije, tako pri uvozu kot izvozu. V prvih dveh mesecih letošnjega leta se je kitajski izvoz v Rusijo v primerjavi z enakim obdobjem lani povečal za več kot 40 odstotkov, uvoz iz Rusije pa za skoraj 36 odstotkov.

image_alt
Ukrajina je z zakonom uradno priznala bitcoin in ostale kriptovalute

Podatki Mednarodnega trgovinskega centra (ITC) kažejo, da je leta 2021 Rusija s Kitajske uvozila dobrine v skupni vrednosti približno 66 milijard evrov, kar je predstavljalo približno četrtino vrednosti celotnega ruskega uvoza.

Medtem je Rusija na Kitajsko izvozila za 61,4 milijarde evrov izdelkov, kar je približno 14 odstotkov celotnega ruskega izvoza, navaja Quartz.

Rusija je najpomembnejša strateška partnerica Kitajske, hkrati pa tudi glavna dobaviteljica surovin, med katere spadajo tudi naftni derivati in les. Lani je Kitajska iz Rusije uvozila 37 odstotkov vsega lesa.

Po drugi strani je Kitajska glavni dobavitelj električne in elektronske opreme, predvsem mobilnih telefonov in druge komunikacijske opreme.

Avtomobili, telefoni in čipi

Po podatkih kitajskega združenja avtomobilskih proizvajalcev je bila leta 2021 Rusija tretja največja izvoznica kitajskih avtomobilov. Zaradi trenutnih sankcij zahodnih držav proti Rusiji so avtomobilski proizvajalci, vključno z BMW in Volkswagnom, ustavili lokalno proizvodnjo v Rusiji. Po mnenju poznavalcev imajo zdaj kitajski avtomobilski proizvajalci idealno priložnost, da povečajo svoj tržni delež v Rusiji.

Med zabavno elektroniko na ruskem trgu prevladuje Huawei. Foto: Huawei
Med zabavno elektroniko na ruskem trgu prevladuje Huawei. Foto: Huawei

Nedavna raziskava je pokazala, da so kitajska podjetja lani obvladovala približno 41 odstotkov ruskega tržnega deleža pametnih telefonov. Med zabavno elektroniko na ruskem trgu prevladujejo kitajske znamke Xiaomi, Huawei in Lenovo.

Hkrati je Kitajska tudi pomembna dobaviteljica čipov v Rusijo, saj predstavlja več kot polovico ruskega uvoza polprevodniških naprav.

image_alt
Rusija po 26 letih članstva izključena iz Sveta Evrope

Nemčija - druga največja ruska uvoznica

Podatki Podatkovne zbirke Združenih narodov (Comtrade) razkrivajo, da je poleg Kitajske glavna dobaviteljica blaga v Rusijo tudi Nemčija, ki ji sledita ZDA in Belorusija. Po podatkih ITC se iz Nemčije v Rusijo uvažajo predvsem oprema za laboratorije in ventili.

Največji kupec ruskega železa in jekla je Turčija, medtem ko Tajvan iz Rusije uvozi 40 odstotkov svojih polizdelkov iz železa in jekla, čeprav se ta uvoz od septembra 2021 dalje zmanjšuje.

Je velik del ruske trgovine prikrit?

Velik del tega, kar Rusija izvaža, statistični podatki ne razkrivajo, navajajo tuji mediji. Druga največja trgovinska kategorija je navedena pod »drugo neopredeljeno blago«, kar naj bi označevalo izdelke, ki jih želi država skriti, da bi zaščitila določene trgovinske informacije. Največji uvoznik skrivnostnih ruskih izdelkov je Nemčija, ki ji sledita Italija in Turčija, še navaja Quartz.

image_alt
Rusko gospodarstvo drvi v kolaps

Več iz rubrike