Rusija po 26 letih članstva izključena iz Sveta Evrope

Odbor ministrov Sveta Evrope je včeraj na izredni seji izključil Rusijo iz te organizacije.
Fotografija: Marija Pejčinović Burić, generalna sekretarka Sveta Evrope. Foto: PATRICK HERTZOG/AFP
Odpri galerijo
Marija Pejčinović Burić, generalna sekretarka Sveta Evrope. Foto: PATRICK HERTZOG/AFP

Odbor ministrov Sveta Evrope je včeraj na izredni seji po 26 letih članstva Rusijo izključil iz Sveta Evrope (SE), so sporočili iz te organizacije.

Parlamentarna skupščina SE, ki se je v ponedeljek sestala na izrednem zasedanju, je od sveta ministrov organizacije zahtevala, naj Rusijo izključi zaradi agresije, ki jo ta izvaja nad Ukrajino. Včeraj so nato Rusijo uradno izključili iz SE v okviru postopka, začetega v skladu z 8. členom statuta organizacije.

image_alt
Rusko gospodarstvo drvi v kolaps

Evropsko sodišče za človekove pravice pa je sporočilo, da začasno ustavlja obravnavo vseh primerov, povezanih z Rusijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Sodišče se je odločilo, da začasno ustavi obravnavo vseh primerov proti Rusiji, dokler ne preuči pravnih posledic te resolucije za delo sodišča,« je zapisalo v izjavi, ki se nanaša na resolucijo, s katero je Moskva zapustila vseevropski organ za človekove pravice.

Vladimir Putin, ruski predsednik. Foto: Mikhail Klimentyev/Reuters
Vladimir Putin, ruski predsednik. Foto: Mikhail Klimentyev/Reuters

Rusija o izstopu iz organizacije obvestila 15. marca

Rusija, ki se je SE pridružila 28. februarja 1996, je sicer 15. marca obvestila generalnega sekretarja o svojem izstopu iz organizacije, saj je ocenila, da institucija postaja platforma za zahodni narcizem in subverzivno delovanje proti Moskvi. Moskva tako meni, da države Nata in EU spodkopavajo organizacijo, ki je zasnovana za zaščito človekovih pravic, pravne države in demokracije.

Ukrajina je sicer k izključitvi Rusije pozvala v ponedeljek z obsodbo, da po invaziji na sosednjo državo Rusija ne more biti več članica organizacije.

image_alt
Hči Steva Jobsa ne bo podedovala niti centa

Svet Evrope, ki bdi nad spoštovanjem človekovih pravic v 47 članicah, je že 15. februarja prvič izdal skupno izjavo o Ukrajini, v kateri so članice pozvale k takojšnji umiritvi zaostrovanj in nadaljevanju dialoga.

Ko je ruska vojska 24. februarja napadla Ukrajino, je generalna sekretarka Marija Pejčinović Burić to ostro obsodila in ruske oblasti pozvala, naj brezpogojno prekinejo invazijo, se vrnejo k diplomaciji in prednostno zaščitijo življenja civilistov.

image_alt
V polovici izdelkov za ličenje našli nevarne kemikalije

Več iz rubrike