Francija naklonjena kriptovalutam; bitcoin padel skupaj z delnicami

Francija je postala prva velika evropska država, ki je največji kripto borzi na svetu podelila regulativno dovoljenje.
Fotografija: Bitcoin Francija. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Bitcoin Francija. Foto: Shutterstock

Podjetje Binance je od francoskih regulatorjev dobilo dovoljenje za izvajanje svoje dejavnosti v Franciji. Največja kripto borza na svetu je tako pristala na seznamu registriranih ponudnikov storitev v zvezi z digitalnim premoženjem pri francoskem borznem nadzorniku AMF, kar ji omogoča, da ponuja storitve trgovanja in skrbništva za bitcoin in druge kriptovalute.

Bitcoin je sicer v četrtek, 5. maja, padel za približno 11 odstotkov, po tem, ko je dan prej presegel mejo 40.000 dolarjev. Padec se je zgodil sočasno z razprodajo delnic na Wall Streetu, kar nakazuje na nadaljnjo povezanost kriptovalut z delniškim trgom.

Progresiven pristop Francije

Z zgoraj opisano potezo je Francija postala prva večja evropska država, ki je borzi Binance prižgala zeleno luč, za registracijo največje kripto borze pa si prizadeva tudi švedski finančni nadzorni organ. Podjetje sicer dolgo ni imelo uradnega sedeža in je bilo na to dejstvo ponosno, navaja CNBC. Vendar pa se zdaj skuša pomiriti z regulatorji, potem ko so se lani ostro odzvali organi v številnih državah, vključno z Združenim kraljestvom, Italijo in Singapurjem.

image_alt
Združeno kraljestvo pošilja mešane signale v svet kriptovalut

Changpeng Zhao, izvršni direktor in ustanovitelj podjetja Binance, sicer znan pod kraticami 'CZ', je prejšnji mesec za CNBC povedal, da namerava podjetje svojo evropsko bazo vzpostaviti v Parizu. Zhao je imel nedavno na dogodku kripto industrije v Parizu uvodno predavanje, na katerem je predstavil nov pospeševalniški program za tako imenovana 'Web3' zagonska podjetja. Podjetje se je tudi zavezalo, da bo v državi vložilo 100 milijonov evrov.

Changpeng Zhao, kriptomilijinar in direktor podjetja Binance. Foto: Binance.
Changpeng Zhao, kriptomilijinar in direktor podjetja Binance. Foto: Binance.

Milijarder in izvršni direktor podjetja Binance je Francijo sicer opisal kot »zelo progresivno« pri sprejemanju kriptovalut: »V naših stikih z njimi smo ugotovili, da so veliko bolj napredni v razumevanju in tudi v odnosu. Francija je zelo strog regulativni organ. Vendar pa imajo obenem tudi napredno razumevanje.«

Padec bitcoina

Kot smo že omenili, je bitcoin v sredo, 4. maja, presegel mejo 40.000 dolarjev, nato pa naslednji dan padel za približno 11 odstotkov in se ustavil pri slabih 35.600 dolarjih. Gibanje največje kriptovalute je sledilo bolečemu dnevu na Wall Streetu, v katerem je industrijski indeks Dow Jones izgubil več kot tri odstotke, tehnološki Nasdaq pa je padel za pet odstotkov. Obe izgubi sta pomenili najhujši enodnevni padec po letu 2020. V petek, 6. maja, sta se oba indeksa spustila še malce nižje.

image_alt
Bančni velikani odločno vstopajo v svet kriptovalut

Michael Novogratz, izvršni direktor družbe Galaxy Digital, je za CNBC sicer pojasnil, da se bo korelacija med bitcoinom in delniškim trgom »sčasoma razbila«, vendar dodal: »Mislim pa, da je pred nami še več bolečine.« Dvig obrestnih mer in zaostrovanje monetarne politike Feda sta namreč sprožila strahove, da bi ameriško gospodarstvo lahko zapadlo v recesijo. Kot smo že pisali, je v sredo, 4. maja, Fed v skladu s pričakovanji zvišal obrestne mere za pol odstotne točke.

Predsednik ameriške centralne banke (Fed) Jerome Powell, 2. marec 2022. Foto: Tom Brenner / Reuters
Predsednik ameriške centralne banke (Fed) Jerome Powell, 2. marec 2022. Foto: Tom Brenner / Reuters
Delniški trg se je takoj za temi novicami okrepil, in sicer zaradi komentarjev predsednika Feda Jeroma Powella, ki je dejal, da večje zvišanje obrestne mere za 0,75 odstotka trenutno ne pride v poštev. Kljub temu so se vlagatelji do naslednjega dne miselno pripravili na večje zaostrovanje v letošnjem letu in izbrisali vse dobičke prejšnjega dne, navaja CNBC.

Kljub strahu in negotovosti pa na trgu ostaja veliko zanimanje institucij in dolgoročnih imetnikov za kriptovalute. »Neverjetno je, koliko institucionalnega kapitala se je začelo postavljati v vrsto, da bi prišel na to mesto,« je dejal Novogratz in naštel nekatera večja imena: »BlackRock, Blackstone, Citadel in Apollo imajo velika prizadevanja na področju kriptovalut.«

image_alt
Fed je izvedel največji dvig obrestnih mer v zadnjih dvajsetih letih

Več iz rubrike