Fed: Dvigi obrestnih mer se bližajo

V tem tednu bo potekalo januarsko zasedanje Odbora za odprti trg ameriške centralne banke (FOMC) in napetost v pričakovanju izrečenega je vse višja.
Fotografija: Predsednik ameriške centralne banke (Fed) Jerome Powell, 11. januar 2022. Foto: Brendan Smialowski / Reuters
Odpri galerijo
Predsednik ameriške centralne banke (Fed) Jerome Powell, 11. januar 2022. Foto: Brendan Smialowski / Reuters

Letošnja situacija pred zasedanjem FOMC je precej podobna lanskoletni, z eno ključno razliko. Tako kot januarja 2021 so se ZDA tudi letos znašle v težavah zaradi nove različice covida-19. Vendar je lani predsednik ameriške centralne banke (Fed) Jerome Powell še naprej zagovarjal velikodušne fiskalne spodbude, torej skoraj ničelne obrestne mere in mesečno nakupovanje obveznic v višini 120 milijard dolarjev.

image_alt
Inflacija v ZDA dosegla najvišjo stopnjo od leta 1982

Toda tokrat Powell trge pripravlja na ravno nasprotno; zaostrovanje denarne politike oziroma zvišanje obrestnih mer. V boju z 'ne-tako-zelo' prehodno inflacijo, kot so jo oglaševali prejšnje leto, naj bi Fed po pričakovanjih letos obrestne mere zvišal kar štirikrat. Mnogo poznavalcev meni, da bi to še poslabšalo stanje na finančnih trgih, ki so se znašli na 'medvedjem' ozemlju. Zasedanje FOMC bo potekalo 25. in 26. januarja.

Oster preobrat v enem letu

Nekaj mesecev je že po tem, ko je Fed zadušil nakup obveznic, uradniki pa že govorijo o večkratnem zvišanju obrestne mere, da bi pomagali zajeziti 'ne-tako-zelo' prehodni val inflacije, navaja Forbes. Po decembrskem zasedanju FOMC leta 2021 je Fed napovedal, da bo hitreje zmanjševal nakup obveznic in do marca končal program kvantitativnega sproščanja.

Medved in bik pred nemško borzo Deutsche Boerse. Foto: Ralph Orlowski / Reuters
Medved in bik pred nemško borzo Deutsche Boerse. Foto: Ralph Orlowski / Reuters

Prevladujejo pričakovanja, da bo Fed ukrepal agresivno, da bi zajezil inflacijo, ki se je med decembrom 2020 in decembrom 2021 povečala za sedem odstotkov, kar je največje povečanje v zadnjih štirih desetletjih. Ker je stopnja brezposelnosti pri 3,9 odstotka, kar je skoraj toliko kot pred pandemijo, Fed morda verjame, da lahko izvaja »politiko trdega denarja«, ne da bi povzročil upočasnitev gospodarske rasti, pojasnjuje Forbes.

»Dvomimo, da bo Fed v letu 2022 izvedel štiri zvišanja obrestnih mer, saj bi se morala inflacija do konca leta začeti zmanjševati, kar bi Fedu omogočilo, da opusti zaostrovanje monetarne politike,« je dejal Richard Saperstein, glavni naložbeni direktor družbe Treasury Partners s sedežem v New Yorku. Fed bi lahko denimo marca in morda še enkrat junija zvišal obrestne mere, do konca leta pa bi nadaljnje zvišanje odložil, saj bi se težave v dobavni verigi rešile in bi se rast cen umirila.

image_alt
Fed: Ali je inflacija zdaj večja grožnja kot pandemija?

Predstavniki Feda verjetno ne bodo pretiravali z odzivom na inflacijo, saj delovna sila še vedno potrebuje čas, da se pozdravi. Stopnja brezposelnosti je sicer nizka, vendar je to le delček celotne zgodbe. Odstotek delavcev, starih od 25 do 54 let, ki so zaposleni ali aktivno iščejo zaposlitev, je konec lanskega leta znašal le 82 odstotkov, to je 1,1 odstotne točke manj kot pred pandemijo. Po podatkih Urada za statistiko dela (BLS) več kot milijon Američanov zaradi pandemije ni moglo iskati dela.

Kočljiva situacija

Foto: Gary Cameron / Reuters
Foto: Gary Cameron / Reuters
Če bi odbor FOMC prehitro in previsoko dvignil obrestne mere, bi lahko vpliv na gospodarstvo posledično ogrozil podjetja ravno takrat, ko bi se razkadila koronavirusna megla. Vlagatelji še vedno špekulirajo, kako zelo je Fed pripravljen zvišati obrestne mere. Da bi izvedeli več, bodo zelo pozorno brali izjavo o politiki FOMC po dvodnevnem zasedanju 25. in 26. januarja ter Powellovo tiskovno konferenco, ki mu bo sledila.

»Po našem mnenju bi bila na tej točki napaka, če bi se bistveno poglobili, saj se lahko pritiski na rast, zaposlovanje in finančne trge odzovejo bolj ekstremno, kot je potrebno za znižanje inflacije, ki se bo v prihodnjih mesecih verjetno tako ali tako razvijala v smeri nižjih ravni,« je opozoril Rick Rieder, glavni naložbeni direktor družbe BlackRock za globalne fiksne dohodke.

image_alt
Padli so Netflix, S&P 500, Nasdaq in bitcoin; je to pok balona?

Kot smo že poročali, so se v preteklem tednu na 'medvedjem' ozemlju znašli več ali manj vsi finančni trgi. Globoko v območje rdečih številk so zašli največji borzni indeksi, denimo S&P 500 in Nasdaq, ki sta utrpela največje tedenske padce po začetku pandemije marca 2020. Padel je tudi bitcoin, za več kot 15 odstotkov, in za sabo potegnil ostale kriptovalute, ki so večinoma zabeležile še večje izgube vrednosti. Mnogi opazovalci se strinjajo, da bi lahko višanje obrestnih mer delniške in kripto trge popeljalo še globlje na ozemlje medveda.

Več iz rubrike