Evropske borze z občutnimi skoki: Evro gor, nafta dol

Evropske borze so včerajšnje trgovanje sklenile z občutnimi spremembami. Cene nafte so se znižale, medtem ko evro pridobiva na vrednosti.
Fotografija: Foto: Aly Song/Reuters
Odpri galerijo
Foto: Aly Song/Reuters

Evropske borze so včerajšnje trgovanje sklenile z občutnimi skoki. Indekse je navzgor potisnilo upanje, da bodo mirovna pogajanja med Rusijo in Ukrajino prinesla napredek. Cene nafte so se medtem znižale, analitiki pa so padec pripisali novici o zaprtju kitajskega tehnološkega vozlišča Shenzhen, ki je posledica pandemije covida-19. Evro pridobiva.

Vlagatelji na stari celini so trenutno osredotočeni na pogajanja med Moskvo in Kijevom. Četrti krog pogovorov, ki se je začel včeraj, se bo po 'tehničnem premoru' nadaljeval danes. Po navedbah Kremlja je bil na pogajanjih dosežen pomemben napredek. Četudi se nasilje v Ukrajini nadaljuje, je to spodbudno vplivalo na trgovanje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

image_alt
Kriptovalute: Biden je podpisal dolgo pričakovano izvršno odredbo

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je včeraj zvišal za 0,71 odstotka in trgovanje končal pri 3218,91 točke.

Frankfurtski indeks DAX se je okrepil za 2,21 odstotka, pariški indeks CAC 40 za 1,75 odstotka, londonski indeks FTSE 100 pa za 0,53 odstotka.

Indeks FTSE MIB je v Milanu napredoval za 1,67 odstotka, indeks SMI v Zürichu pa za 1,59 odstotka. Indeks ATX na Dunaju je medtem pridobil 1,53 odstotka.

Delnice. Foto: Shutterstock
Delnice. Foto: Shutterstock

Indeksi na newyorških borzah po drugi strani v rdečem

Na drugi strani Atlantika vlagatelji optimizma očitno ne delijo. Indeksi na newyorških borzah so namreč v rdečem. Industrijski indeks Dow Jones je bil tri ure pred koncem trgovanja 0,19 odstotka pod izhodiščem, širši indeks S&P 500 je šel do tedaj navzdol za 0,91 odstotka, tehnološki indeks Nasdaq pa za 2,15 odstotka.

Evro je včeraj pridobil. Za skupno evropsko valuto je bilo treba okoli 19. ure na borzi v Frankfurtu odšteti 1,0972 dolarja, kar je 0,56 odstotka več kot ob koncu petkovega trgovanja. Evropska centralna banka je referenčni tečaj evra včeraj postavila pri 1,0960 evra (v petek pri 1,0990) evra).

image_alt
Kako so povezani inflacija in dvigi obrestnih mer?

Cene nafte se medtem po novici, da so bili v kitajskem Shenzhenu zaradi razmaha okužb z novim koronavirusom uvedeni strogi protikoronski ukrepi oz. zaprtje tega tehnološkega vozlišča, kar je spodbudilo špekulacije o zmanjšanju povpraševanja po črnem zlatu, dodatno znižujejo.

Potem ko so se minuli teden približale 140 dolarjem za 159-litrski sod oz. skorajšnjem 14-letnem vrhu, je bilo treba za sod zahodnoteksaške nafte, ki bo dobavljena aprila, na borzi v New Yorku zgodaj zvečer po evropskem času odšteti 103,09 dolarja, kar je 5,71 odstotka manj kot v petek. V Londonu so se majske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej pocenile za 5,16 odstotka na 106,86 dolarja.

image_alt
Carl Icahn napoveduje, da se bo tiskanje denarja slabo končalo

Več iz rubrike