Država v dodatno izdajo obveznic po rekordno nizki donosnosti

Ministrstvo za finance je izkoristilo povpraševanje uglednega investitorja in konec julija šlo v dodatno izdajo triletne državne obveznice v višini 50 milijonov evrov.
Fotografija: Foto: Tomi Lombar 7 Delo
Odpri galerijo
Foto: Tomi Lombar 7 Delo

Kot so zapisali na ministrstvu za finance, je zaupanje vlagateljev v Slovenijo in pripravljenost za investiranje v državne obveznice po izjemno nizkih donosih posledica učinkovitih ukrepov vlade v boju proti epidemiji covida-19. Obveznice je država izdala po rekordno nizki donosnosti do dospetja v višini minus 0,492 odstotka, kar 27 bazičnih točk več donosnosti do dospetja primerljive nemške obveznice in najmanj doslej.

»Zaradi teh ukrepov je bila tudi zaustavitev gospodarstva razmeroma kratka, obsežni podporni programi pa zmanjšujejo posledice epidemije na trg dela in pomagajo vzdrževati financiranje gospodarstva. Za položaj držav evrskega območja so pomembni tudi sprejeti ukrepi Evropske komisije in Evropske centralne banke,« so izpostavili.Ugoden položaj Slovenije na kapitalskih trgih po njihovem utrjujejo bonitetne ocene Slovenije, in sicer aprila s strani Moody's z oceno Baa1 in stabilnimi obeti, junija s strani Standard & Poor's z oceno AA- in s stabilni obeti ter julija s strani Fitch Ratings z oceno A in stabilni obeti, so ocenili. K hitremu okrevanju gospodarstva pa poleg vladnih ukrepov prispeva tudi dejstvo, da so javne finance stabilne in banke likvidne, so dodali.

Pozitivna ocena mednarodnih investitorjev se kaže pri donosu do dospetja na referenčne 10-letne državne obveznice, ki je trenutno negativen in pri minus 0,04 odstotka.

Več iz te teme:

Več iz rubrike

Komentarji: