Nemci živijo v vse večjih stanovanjih, a večinoma sami

Novi podatki nemškega zveznega statističnega urada kažejo, da posamezniki zavzemajo vse več kvadratnih metrov.
Fotografija: Raziskovalci so ocenili, da je v Nemčiji trenutno 42,5 milijona enot tako v stanovanjskih kot nestanovanjskih stavbah. FOTO: Breadmaker / Shutterstock
Odpri galerijo
Raziskovalci so ocenili, da je v Nemčiji trenutno 42,5 milijona enot tako v stanovanjskih kot nestanovanjskih stavbah. FOTO: Breadmaker / Shutterstock

Konec leta 2019 so bila stanovanja v celotni Nemčiji povprečno velika 91,9 kvadratnih metrov, vsak prebivalec pa je imel zase 47 kvadratnih metrov. V letu 2018 je ta številka znašala 46,7 kvadratnih metrov, leta 2010 pa 45 kvadratnih metrov.

Na prehodu tisočletja je v povprečju oseba živela na 39,5 kvadratnih metrih, deset let prej - leta 1990 - pa na 34,8 kvadratnih metrih stanovanja.

Hkrati v Nemčiji vse več ljudi živi samih. Od ponovne združitve leta 1991 se je število gospodinjstev za eno osebo povečalo za 46 odstotkov. Število gospodinjstev s tremi ali več ljudmi se je v istem obdobju zmanjšalo za 20 odstotkov.


Rastoče število stanovanj


V zadnjih desetih letih je bilo v Nemčiji zgrajenih več kot dva milijona stanovanj - vendar v mnogih mestih še vedno primanjkuje cenovno ugodnih.

Raziskovalci so ocenili, da je v Nemčiji trenutno 42,5 milijona enot tako v stanovanjskih kot nestanovanjskih stavbah. To je 0,7 odstotka ali 277.400 stanovanj več kot leto prej.

Srednjeročno je številka močno narasla: od leta 2010 se je povečala za pet odstotkov oziroma dva milijona stanovanjskih enot.
Glede na številne gradbene projekte po vsej državi se je povečal tudi stanovanjski prostor v Nemčiji -  za 6,2 odstotka na skoraj 3,9 milijarde kvadratnih metrov.

Vendar pa so velika stanovanja, zlasti v mestih, kot so Berlin, München in Frankfurt, zaradi visokih najemnin - nedostopna.
 
 

Več iz rubrike

aktualno

Teoretiki zarote v Franciji odklopili 1,5 milijona ljudi

Teoretiki zarote nevarnost vidijo v tehnologiji 5G in se z njo borijo tako, da zažigajo bazne postaje.

aktualno

Bill Gates potihoma kupoval in postal največji lastnik kmetijskih zemljišč v ZDA

Bill Gates morda ni več najbogatejši Zemljan, vendar si je prislužil nov naziv: kralj kmetijskih zemljišč.

aktualno

Slovenija podprla predlog za ureditev trga kriptoimetij

Evropska komisija je 24. 9. 2020 v okviru Paketa za digitalne finance, sprejela predlog uredbe o trgih kriptoimetij in spremembi Direktive (EU) 2019/1937. Slednjemu je prikimala tudi Slovenija.

aktualno

Prihaja največji sejem izobraževanja in poklicev v Sloveniji

22. in 23. januarja 2021 bo potekala že 13. Informativa, največji sejem izobraževanja in poklicev v Sloveniji.

Komentarji: