Slovenci pokupili skoraj polovico nepremičnin ob hrvaški obali

Slovenski državljani so od leta 2013 na Hrvaškem, ko je ta država vstopila v EU, kupili 9439 nepremičnin, kažejo podatki hrvaške davčne uprave.
Fotografija: Tuji državljani imajo na Hrvaškem koristi, ker država ni uvedla davka na nepremičnine. FOTO: DaLiu / Shutterstock
Odpri galerijo
Tuji državljani imajo na Hrvaškem koristi, ker država ni uvedla davka na nepremičnine. FOTO: DaLiu / Shutterstock

Časnik Večernji list poudarja, da na Hrvaškem ni razloga za zaskrbljenost, da bo Slovenija med pandemijo covida-19 prepovedala svojim državljanom vstop na Hrvaško, saj bo varovala interes svojih državljanov lastnikov nepremičnin v sosednji državi. Dodaja, da so Slovenci kupovali počitniške hiše na Hrvaškem še v času Jugoslavije.

Slovencem glede na nakupe nepremičnih na Hrvaškem v zadnjih sedmih letih sledijo nemški državljani. Večinoma gre za počitniške objekte, stanovanja in apartmaje, skupno 4969 nepremičnim. Na tretjem mestu so Avstrijci z 2867 nepremičninami, sledijo Italijani s 1612, Švedi s 1232 in Madžari z 949, je objavil Večernji list na podlagi podatkov hrvaške davčne uprave o plačanih davkih.Izpostavlja, da imajo tuji državljani na Hrvaškem koristi, ker država ni uvedla davka na nepremičnine. Navedli so, da ima manj kot 4400 lastnikov iz drugih držav prijavljeno oddajanje turističnih objektov v najem in za to na Hrvaškem plačujejo davek.
 

Slovenci skupno lastniki približno 110.000 od 250.000 počitniških objektov

Rovinj je letošnja turistična meka. FOTO: Getty Images/iStockphoto
Rovinj je letošnja turistična meka. FOTO: Getty Images/iStockphoto

Hrvaška državna uprava po navedbah omenjenega časnika nima podatkov o vseh lastnikih nepremičnin na enem mestu. Pričakovati je, da bodo natančne podatke dobili po popisu prebivalstva, ki ga na Hrvaškem načrtujejo prihodnje leto.

Ob zadnjem popisu prebivalstva je bilo na Hrvaškem skupno nekaj manj kot 250.000 počitniških objektov. Po neuradnih ocenah pa so Slovenci skupno lastniki približno 110.000 nepremičnin na Hrvaškem, večinoma hiš in stanovanj ob hrvaški obali, poroča STA.

Več iz rubrike

aktualno

V Zrečah in na Rogli zadovoljni s turističnimi boni

Podjetje Unitur je zadovoljno s poletno sezono v Termah Zreče in na Rogli, saj se je veliko Slovencev odločilo izkoristiti turistične bone v njihovih destinacijah.

aktualno

Direktor Turizma Bohinj: Ni nas treba učiti, kako naj delamo in nam očitati, da…

Direktor Turizma Bohinj Klemen Langus izpostavlja potrebo po uravnoteženosti med lokalnim okoljem in turizmom, ki je v tem oziru lahko zgolj na drugem mestu.

aktualno

Izola, Portorož, Piran: Nabito polne plaže; prostora zmanjkuje

Slovenske obalne destinacije so zadovoljne s turističnim obiskom v prvem delu poletne sezone.

aktualno

Še nedavno metropola, danes vse bližje mestu duhov

Lastniki nepremičnin brez najemnin, poslovne stavbe in nekdanji turistični magneti – prazni. Na sto tisoče Newyorčanov je zaradi koronske krize zapustilo - sicer nabito poln - New York.

Komentarji: