Novo stanovanje v Avstriji stane deset letnih plač

V mednarodni primerjavi so najemnine na Dunaju še vedno razmeroma nizke, kaže Deloittova študija.
Fotografija: Cene stanovanjskih nepremičnin v Sloveniji so bile v 1. četrtletju 2020 na letni ravni v povprečju višje za 5,5 odstotka. FOTO: wavebreakmedia / Shutterstock
Odpri galerijo
Cene stanovanjskih nepremičnin v Sloveniji so bile v 1. četrtletju 2020 na letni ravni v povprečju višje za 5,5 odstotka. FOTO: wavebreakmedia / Shutterstock

V povprečju kvadratni meter stanovanja v Avstriji trenutno stane nekaj manj kot 4200 evrov, kaže trenutni indeks nepremičnin svetovalnega podjetja Deloitte, kjer vsako leto primerjajo nepremičninske trge v Evropi. Za stanovanje na 70 kvadratnih metrih je tako treba odšteti približno deset povprečnih bruto letnih plač.

Slednje Avstrijo postavlja na tretje mesto po dostopnosti v primerjavi z drugimi evropskimi državami - celo pred Srbijo in Češko, kjer je treba za stanovanje v velikosti 70 kvadratnih metrov plačati več kot enajst bruto letnih plač.

Na drugem koncu spektra sta Portugalska in Belgija, kjer je treba za novo stanovanje izplačati nekaj manj kot štiri bruto letne plače. Na splošno so se cene nepremičnin v večini analiziranih držav v zadnjem letu zvišale bolj kot dohodki, kar vpliva na cenovno dostopnost, poudarjajo avtorji študije. 


 

Vodi Pariz


Najdražja stanovanja so še vedno v Parizu, kjer kvadratni meter stanovanja v povprečju stane nekaj manj kot 13.000 evrov. V Luksemburgu ta znaša 9600 evrov, v Münchnu 8250 evrov, v Londonu pa nekaj manj kot 7700 evrov. Povprečna cena kvadratnega metra na Dunaju je nekaj manj kot 4900 evrov.
Na Dunaju kvadratni meter stane povprečno 9,90 evra na mesec, po raziskavi Deloitte pa sta v Linzu in Gradcu najemnine še nižje. FOTO: MIND AND I / Shutterstock
Na Dunaju kvadratni meter stane povprečno 9,90 evra na mesec, po raziskavi Deloitte pa sta v Linzu in Gradcu najemnine še nižje. FOTO: MIND AND I / Shutterstock

Za primerjavo: po podatkih Geodetske uprave RS je bila povprečna cena kvadratnega metra lani v Kopru 2440 evrov, v okolici Ljubljane 2180 evrov, v Kranju pa 2060 evrov.

Cene stanovanjskih nepremičnin v Sloveniji so bile v 1. četrtletju 2020 na letni ravni v povprečju višje za 5,5 odstotka, ugotavlja Statistični urad RS. Izraziteje zvišale so se cene rabljenih stanovanj v preostali Sloveniji (brez mestne občine Ljubljana) (za 6,5 odstotka) in cene novih družinskih hiš (te so se zvišale za 6,3 odstotka). Opazneje znižale pa so se cene novih stanovanj (za 2,1 odsotka).

V mednarodni primerjavi so najemnine v Avstriji »razmeroma poceni«. Na Dunaju kvadratni meter stane povprečno 9,90 evra na mesec, po raziskavi Deloitte pa sta v Linzu in Gradcu najemnine še nižje.


Za primerjavo: v Luksemburgu morajo najemniki plačati 30,70 evra na kvadratni meter, v Parizu pa v povprečju 28,30 evra. Kot razloge za sorazmerno ugodne dunajske najemnine Deloitte navaja »učinek zmanjšanja cen« v celotnem obsegu avstrijskega najemnega zakona in subvencionirano stanovanje.

O učinkih koronakrize na trg nepremičnin je trenutno mogoče le ugibati. Deloitte poudarja, da je treba vpliv na nakupne cene omejiti. Pričakovati pa je, da bodo številna stanovanja, ki so bila pred krizo namenjena turistom prek spletnih platform, zdaj pristala na rednem najemnem trgu, dodajajo avtorji študije.  
 

Več iz rubrike