Cene nepremičnin odneslo v višave

Cene stanovanjskih nepremičnin v območju z evrom so se v prvem četrtletju medletno zvišale za pet odstotkov, kar predstavlja najvišjo rast po drugem četrtletju leta 2007.
Fotografija: V primerjavi z lanskim zadnjim četrtletjem so se stanovanjske nepremičnine v državah z evrom v povprečju namreč podražile za 0,9, v EU pa za 1,2 odstotka. FOTO: leolintang / Shutterstock
Odpri galerijo
V primerjavi z lanskim zadnjim četrtletjem so se stanovanjske nepremičnine v državah z evrom v povprečju namreč podražile za 0,9, v EU pa za 1,2 odstotka. FOTO: leolintang / Shutterstock

Kot ugotavlja Eurostat, ukrepi za zajezitev pandemije v evroobmočju niso negativno vplivali na cene stanovanjskih nepremičnin. 

V primerjavi z lanskim zadnjim četrtletjem so se stanovanjske nepremičnine v državah z evrom v povprečju namreč podražile za 0,9, v EU pa za 1,2 odstotka, kažejo danes objavljeni podatki.Med državami, za katere je imel Eurostat podatke, so na letni ravni najvišje stopnje rasti beležili Luksemburg (+14 odstotkov), Slovaška (+13,1 odstotka) in Estonija (+11,5 odstotka). Cene so upadle le na Madžarskem (-1,2 odstotka).

Na četrtletni ravni so imele najvišje rasti Portugalska (+4,9 odstotka), Estonija (+4,8 odstotka) in Slovaška (+4 odstotki), največje padce pa Malta (-4,3 odstotka) in Madžarska (-1,1 odstotka).

Slovenija je medletno beležila 5,5-odstotno rast, četrtletno pa 1,1-odstotno, poroča STA.

Več iz rubrike

Aprilsko znižanje obresti ECB bi bilo kar presenečenje

Finančni trgi večinsko pričakujejo, da bo evrska oblast obrestno ukrepala junija, letos pa so v svoja cenovna predvidevanja že vključili tri reze.

Iz Nemčije boljši podatki o industrijski proizvodnji

Analitiki menijo, da bi se lahko industrijska stagnacija v »gospodarskem motorju« EU končala v prvem četrtletju, pričakovani ugodni učinki tudi za Slovenijo.

Milijoni evrov preplačil pri Fursu, a denarja ne vrnejo samodejno

Na Fursovih računih za 22 milijonov evrov preplačil fizičnih oseb. Če vam denarja niso vrnili sami, vložite zahtevek, da ne ostanete brez njega.

NLB in Addiko banka s ponudbo za kreditojemalce v CHF

Ponudba je namenjena kreditojemalcem, ki so oziroma bi lahko bili upravičeni do različnih oblik socialnih pomoči, sporočajo iz Združenja bank Slovenije.