Cene nepremičnin odneslo v višave

Cene stanovanjskih nepremičnin v območju z evrom so se v prvem četrtletju medletno zvišale za pet odstotkov, kar predstavlja najvišjo rast po drugem četrtletju leta 2007.
Fotografija: V primerjavi z lanskim zadnjim četrtletjem so se stanovanjske nepremičnine v državah z evrom v povprečju namreč podražile za 0,9, v EU pa za 1,2 odstotka. FOTO: leolintang / Shutterstock
Odpri galerijo
V primerjavi z lanskim zadnjim četrtletjem so se stanovanjske nepremičnine v državah z evrom v povprečju namreč podražile za 0,9, v EU pa za 1,2 odstotka. FOTO: leolintang / Shutterstock

Kot ugotavlja Eurostat, ukrepi za zajezitev pandemije v evroobmočju niso negativno vplivali na cene stanovanjskih nepremičnin. 

V primerjavi z lanskim zadnjim četrtletjem so se stanovanjske nepremičnine v državah z evrom v povprečju namreč podražile za 0,9, v EU pa za 1,2 odstotka, kažejo danes objavljeni podatki.Med državami, za katere je imel Eurostat podatke, so na letni ravni najvišje stopnje rasti beležili Luksemburg (+14 odstotkov), Slovaška (+13,1 odstotka) in Estonija (+11,5 odstotka). Cene so upadle le na Madžarskem (-1,2 odstotka).

Na četrtletni ravni so imele najvišje rasti Portugalska (+4,9 odstotka), Estonija (+4,8 odstotka) in Slovaška (+4 odstotki), največje padce pa Malta (-4,3 odstotka) in Madžarska (-1,1 odstotka).

Slovenija je medletno beležila 5,5-odstotno rast, četrtletno pa 1,1-odstotno, poroča STA.

Več iz rubrike