Česa ne spreglejte ob nakupu nepremičnine

Nakup nepremičnine je velik korak, ki zahteva veliko preudarnosti. Odločitev, za katero se bomo morali kreditno obvezati za nekaj desetletij, namreč ne sme biti prenagljena, saj bo močno vplivala na vsa področja našega življenja.
Fotografija: FOTO: Getty Images
Odpri galerijo
FOTO: Getty Images

Da bo pot do kvadratov sreče čim lažja, preberite nekaj napotkov, na kaj bodite ob tem še posebej pozorni.

Cena ni vse
Poleg cene kvadratnega metra je v nakup nepremičnine všteta še kopica drugih, na videz malenkostnih stroškov, zaradi katerih je končna cena lahko neprimerno višja; morda bo potrebna obnova, ureditev gradbenega dovoljenja ali pa je nepremičnina obremenjena s hipotekami. Preverite njeno dejansko stanje – smiselno je, da za to najamete strokovnjaka, za svetovanje pri urejanju dokumentacije pa se obrnite tudi na izkušene bančne svetovalce

Počasi se daleč pride
Vedno je bolje imeti več želez v ognju. Kaj hitro nas lahko premamijo videz, lastnosti, ugodna cena nepremičnine, zaradi česar se lahko zgodi, da odločitev sprejmemo zaletavo in prenagljeno. Nekaj časa spremljajte ponudbe na več koncih, v izbor vključite svoje bližnje in na podlagi potreb in želja vseh sami ali z nepremičninskim agentom poiščite tisto, ki bo ustrezala vsem vašim kriterijem. Nikoli namreč ne veste, kdaj se lahko pojavi kaj še boljšega.

FOTO: Nova KBM
FOTO: Nova KBM


Izberite pravi kredit
Pomembno je, da realno ocenite svoje finančne zmožnosti in si ne nakopljete stroškov, ki jih ne boste zmogli poplačati. Banke ponujajo več vrst kreditov z različnimi tipi obrestnih mer. Pri Novi KBM tudi tistim, ki sicer niso njihove stranke, ponujajo namenski stanovanjski kredit s fiksno, spremenljivo ali kombinirano obrestno mero in stanovanjski kredit s 100-odstotnim izplačilom v gotovini. Kateri je za vas najprimernejši, lahko preverite v spletnem izračunu ali se dogovorite za posvet s svetovalcem.

Previdnost ni odveč
Ker je življenje nepredvidljivo, lahko v vsakem trenutku vanj poseže neljubi dogodek, kot so izguba službe, ločitev, upokojitev, izguba partnerja in podobno, kar lahko vpliva na odplačevanje kredita. Nova KBM zato spodbuja k odgovornemu kreditiranju. To je zasnovano tako, da kredit v celotnem obdobju odplačevanja v nobenem primeru ne bo presegel vaših zmožnosti. Sem sodita tudi življenjsko zavarovanje in zavarovanje doma, ki vam bosta zagotovili varnost in odplačevanje brez dodatnih skrbi.

Več iz rubrike