Luksuzne nepremičnine se še vedno kupujejo

Medtem ko večina čaka na znižanje najemnin, prodaja na trgu luksuznih nepremičnin cveti. Negotovost na trgu izkoriščajo premožni.
 
Fotografija: Po pandemiji bo večje povpraševanje po nepremičninah izven in na obrobju mest. FOTO: Unsplash / Ralph Kayden 
Odpri galerijo
Po pandemiji bo večje povpraševanje po nepremičninah izven in na obrobju mest. FOTO: Unsplash / Ralph Kayden 

Zaradi pandemije koronavirusa in s tem povezanega zastoja je prodaja upadla v številnih panogah. Vendar to ne velja za trg luksuznih nepremičnin. Leta 2019 je okrožje Los Angeles v Kaliforniji marca in aprila skupaj zabeležilo 85 prodaj nepremiučnin, vrednih 5 milijonov dolarjev ali več na enoto. V istem obdobju letošnjega leta je v okrožju 82 prodanih nepremičnin s ceno 5 milijonov dolarjev ali več, vključno s 14 ultra-luksuznimi nepremičninami, vrednimi po več kot 10 milijonov dolarjev, poroča Los Angeles Times.

Medtem so se v Londonu cene luksuznih nepremičnin v prvih treh mesecih (do sredine marca) zvišale za dva odstotka, kaže poročilo nepremičninske agencije Savills. Nadaljnjo rast cen so preprečili različni ukrepi za blažitev zdravstvene krize, navaja Savills.


Številni kupci negotovost zdaj uporabljajo za ponovno določitev nakupnih cen. Pierre Debbas, ugleden nepremičninski odvetnik iz New Yorka poroča, da se tudi o nekaterih že sklenjenih prodajnih pogodbah pogaja o znižanju cene. Kupec je v njegovem primeru dobil štiriodstotni popust na posel vreden pet milijonov dolarjev, dogovorjen deset dni pred razpisano karanteno, pravi.
 

Pandemija bi lahko spremenila luksuzno krajino nepremičnin

Lucian Cook, vodja stanovanjskih raziskav pri podjetju Savills, predvideva, da bo v pomladnih in poletnih mesecih prišlo do faze nizke aktivnosti na trgu. Po njegovem mnenju bodo pravi učinki pandemije na trg nepremičnin po svetu vidni do jeseni.

Strokovnjaki pričakujejo večje povpraševanje po nepremičninah izven in na obrobju mest. Emil Hartoonian, generalni direktor pri Calabasasu, ocenjuje, da bodo premožnejši skušali najti varen dom zunaj gosto naseljenih mest.Pandemija koronavirusa bi lahko na koncu spremenila nepremičninski trg luksuznih nepremičnin. Premožni kupci lahko luksuz namreč »preselijo« iz gostih mestnih središč na bolj oddaljene lokacije in zaprte skupnosti. Poleg tega bi se lahko povečale tudi naložbe v zasebna letala, saj želijo premožni ohranjati minimalne fizične stike.

Globalni trg luksuznih nepremičnin torej ostaja privlačen. Razvoj dogodkov pa kaže, da je velik del nepremičninskega trga še vedno odvisen od vpliva pandemije. V Sloveniji se po nekaterih podatkih pričakuje znižanje najemnin do 15 odstotkov. Razlog je predvsem v upadu kratkoročnega oddajanja prek Airbnbja in podobnih spletnih platform. Lastniki zdaj tekmujejo za najemnike na dolgi rok. Poslovnim prostorom pa sta udarec zadala nezmožnost plačila najemnin za lokale in trgovine in vse večji trend dela od doma.

Več iz rubrike

finance

Srbski dinar med najbolj stabilnimi valutami na svetu

Srbski dinar se bo leta 2020 uvrstil med najbolj stabilne valute na svetu, pravijo analitiki iz Erste Group.

finance

Warren Buffett: Bolj kot gospodarstvo tone, več je priložnosti za vlaganje

Bodi prestrašen, ko so drugi pohlepni, in bodi pohlepen, ko so drugi prestrašeni, je izjavil Warren Buffett, eden najbolj znanih investitorjev na svetu.

finance

Krka samo v juniju odkupila za skoraj 3,6 milijona evrov lastnih delnic

Slovenski farmacevtski velikan je sporočil, da je po odkupu dodatnih 11.170 delnic za skupno 937.700 evrov na ljubljanski borzi, zvišal lastni delež s 4,342 na 4,376 odstotka.

finance

Nepričakovano izginjanje denarja klientov banke JPMorgan Chase

Pozno ponoči v soboto se je na družbenih omrežjih začela panična razprava nezadovoljnih klientov banke JPMorgan Chase, ki so se pritoževali, da je denar z njihovih računov nepričakovano izginil.

Komentarji: