Luksuzne nepremičnine se še vedno kupujejo
O

Medtem ko večina čaka na znižanje najemnin, prodaja na trgu luksuznih nepremičnin cveti. Negotovost na trgu izkoriščajo premožni.
 
Fotografija: Po pandemiji bo večje povpraševanje po nepremičninah izven in na obrobju mest. FOTO: Unsplash / Ralph Kayden 
Po pandemiji bo večje povpraševanje po nepremičninah izven in na obrobju mest. FOTO: Unsplash / Ralph Kayden 

Zaradi pandemije koronavirusa in s tem povezanega zastoja je prodaja upadla v številnih panogah. Vendar to ne velja za trg luksuznih nepremičnin. Leta 2019 je okrožje Los Angeles v Kaliforniji marca in aprila skupaj zabeležilo 85 prodaj nepremiučnin, vrednih 5 milijonov dolarjev ali več na enoto. V istem obdobju letošnjega leta je v okrožju 82 prodanih nepremičnin s ceno 5 milijonov dolarjev ali več, vključno s 14 ultra-luksuznimi nepremičninami, vrednimi po več kot 10 milijonov dolarjev, poroča Los Angeles Times.

Medtem so se v Londonu cene luksuznih nepremičnin v prvih treh mesecih (do sredine marca) zvišale za dva odstotka, kaže poročilo nepremičninske agencije Savills. Nadaljnjo rast cen so preprečili različni ukrepi za blažitev zdravstvene krize, navaja Savills.


Številni kupci negotovost zdaj uporabljajo za ponovno določitev nakupnih cen. Pierre Debbas, ugleden nepremičninski odvetnik iz New Yorka poroča, da se tudi o nekaterih že sklenjenih prodajnih pogodbah pogaja o znižanju cene. Kupec je v njegovem primeru dobil štiriodstotni popust na posel vreden pet milijonov dolarjev, dogovorjen deset dni pred razpisano karanteno, pravi.
 

Pandemija bi lahko spremenila luksuzno krajino nepremičnin

Lucian Cook, vodja stanovanjskih raziskav pri podjetju Savills, predvideva, da bo v pomladnih in poletnih mesecih prišlo do faze nizke aktivnosti na trgu. Po njegovem mnenju bodo pravi učinki pandemije na trg nepremičnin po svetu vidni do jeseni.

Strokovnjaki pričakujejo večje povpraševanje po nepremičninah izven in na obrobju mest. Emil Hartoonian, generalni direktor pri Calabasasu, ocenjuje, da bodo premožnejši skušali najti varen dom zunaj gosto naseljenih mest.Pandemija koronavirusa bi lahko na koncu spremenila nepremičninski trg luksuznih nepremičnin. Premožni kupci lahko luksuz namreč »preselijo« iz gostih mestnih središč na bolj oddaljene lokacije in zaprte skupnosti. Poleg tega bi se lahko povečale tudi naložbe v zasebna letala, saj želijo premožni ohranjati minimalne fizične stike.

Globalni trg luksuznih nepremičnin torej ostaja privlačen. Razvoj dogodkov pa kaže, da je velik del nepremičninskega trga še vedno odvisen od vpliva pandemije. V Sloveniji se po nekaterih podatkih pričakuje znižanje najemnin do 15 odstotkov. Razlog je predvsem v upadu kratkoročnega oddajanja prek Airbnbja in podobnih spletnih platform. Lastniki zdaj tekmujejo za najemnike na dolgi rok. Poslovnim prostorom pa sta udarec zadala nezmožnost plačila najemnin za lokale in trgovine in vse večji trend dela od doma.

Več iz rubrike

Komentarji: