Nepremicnine.net: Drastičnih sprememb pri prodaji ni, najemnine so nižje

Nedavno objavljeno poročilo Geodetske uprave (Gurs) navaja, da je promet z nepremičninami v Sloveniji lani dosegel rekordno vrednost. Portal nepremicnine.net pa letos že beleži nižje cene.
Fotografija: Gurs poudarja, da bo letos na nepremičninski trg pomembno vplivala epidemija koronavirusa, med katero se je posel ustavil, trendi iz leta 2019 pa so postali - zgodovina. FOTO: Eržen Jure
Odpri galerijo
Gurs poudarja, da bo letos na nepremičninski trg pomembno vplivala epidemija koronavirusa, med katero se je posel ustavil, trendi iz leta 2019 pa so postali - zgodovina. FOTO: Eržen Jure

Gurs ugotavlja, da je bilo lani v Sloveniji izvedenih preko 36.000 kupoprodajnih pogodb za nepremičnine v skupni vrednosti okoli 2,7 milijarde evrov. Gre za najvišjo vrednost od začetka sistematičnega spremljanja prometa na slovenskem nepremičninskem trgu.

Rekordno vrednost pripisujejo poslom s poslovnimi nepremičninami, ki so presegli pol milijarde evrov. Delež slednjih v skupni vrednosti, ki običajno znaša okoli 10 odstotkov, je bil lani namreč več kot 20 odstotni.
 
 
Število poslov z rabljenimi stanovanji se je povečalo za 1,5 odstotka, medtem ko se je število prodanih novih stanovanj zmanjšalo za tretjino. To je precej pod letnim povprečjem za obdobje 2015–2017.
 

Rast cen rabljenih stanovanj se je lani upočasnila, povprečna cena kvadratnega metra je znašala 1850 evrov, kar je vseeno za 5 odstotkov več kot v letu 2018 in 28 odstotkov več kot leta 2015, ko se je trend obrnil.

V Ljubljani, kjer so bile cene stanovanj v zadnjih treh letih najvišje in so presegle prejšnji vrhunec leta 2018, je bila povprečna cena kvadratnega metra v rabljenem stanovanju 2800 evrov, kar je za odstotek več kot v enakem obdobju lani.

Povprečna cena hiše je bila 128.000 evrov ali 3 odstotke nižja kot v letu 2018 in 19 odstotkov več kot leta 2015. Glede na značilnosti prodanih hiš je Gurs ocenil, da so se njihove cene na nacionalni ravni od leta 2015 zvišale za 15-20 odstotkov.

Gurs poudarja, da bo letos na nepremičninski trg pomembno vplivala epidemija koronavirusa, med katero se je posel ustavil, trendi iz leta 2019 pa so postali - zgodovina.


Cene nepremičnin so nižje


Pri portalu nepremicnine.net so nam zaupali, da so cene stanovanj nižje kot pred epidemijo, a razlike še niso velike.
 
 
Največ povpraševanja v Sloveniji je generalno po 2-3 sobnih stanovanjih pravijo. V prestolnici in na Obali. Opažajo pa, da se iskalci na portalu zadržujejo veliko dlje in bolj skrbno pregledujejo ponudbe.
 

 

 

Več iz rubrike

aktualno

Trump naj bi davil agenta tajne službe in v steno zalučal hamburger

Nekdanja uslužbenka v Beli hiši je razkrila nekaj novih podrobnosti o vedenju nekdanjega predsednika ZDA.

aktualno

Nosečo mamo zaradi kraje čokolad obsodili na deset mesecev zapora

Tridesetletna Zagrebčanka bo zaporno kazen odslužila z družbenokoristnim delom, je odločilo sodišče.

aktualno

Odpadke iz zahoda nezakonito vozijo v srednjo in vzhodno Evropo

Zločini proti okolju so deležni več pozornosti, odkar so podnebne politike postale ključnega pomena, v najnovejšem poročilu ugotavlja Europol.

aktualno

G7: Širjenje mednarodnega vpliva in zoperstavljanje Kitajski

Voditelji skupine G7 so v nedeljo, 26. junija, ponovno vzpostavili partnerstvo z novim imenom: 'Partnerstvo za globalno infrastrukturo in naložbe'.

Komentarji: