Čudežna rast indijskega gospodarstva

Indija že tri desetletja izraža veliko rast BDP; življenje se je zato spremenilo, gospodarstvo pa vztraja »v razvoju«. Na krizo se morajo zdaj odzivati hitro.
Fotografija: Indija zadnjih trideset let beleži veliko rast BDP. To se bo zaradi pandemije spremnilo in obenem resno izzvalo indijsko gospodarstvo. FOTO: Biju Boro/Afp
Odpri galerijo
Indija zadnjih trideset let beleži veliko rast BDP. To se bo zaradi pandemije spremnilo in obenem resno izzvalo indijsko gospodarstvo. FOTO: Biju Boro/Afp

Indijsko gospodarstvo je bilo zadnja tri desetletja deležno velike rasti. Zadnji gospodarski krč so v Indiji zaznali leta 1979, ko se je bruto domači proizvod (BDP) zmanjšal več kot 5 odstotkov. To je bilo sploh prvo zmanjšanje indijskega gospodarstva po osamosvojitvi, obenem pa je omenjen krč tudi povsem spremenil strukturo in delovanje tamkajšnjega gospodarstva.
 

Konec dolgoletne rasti


Tudi Indija je začutila vpliv pandemije in bo v letošnjem letu beležila padec rasti BDP. Slednji je trideset let kljuboval krizam, lastniškim prevaram in tudi politični nestabilnosti, ki je bila vedno prisotna v državi. Dolgotrajna rast je spremenila življenja prebivalstvu in iz revščine potegnila več milijonov ljudi.


 

Grožnja soseščine


Zdaj je indijska čudežna rast gospodarstva ogrožena, kot je ogrožena tudi njena politična moč v soseščini.

FOTO: Rupak De Chowdhuri/Reuters
FOTO: Rupak De Chowdhuri/Reuters
Padec rasti bo sprva vplival na povprečen dohodek prebivalstva. Slednji se je samo med letoma 1980 in 2010 povečal več kot tri-krat. Če bi tokrat prišlo do izrazitega zmanjšanja BDP bi Indijski povprečen dohodek padel, obenem pa ne bi več rasel z enakim tempom, kot do zdaj.

Padec BDP Indije bi hkrati vplival tudi na mednarodne odnose. Indija ima namreč številne nerazrešene spore s sosednjimi državami, ki med drugim razpolagajo z močno vojsko in precejšnjo gospodarsko močjo. Indija je posledično prisiljena, da se nenehno zoperstavlja tujim grožnjam. Letos julija se je pokazalo, da bo Kitajska resno preizkusila zmogljivosti svojih sosed in ravno močno gospodarstvo je eden izmed načinov kako se zoperstaviti tovrstnim izzivom.

Rast svetovne velesile Kitajske se je pravzaprav začela približno ob enakem času kot rast Indije. Njun BDP po kupni moči pa je bil do devetdesetih let skoraj enak, za tem ko je Kitajska postala svetovna tovarna pa je tudi njen BDP poskočil pred Indijskim.
 

Nujno hitro okrevanje


Velik izziv Indije bo ustvarjanje primernih delovnih mest za milijone mladih, ki se trgu dela pridružijo vsako leto FOTO: Amit Dave/Reuters
Velik izziv Indije bo ustvarjanje primernih delovnih mest za milijone mladih, ki se trgu dela pridružijo vsako leto FOTO: Amit Dave/Reuters
Brez hitre in enakomerne rasti indijskega gospodarstva, bo velik izziv ustvarjanje primernih delovnih mest za milijone mladih, ki se trgu dela pridružijo vsako leto. Spomnimo, da indijsko prebivalstvo presega milijardo ljudi in bo v prihodnjih letih presegla prebivalstvo Kitajske.

Z zagotovitvijo primernih delovnih mest se omogočajo dostojne življenjske razmere, s čimer se veča tudi kupna moč prebivalstva. Porast brezposelnosti indijskega prebivalstva bi bila v kombinaciji s trenutno demografsko sliko precejšnja tempirana bomba.

Indija ima sicer velik kmetijskih sektor, vendar pa je za krepitev kupne moči ključno večanje dodane vrednosti ostalim sektorjem, slednje pa dokazano veča rast in produktivnost celotnega gospodarstva. Takšen zaključek je del teorije nobelovca Arthurja Lewisa, po katerem so se ravnale tudi druge vzhodnoazijske države, ki so povečale svojo rast. Trenutno bo Indija pod drobnogledom številnih držav, njene odločitve pa bodo zagotovo močno vplivale na razvoj domačega gospodarstva v naslednjih desetletij, tako ko že večkrat prej.

Več iz rubrike

Komentarji: