Čas je za finančno vzgojo otrok

Marsikdo se strinja, da bi bila njegova finančna situacija danes precej drugačna, če bi nam starši dali prave lekcije o ravnanju z denarjem.
Fotografija: Foto: Getty Images
Odpri galerijo
Foto: Getty Images

Marsikdo se strinja, da bi bila njegova finančna situacija danes precej drugačna, če bi nam starši dali prave lekcije o ravnanju z denarjem. Imeli bi zdrave finančne temelje in prepričanja, ki bi jih lahko prenesli v svet odraslih.

Sama sem se to večkrat vprašala in vedno znova ugotavljam, kako zelo pomembna je finančna vzgoja in kako močno vpliva na našo prihodnost. Dnevno se pogovarjam z ljudmi in opažam, kje vse so starši 'zgrešili' s svojo vzgojo in kako so nehote zapečatili finančno usodo svojih otrok.

Vzorci in prepričanja nas omejujejo

»Že mama je bila vedno brez denarja. Očitno sem to podedovala po njej.«

»Nikoli mi ni bilo treba skrbeti za denar. Starši so mi ga dali vsakokrat, ko sem jih prosila zanj. Tudi med študijem mi ni bilo treba delati. Ko sem dobila prvo plačo, nisem vedela, kaj bi z njo. Privoščila sem si oblačila, kozmetiko in potovanja. Zdaj, ko imam družino, nisem vajena dajati na stran. Doživljam pravi stres.«

»Življenje s krediti je bilo nekaj normalnega. Tudi sam danes ne znam drugače.«

image_alt
Znaki, da je prišel čas za upokojitev

»Starši so bili vedno brez denarja. Kadar sem želel, da bi mi nekaj kupili, je bil odgovor vedno: »Ne, nimamo denarja.« Obljubil sem si, da bom jaz ravnal drugače in otroku nikoli ne bom ničesar odrekel ne glede na zmožnosti.«

To je le nekaj prepričanj ljudi, ki se danes dnevno borijo s finančnimi izzivi, saj so bili ti to del njihove družine, del vzgoje. Pa je prav, da bodo zdaj to dediščino predali naprej svojim otrokom? Ne. Ni prav. Otroci si tega ne zaslužijo. Ne glede na naše finančne zmožnosti jim lahko damo zelo dobre finančne temelje, ki jim bodo pomagali do finančne brezskrbnosti.

Otroci nam sledijo, ponavljajo za nami

Priznam, da tudi sama nisem dobila ravno spodbudnih vzorcev. Imam pa srečo, da delujem na področju, ki mi jih je pomagalo spremeniti. Seveda se slabi vzorci občasno še prikradejo v moje misli, a jih že zelo dobro zaznam in nadvladujem. Raje ne pomislim, kakšno bi bilo danes moje življenje, če ne bi bila profesionalno vpeta v svet osebnih financ in ne bi sama postala mentorica.

Foto: Leon Vidic / Delo
Foto: Leon Vidic / Delo

Zelo pomembno je, da najprej ozavestimo napake svojih staršev in razmislimo, česa preprosto ne smemo prenašati naprej. Mi smo namreč zgled svojim otrokom in opazujejo nas na čisto vsakem koraku, če to hočemo ali ne. Nanje ne vplivamo le z besedami, temveč tudi z dejanji, še posebej s tistimi, ki se jih niti ne zavedamo. To sicer velja za vsa področja vzgoje.

Ko govorimo o finančni vzgoji, sem pogosto deležna tudi vprašanja, če naj ne bi že šole poskrbele, da bi otroke naučile pravilnega ravnanja z denarjem. Ja, vsekakor. Vendar pa šole ne morejo prevzeti odgovornosti v celoti. To moramo prevzeti starši. Šole jim lahko dajo teoretično podlago, večino vzorcev in praktičnega znanja pa bodo otroci prinesli od doma.

image_alt
Nasveti, kako se lotiti varčevanja

Kako do varne finančne prihodnosti za otroka?

Kot sem napisala v svoji najnovejši knjigi Na pomoč! Kako naj otroka naučim ravnati z denarjem? (več o tem si lahko preberete na financnavzgoja.si), si marsikateri odrasel še danes ne upa niti predstavljati:

  • da bi živel brez posojil, limitov in kreditnih kartic;
  • da bi si vedno lahko kupil, kar resnično potrebuje, ne glede na to, ali bo še delal za denar ali ne;
  • da bi delal tisto, kar ga resnično veseli, pri čemer se ne bi obremenjeval s skrbjo, ali bo lahko poravnal vse obveznosti;
  • da bi se imel sam možnost odločiti, kdaj bo prenehal delati za denar, ne da bi moral čakati do 60., 65 leta ali celo dlje, da mu zeleno luč za upokojitev prižge država.

Si predstavljate, da bi se lahko predčasno upokojili? Da bi imeli na primer pri 45. ali 50. tako veliko naložbeno vrečo, da bi le še uživali življenje? No, če smo že mi malce v zamudi, lahko pomagamo vsaj svojim otrokom.

image_alt
Kako bogati so Barack Obama, Joe Biden in ostali ameriški predsedniki?

Znanje, kako priti do tega, danes lahko pridobimo, orodja tudi. Nato moramo vse skupaj le še združiti in prenesti v prakso. Otroku lahko namreč že zelo zgodaj pokažemo prve korake pravega ravnanja z denarjem, mu pojasnimo pomen načrtovanja porabe, ga usmerjamo pri odločitvah, mu pojasnimo pomen varčevanja, ga spodbujamo k uresničitvi ciljev itd.

Prihodnost naših malih zakladov je v vaših rokah. Verjamem, da ste že (ali pa morda še boste) dobro postavili svoje finančne temelje. Zdaj je skrajni čas, da jih pomagate postaviti tudi svojim otrokom. In pri tem vam bom z veseljem v pomoč. Na kakšen način, lahko preverite na financnavzgoja.si.

Več iz rubrike