Salvador načrtuje izgradnjo prvega bitcoin mesta

Salvador namerava zgraditi Bitcoin City z denarjem od kripto obveznic, podprtih z bitcoinom, in s tem postati »finančno središče sveta«.
Fotografija: Predsednik Salvadorja Nayib Bukele najavlja gradnjo Bitcoin mesta, 20. november 2021. Foto: Jose Cabezas / Reuters
Odpri galerijo
Predsednik Salvadorja Nayib Bukele najavlja gradnjo Bitcoin mesta, 20. november 2021. Foto: Jose Cabezas / Reuters

Predsednik Salvadorja, Nayib Bukele, je v soboto, 20. novembra, javno najavil prvo popolnoma ekološko bitcoin mesto Bitcoin City, ki ga bo napajala geotermalna energija iz vulkana. Gradnja mesta je načrtovana v vzhodni regiji La Union, financirala pa naj bi se z denarjem od kripto obveznic, ki jih podpira bitcoin. Mesto naj bi sicer imelo še kar nekaj zanimivih ugodnosti za svoje prebivalce.

»Investirajte tukaj in zaslužite ves denar, ki si ga želite«

Reuters navaja, da ta poteza sicer velja za podvojitev njegove stave, da bo največjo kriptovaluto na svetu izkoristil za spodbujanje naložb v tej srednjeameriški državi. Bukele je novico naznanil v govoru na dogodku ob zaključku tedenske promocije bitcoina v salvadorskem obmorskem letovišču Mizata. Oblečen v bela oblačila in z značilno bejzbolsko kapo je dejal: »Investirajte tukaj in zaslužite ves denar, ki si ga želite.«

image_alt
Edward Snowden opozarja na nov trend, ki ga je ustvaril Salvador

V nadaljevanju je pojasnil, da bo to popolnoma ekološko mesto, ki ga bo napajala geotermalna energija iz vulkana. V Bitcoin mestu ne bo nobenih davkov, razen davka na dodano vrednost (DDV). Polovica obračunanega DDV-ja bi se uporabila za financiranje obveznic, izdanih za izgradnjo mesta, povzema Reuters. Z drugo polovico pa bi se plačalo storitve, kot je odvoz smeti, je dejal Bukele in ocenil, da bo javna infrastruktura stala približno 300.000 bitcoinov. Pri vrednosti 50.000 evrov na bitcoin to znaša približno 15 milijard evrov.

Foto: Jose Cabezas / Reuters
Foto: Jose Cabezas / Reuters

Salvador je sicer septembra postal prva država na svetu, ki je sprejela bitcoin kot zakonito plačilno sredstvo, o čemer smo že pisali. Čeprav je Bukele načeloma priljubljen predsednik, javnomnenjske raziskave kažejo, da so Salvadorci skeptični do njegove ljubezni do bitcoina. Prav tako mnogi niso podpirali septembrske uvedbe bitcoina, zaradi česar so takrat v Salvadorju potekali protesti.

Nova Aleksandrija

Bukele je svoj načrt primerjal z mesti, ki jih je ustanovil Aleksander Veliki, in dejal, da bodo v Bitcoin mestu krožno gospodarstvo, letališče, stanovanjska in poslovna območja ter osrednji trg, ki bo iz zraka videti kot simbol bitcoina. »Če želite, da se bitcoin razširi po svetu, moramo zgraditi nekaj Aleksandrij,« je dejal 40-letni tehnološki navdušenec, ki se je septembra na Twitterju v šali razglasil za »diktatorja« Salvadorja.

image_alt
Vrednost bitcoina močno pada

Salvador namerava prve obveznice izdati leta 2022, je dejal Bukele in namignil, da se bo to zgodilo v 60 dneh. Samson Mow, glavni strateški direktor ponudnika blockchain tehnologije Blockstream, je na srečanju povedal, da bo prva t. i. »vulkanska obveznica« z 10-letno ročnostjo, vredna milijardo dolarjev oziroma 886 milijonov evrov. Vulkanska obveznica z obrestno mero kupona v višini 6,5 odstotka bo podprta z bitcoini. Polovica zneska naj bi bila namenjena nakupu bitcoinov na trgu.

Finančno središče sveta

Po petletni blokadi bi Salvador začel prodajati del bitcoina, uporabljenega za financiranje obveznice, da bi vlagateljem zagotovil »dodaten kupon«, je dejal Mow in postavil tezo, da bo vrednost kriptovalute še naprej strmo naraščala. »S tem bo Salvador postal finančno središče sveta,« je dejal strateški direktor.

Foto: Jose Cabezas /Reuters
Foto: Jose Cabezas /Reuters

Obveznica bo izdana v »likvidnem omrežju«, omrežju stranske verige bitcoina. Da bi olajšala postopek, salvadorska vlada pripravlja zakon o vrednostnih papirjih, prvo dovoljenje za upravljanje borze pa bi dobil Bitfinex, je dejal Mow. Kripto borza Bitfinex je bila na predstavitvi, ki jo je pripravil Mow, navedena kot knjigovodja za obveznico.

image_alt
Bitcoin: Največja nadgradnja v štirih letih je bila aktivirana

Ko bi bilo izdanih 10 takšnih obveznic, bi bilo 4,4 milijarde evrov v bitcoinih za več let umaknjenih s trga, je dejal Mow. »In če bi se za izdajo teh obveznic odločilo še 10 držav, bi to pomenilo polovico tržne vrednosti bitcoina.« V zvezi z obveznicami ima prednost prva izdajateljica, torej Salvador, je pojasnil Mow in dejal: »Če bo bitcoin po petih letih dosegel milijon dolarjev oziroma 886.500 evrov, kar mislim, da bo, bodo v dveh četrtletjih prodali bitcoin in si povrnili 443 milijonov evrov.

Več iz rubrike