Vrednost bitcoina močno pada

Bitcoin je od 10. novembra utrpel približno 17-odstotni padec in se je znašel na najnižji točki v zadnjem mesecu.
Fotografija: Bitcoin padel za skoraj 20 odstotkov. Foto: Dado Ruvic / Reuters
Odpri galerijo
Bitcoin padel za skoraj 20 odstotkov. Foto: Dado Ruvic / Reuters

Vrednost največje kriptovalute po tržni vrednosti se je v zadnjih dneh močno znižala in je včeraj, 18. novembra, dosegla odbojno točko pri 56.830 dolarjih oziroma približno 50.000 evrih. To je približno 17-odstotni padec glede na najvišjo vrednost, ki jo je bitcoin dosegel 10. novembra. Takrat je bil vreden približno 69.000 dolarjev oziroma dobrih 60.000 evrov.

Z bitcoinom je padel tudi ether

Če bi prišlo do nadaljnjih padcev v vrednosti bitcoina, je naslednja raven podpore ceni vidna pri 53.000 dolarjih oziroma 46.600 evrih, kar bi lahko nato stabiliziralo padec, navaja analiza CoinDeska. Ether, izvorna kriptovaluta omrežja Ethereum in skupno druga največja kriptovaluta na svetu, se je v zadnjih 24 urah znižal za 4,2 odstotka in v četrtek zdrsnil pod ključno psihološko mejo 4000 dolarjev oziroma 3500 evrov.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Po navedbah spletne strani Barron's bitcoin pada v času, ko poskuša ameriški kongres ukrotiti kriptovalute. Vendar zakonodajalci ne pridejo daleč, saj imajo demokrati in republikanci v kongresu izrazito različna stališča o kriptovalutah. Barron's je sicer ameriški časopis, ki ga izdaja podjetje Dow Jones in je sestrska publikacija časopisu The Wall Street Journal.

Republikanci, demokrati in razumevanje kriptovalut

Na kongresnem zaslišanju v sredo, 17. novembra, so demokrati predstavili argumente za široka »varovala« za zaščito potrošnikov in vlagateljev. Trdili so, da so se na trgih nenadzorovano razširile manipulacije, goljufije in t. i. 'stablecoini', ki bi lahko dejansko destabilizirali širši finančni sistem.

image_alt
Bitcoin: Največja nadgradnja v štirih letih je bila aktivirana

»Razširjanje digitalnega premoženja postavlja temelje za to, da bo na ta trg vlagal ogromen del gospodarstva,« je v izjavi dejal republikanec iz demokratske stranke, Don Beyer, predsednik skupnega gospodarskega odbora. Opozoril je, da kriptovalute »ustvarjajo pomembna vprašanja glede varstva potrošnikov«. Omenil je tudi, da so bili mali vlagatelji morda ogoljufani v nedavnem zlomu žetona Squid Game, ki ga preiskuje največja svetovna borza kriptovalut Binance. Žeton sicer ni uradno povezan z Netflixovo priljubljeno serijo.

Povečan nadzor v Washingtonu morda povzroča večjo zaskrbljenost med vlagatelji v kriptovalute in je lahko eden od več dejavnikov, ki vplivajo na trg, navaja Barron's. Beyer je zakonodajalce pozval, naj sprejmejo predlog zakona, ki ga je predstavil letos poleti. Gre za Zakon o strukturi trga digitalnih sredstev in zaščiti vlagateljev.

Ukrep vključuje določbe, ki nekatere kriptovalute uvrščajo med vrednostne papirje, zaradi česar bi nad njimi nadzor izvajala Komisija za vrednostne papirje in borzo (SEC). Poleg tega pa bi uvedel široko opredelitev digitalnega premoženja kot blaga, s čimer bi za nadzor zadolžil Komisijo za trgovanje z blagovnimi terminskimi pogodbami (CFTC).

image_alt
Koliko denarja je na svetu?

Beyer prav tako želi, da bi ministrstvo za finance določilo pravila za stablecoine, katerih namen je ohranjanje vrednosti v višini enega dolarja, pri čemer trdi, da ta predstavljajo sistemska finančna tveganja. Po njegovem mnenju bi morale za stablecoine veljati podobna pravila kot za bančne vloge in sklade denarnega trga. Prav tako bi rad prepovedal stablecoine, ki so že na trgu, če ne bodo dobili odobritve zakonodajalcev.

Republikanci v odboru niso bili povsem enotnega mnenja

Senator Mike Lee iz republikanske stranke je pozval kongres, naj omogoči razcvet tehnologije, pri čemer je dejal, da bi se moral kongres upreti »enotni ureditvi za vse« in jo prenehati označevati za »strašljivo«. Lee je opozoril, da bodo toga pravila podjetja, ki razvijajo blockchain tehnologijo, poslala v tujino, in dodal, da bi moral kongres uporabljati že veljavna pravila z »rahlim dotikom«.

Ameriški senator Ted Cruz, 6. oktober 2021. Foto: Evelyn Hockstein / Reuters
Ameriški senator Ted Cruz, 6. oktober 2021. Foto: Evelyn Hockstein / Reuters

Še ostrejša opozorila je podal senator Ted Cruz iz republikanske stranke, velik zagovornik kripto tehnologije in rudarjenja bitcoinov, ki se v Teksasu hitro širi, poroča Barron's. »Edina stvar, ki lahko vse to pokvari, je ameriški kongres, in globoko me skrbi, da se to že dogaja,« je dejal. Cruz je opozoril, da novi infrastrukturni paket vključuje preširoko opredelitev »posrednikov« kriptovalut, ki nekaterim posrednikom transakcij nalaga neizvedljive zahteve glede poročanja.

image_alt
Aktualni podatki: Delnice, bitcoin in nepremičninski sektor po svetu

Imel je tudi ostre besede za zakonodajalce, ki bi lahko glasovali za nova pravila o kriptovalutah, ne da bi v celoti razumeli to tehnologijo. »Dvomim, da je v senatu Združenih držav Amerike pet članov, ki bi vam lahko povedali, kaj za vraga je bitcoin,« je dejal Cruz in dodal, da bi kongres moral sprejemati zakone po temeljitejši preučitvi tehnologije kriptovalut, namesto da »uporablja mačeto«.

Cruz je ta teden predstavil zakonodajo, s katero bi razveljavil določbe o davčnem poročanju v infrastrukturnem zakonu. V senatu, ki ga obvladujejo demokrati, je sprejem omenjene zakonodaje malo verjeten, pojasnjuje Barron's. Nova pravila pa bodo sicer začela veljati šele leta 2024, kar daje kripto lobistom in njihovim zaveznikom v kongresu čas, da pripravijo pravne izzive.

Več iz rubrike