Bančni račun je možno odpreti tudi na daljavo

Nekatere banke v Sloveniji ponujajo možnost odpiranja bančnega računa kar na daljavo. Pri katerih je postopek najbolj enostaven?
Fotografija: Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Foto: Shutterstock

Z razvojem tehnologije je uporabnikom različnih storitev omogočeno, da številne postopke opravijo kar v udobju svojega doma, brez da bi se morali pri tem odpraviti do fizične poslovalnice. To lahko številnim predstavlja pomembno prednost pri odločitvi za ponudnika, porast digitalnih storitev pa je bila v zadnjih dveh letih pandemije še toliko bolj zaznana.

image_alt
Švicarsko mesto bo sprejelo bitcoin kot zakonito plačilno sredstvo

Banke so svojim klientom že dolgo časa ponujale možnost, da svoje bančne račune vodijo preko spletne in mobilne banke, verjetno pa marsikdo ne ve, da nekatere banke svojim strankam ponujajo tudi možnost odpiranja bančnega računa na daljavo.

Ta opcija je sicer priporočljiva predvsem za tiste, ki so vajeni dela s sodobnimi napravami, so dovolj samostojni, strpni in se znajdejo, če pride do morebitnih težav, je pokazalo primerjalno ocenjevanje Mednarodnega inštituta za potrošniške raziskave MIPOR, v sklopu katerega so ocenjevali, kakšna je kakovost tovrstne storitve pri preučevanih bankah. Raziskavo je sofinanciralo ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
Pod drobnogled so vzeli banke Intesa Sanpaolo, NLB, Nova KBM in UniCredit banka Slovenija. Za vsako so ocenjevali, kako dobro je njen telefonski kontakt izpostavljen na spletni strani, kakšna je kakovost svetovanja v klicnem centru, koliko računov je možno odpreti na tak način, kako hiter je sam postopek in kako prijazni so uslužbenci.

 

Najboljšo oceno prejela Intesa Sanpaolo

Najboljša končna ocena je bila podeljena banki Intesi Sanpaolo, najslabša pa Unicreditu. Najpogostejši razlogi za slabše ocene so bili: tehnične težave, slaba spletna povezava, nezmožnost zajeti jasno fotografijo dokumenta, dolgi obrazci in napačno vneseni podatki, so pojasnili ocenjevalci, ki nameravajo čez nekaj let ponoviti raziskavo in vanjo vključiti širši nabor bank, pri čemer pričakujejo, da jim bodo lahko podelili še boljše ocene. 

image_alt
Kako so povezani inflacija in dvigi obrestnih mer?

Iz Zveze potrošnikov Slovenije so sporočili, da lahko račun na daljavo odprejo stranke, ki imajo spletno povezavo za izpolnjevanje obrazcev in videoidentifikacijo; mobilni telefon, na katerega lahko prejmejo SMS-e z gesli in povezavami; kamero in mikrofon ter davčno številko in osebni dokument. Pomembno je tudi, da klient med samim postopkom in po njegovem končanju shranjuje vso prejeto dokumentacijo, ki mu služi kot dokazilo za uspešno izveden postopek.

V postopku odpiranja računa na daljavo bo morala stranka odgovoriti, kakšen je namen odpiranja računa, kolikšna je višina predvidenih mesečnih prilivov, kako bo poslovala z gotovino, če ima davčno rezidenstvo v drugih državah, če bo prihajalo tudi do poslovanja s tujino ter kje je zaposlena. Ponekod bodo klienta vprašali tudi, kolikšen naj bo dnevni limit za dvige na bankomatu in spletna plačila, če namerava uporabljati spletno in/ali mobilno banko ter prejemati varnosti SMS, so še pojasnili avtorji ocenjevanja pri MIPOR.

image_alt
Carl Icahn napoveduje, da se bo tiskanje denarja slabo končalo

Več iz rubrike