Apple presegel vrednost 2000 milijard dolarjev

Cene na borzah kljub koronski krizi rastejo. Aktualni »tehnološki boom« očitno vodijo Applove delnice.
Fotografija: FOTO: Lucas Jackson / Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Lucas Jackson / Reuters

Apple je dosegel nov mejnik; tržna vrednost podjetja je v sredo narasla na 2000 milijard oziroma 2 bilijona ameriških dolarjev.

Spomnimo, da je šele pred dvema letoma Apple dosegel mejnik 1000 milijard dolarjev vrednosti in bil takrat tudi pionir, kar je utrlo pot drugim podjetjem, kot sta Microsoft in Amazon.

Applove delnice, ki kotirajo na borzi NASDAQ, še naprej pridobivajo na vrednosti. V sredo se je slednjim cena zvišala za 1,29 odstotka na 468,22 ameriških dolarjev za delnico.


Na borzah vlada bikovski trend


Od marca do julija 2020 so globalne delnice narasle za 51 odstotkov, kar je v petih mesecih na trg dodalo 24 bilijonov dolarjev. Po poročanju Reutersa so na zvišanje cen delnic vplivala pričakovanja vlagateljev po hitrem okrevanju gospodarske aktivnosti.

Reuters je s sklicevanjem na anketo ameriške Bank of America pojasnil, da se je optimizem vlagateljev začel februarja letos, ko so na vrednosti začela pridobivati predvsem podjetja, ki so se koronski krizi zoperstavila oziroma izdelujejo cepivo.Po mnenju 46 odstotkov vlagateljev, ki jih je anketirala Bank of America, na borzah vlada bikovski trend - to je trg, na katerem prevladuje trend naraščanja cen, s kratkoročnimi popravki.

Od 181 anketiranih upravljavcev skladov, ki upravljajo s pol bilijona dolarjev premoženja, jih 79 odstotkov pričakuje, da se bo gospodarstvo hitro okrepilo.

V anketi je bilo ugotovljeno tudi, da se že četrti mesec zapored najpogosteje trguje z delnicami tehnoloških podjetjih in hitro rastočih ameriških podjetjih, ki so izkoristile spremembe v načinu, kako ljudje delajo, se učijo in nakupujejo.

Zlato je po priljubljenosti na drugem mestu: 31 odstotkov anketirancev namreč meni, da so plemenite kovine - ki so trenutno na najvišji stopnji od leta 2011 - precenjene.
 
 

Več iz rubrike