Trump obljublja »krvave diamante«

Trump vlada po svojih pravilih. »V zameno za glas, bom poskrbel za vas,« je parafrazirano dejal ameriški predsednik.
Fotografija: Donald Trump. FOTO: REUTERS/Tom Brenner
Odpri galerijo
Donald Trump. FOTO: REUTERS/Tom Brenner

Več denarja za brezposelne, manj izselitev za insolventne najemnike in nižji prispevki za socialno varnost ... Ameriški predsednik Donald Trump je dan po neuspelih pogajanjih v ameriškem kongresu z izvršilnim ukazom podaljšal zvezno nadomestilo za brezposelnost, znižal davke na plače, prepovedal izgone iz stanovanj za tiste, ki ne morejo plačevati najemnin, ter do konca leta podaljšal amnestijo na plačevanje študentskih šolnin, smo poročali na Delu.
 
Skoraj gotovo je, da bodo proti Trumpovem političnem solo prizadevanju kmalu začele deževati tožbe. Po mnenju kritikov, ameriški predsednik hodi po zelo tankem ledu, saj morajo biti vsi ukrepi, ki zahtevajo novo financiranje, odobreni s strani ameriškega kongresa. Tam pa bi se morali Trumpovi republikanci zanašati na kompromis z demokrati.
 
Trump se odločil težavo odpraviti drugače. S preprosto prerazporeditvijo obstoječih sredstev. Deloma iz prejšnjih paketov spodbud. »Imamo veliko denarja, ki ga še nismo porabili,« je dejal. Vendar pa še ni jasno, koliko bodo stali dodatni ukrepi Trumpa in ali bo dejansko na voljo dovolj sredstev.Predsednica Predstavniškega doma ZDA Nancy Pelosi je na družbenem omrežju Twitter komentirala »skromne ukrepe« predsednika. Trump »še vedno ne razume resnosti ali nujnosti gospodarske in zdravstvene krize, s katero se soočajo družine delavskih razredov«, je tvitnila Pelosijeva. »Te odločitve v resnici ne pomagajo družinam,« sta nato v skupni izjavi dejala Pelosi in njen kolega Chuck Schumer. Oba sta apelirala na republikance, naj se vrnejo za pogajalsko mizo.
 
Trump je izrazil prepričanje, da bo njegove odločitve mogoče izvesti kljub pričakujočim tožbam. »Ne boste zmagali,« je dejal o grozečih tožbah.
 
FOTO: REUTERS/Tom Brenner
FOTO: REUTERS/Tom Brenner
Gre za to, da imajo družine na razpolago več denarja v koronski krizi, ker pandemija ni njihova krivda, je Trump novinarjem zaupal v svojem golf klubu v New Jerseyju, demokrate pa obtožil, da jih najbolj zanima pomoč zveznim državam, ki jih slabo vodijo. Volivcem je obljubil tudi nadaljnja znižanja davkov, a le če bo zmagal na volitvah novembra. Glede uredbe o prekinitvi nekaterih prispevkov za socialno varnost do konca leta je Trump obljubil: »Če zmagam ... bom to po koncu leta podaljšal in nato znižal še davek,« poročajo lokalni mediji. 
 
Demokrati obtožujejo Trumpa, da znižanje davkov uporablja samo za volilno kampanjo. Trdijo, da ne bo koristilo brezposelnim, ki sicer najbolj potrebujejo pomoč. Celo Trumpovi republikanci se upirajo, saj bi znižanje davkov lahko znatno povečalo primanjkljaj ZDA. Toda Trump je odločen. Na ta način želi pridobiti volivce.
 
Približno četrtina sredstev, potrebnih za novo nadomestilo za brezposelnost - 400 dolarjev na teden, do konca leta -, naj bi prišla iz blagajn zveznih držav, je pojasnil Trump. Analitiki opozarjajo, da bodo države v tem primeru v težkem položaju, zlasti ker se zaradi pandemije že spoprijemajo z bistveno manjšimi dohodki. Med pomočmi, ki jih je odobril Trump, je tudi pomoč Američanom, ki so zadolženi zaradi študija.


Demokrati so v petih pogajanjih za sveženj ekonomskih spodbud predstavili kompromisni predlog, vreden približno dva bilijona dolarjev (1,7 bilijona evrov). Nato so predstavili še tako imenovani zakon za heroje, vreden tri bilijone dolarjev (2,51 bilijona evrov). A očitno republikanci vidijo rešitev le v svojem predlaganem paketu pomoči, težkim bilijon dolarjev. Zakon je podprl le en republikanski predstavnik, tudi štirinajst demokratov je glasovalo proti v strahu pred neznanskim razmetavanjem denarja. Pogovori tako niso obrodili sadov, dogovor ni bil sprejet, parlament pa se je odpravil na poletni odmor.
 
Demokrati so namreč želeli, da se začasno nadomestilo za brezposelnost - 600 dolarjev na teden -, ki se je izteklo konec julija, podaljša do konca leta. Pozivajo tudi k začasni ukinitvi deložacij, pomoči pri nakupih in najemanju stanovanj, odpuščanju študentskih dolgov, večjemu financiranju zveznih držav, občin in šol. A republikanci v senatu o tem sploh niso želeli govoriti.
 
Ameriško gospodarstvo je zaradi pandemije covida-19 pristalo v hudi krizi. Stopnja brezposelnosti je trenutno na dobrih 10 odstotkih, kar je za ZDA - zgodovinsko gledano - zelo visoko. Strokovnjaki se bojijo, da bo na milijone brezposelnih kmalu tudi brez strehe nad glavo.
 

Več iz rubrike