Nemški mediji opozarjajo: Hrvaška je problematičen otrok Evrope, slovenski problem je Janša

Evropska komisija predlaga, da denar dobijo samo države članice, ki dejansko spoštujejo pravo Evropske unije. Nemški Die Welt piše, da bi lahko več držav v tem primeru ostalo brez pomoči, med njimi tudi Slovenija.
Fotografija: V Sloveniji se kažejo prvi znaki, da je neodvisnost slovenskega sodstva postavljena pod vprašaj. V pravosodju je problem korupcija. Sodišča so delno politizirana in ne delujejo v skladu s standardi, ki jih lahko pričakujemo v EU. FOTO: Michal Kalasek / Shutterstock
Odpri galerijo
V Sloveniji se kažejo prvi znaki, da je neodvisnost slovenskega sodstva postavljena pod vprašaj. V pravosodju je problem korupcija. Sodišča so delno politizirana in ne delujejo v skladu s standardi, ki jih lahko pričakujemo v EU. FOTO: Michal Kalasek / Shutterstock

»Kršitve zakona in korupcija so v EU veliko pogostejše, kot je splošno znano. Pojav se širi, ne glede na to, ali vodje vlad pripadajo konservativnim, socialdemokratskim ali liberalnim strankam,« piše konservativni časnik Die Welt.

»V Bruslju zvonijo alarmi: Evropska komisija je predlagala, da se bodoča izplačila iz sredstev EU povežejo z upoštevanjem njenih predpisov. To vprašanje se bo vrnilo na dnevni red jeseni. Mnoge države bi lahko bile ob stotine milijonov evrov,« povzema portal Deutche Welle, ki kot problematične države navaja Poljsko, Češko, Madžarsko, Romunijo, Bolgarijo, Hrvaško in Slovenijo.


Republika Hrvaška - težave s korupcijo


Priljubljena turistična destinacija, ki jo vodi Andrej Plenković, ima pametnega vodjo svoje vlade, ki je dobro povezana v konservativni Evropski ljudski stranki (EPP). Toda za to fasado je temna stran, piše Die Welt.»Korupcija je na Hrvaškem velik problem in obstaja na vseh političnih ravneh,« je dejal Robin-Ivan Capar, strokovnjak za Hrvaško v raziskovalnem centru Evropskega sveta za zunanje odnose (ECFR).

Korupcija na vseh ravneh. FOTO: Atstock Productions / Shutterstock
Korupcija na vseh ravneh. FOTO: Atstock Productions / Shutterstock
Capar pri korupciji ne izključuje hrvaških sodišč. Hrvaška se je v tako imenovanem indeksu percepcije korupcije Transparency International spustila na nezanemarljivo 63. mesto. Poleg tega novo poročilo EU o raznolikosti medijev na Hrvaškem podaja katastrofalno oceno: »Novinarji so predmet umazanih kampanij, sovražnih sporočil, groženj s smrtjo, ustrahovanja, policijskega nadlegovanja in obrekovanja.«

Nemški časnik še navaja, da Hrvaška glede na poročila organizacij za človekove pravice, kot je Amnesty International, na svojih mejah noče sprejeti prosilcev za azil in s tem krši zakonodajo EU. Poleg tega naj bi mejna policija zlorabljala migrante. Hrvaška vlada te nenehne obtožbe sicer še naprej odločno zavrača.


Slovenija: Janša je problematičen


V Sloveniji trenutno potekajo pomembne spremembe politike, ki jih javnost EU komaj opaža, pišejo nemški mediji. Janez Janša iz Slovenske demokratske stranke (SDS), ki je bil marca letos izvoljen za premierja in je prijatelj madžarskega premierja Viktorja Orbana, velja za »ognjenega nacionalista«, navaja nemški časnik.

Marko Lovec, politolog z Univerze v Ljubljani. FOTO: Vidic Leon
Marko Lovec, politolog z Univerze v Ljubljani. FOTO: Vidic Leon
»V Sloveniji se kažejo prvi znaki, da je neodvisnost slovenskega sodstva postavljena pod vprašaj. V pravosodju je problem korupcija. Sodišča so delno politizirana in ne delujejo v skladu s standardi, ki jih lahko pričakujemo v EU,« je dejal Marko Lovec, politolog z Univerze v Ljubljani.

EU se pritožuje tudi zaradi pomanjkanja medijske raznolikosti v Sloveniji. Po besedah ​​Marka Lovca »madžarski gospodarstveniki trenutno kupujejo medije v Sloveniji.« Janšev odnos do svobode izražanja pa velja za »meglenega«, še piše Die Welt.

Evropska komisija trenutno z zaskrbljenostjo spremlja primer preiskovalnega novinarja Blaža Zgage, ki je (zelo podrobno) poročal o kaosu in korupciji med nabavo respiratorjev in medicinskih mask, Janša pa ga je javno označil za lažnivca, o Sloveniji zaključuje nemški časnik.
 

Več iz rubrike