Portoroški Palace kljub višjim cenam letos nabito poln

Portoroški hotel Palace, danes imenovan Kempinski Palace Portorož, bo v četrtek obeležil 110. obletnico. Palace je bil ob svojem odprtju v začetku 20. stoletja eden najlepših in največjih hotelov regije, tudi danes pa vabi goste s petimi zvezdicami. Cene sob se v povprečju gibljejo pri 279, a znašajo tudi do 415 evrov na noč.
Fotografija: Kempinski Palace Portorož. FOTO: Eržen Jure
Odpri galerijo
Kempinski Palace Portorož. FOTO: Eržen Jure

V Kempinskem Palace Portorož so ponosni na bogato hotelsko zgodovino. 110. obletnico sicer hotel obeležuje v precej nenavadnih okoliščinah, ki jih narekuje covid-19. V letošnjem poletju hotel obratuje s 70-odstotno zmogljivostjo, tako je gostom tudi na voljo 70 odstotkov od 182 hotelskih sob. »Za to smo se odločili, ker želimo zagotoviti čim bolj varno ter zdravo izkušnjo za naše goste, hkrati pa ne sme trpeti petzvezdična storitev,« so pojasnili v Kempinski Palacu.

V hotelu delujejo v skladu z nacionalnimi covid-19 smernicami, ki pa so jih še nadgradili s programom hotelske verige Kempinski, imenovanim Storitev belih rokavic. »Odločili smo se, da damo varnosti prednost pred dobičkom,« so poudarili za STA.

Upoštevajoč zmanjšane zmogljivosti je hotel letos poleti občasno popolnoma zaseden. Povprečna zasedenost je bila v začetku julija okoli 90-odstotna, kasneje pa se je zvišala na 95 odstotkov, kjer vztraja tudi v začetku avgusta. »S sezono smo izjemno zadovoljni, povprečna cena nočitve je v primerjavi s preteklimi sezonami višja, prav tako je višja potrošnja ostalih storitev hotela, kot so spa ter gostinske storitve,« so navedli.

Dobre so tudi napovedi za september, pri čemer pa v Kempinskem opažajo zlasti trend rezervacij v zadnji minuti, glede na vreme ter trenutno situacijo. »Za jesen smo zaenkrat optimistični, a kot omenjeno gre za trend rezervacij v zadnjem trenutku, zato je v tem trenutku nemogoče napovedati karkoli,« so navedli.V celem letošnjem letu v Kempinskem Palace pričakujejo velik izpad v segmentu skupin in dogodkov, kjer je prišlo do skoraj popolnega zastoja. Pri individualnih gostih pa se jim močno pozna izpad tradicionalno dobro zasedenih pomladnih mesecev, velikonočnih in prvomajskih praznikov.

Do odpuščanj v hotelu zaenkrat ni prišlo. V obdobju zaprtja so bili zaposleni v veliki večini na čakanju na delo, prav tako pa jim »izjemno podporo« nudi lastniška družba MK Group, so pojasnili. Odpuščanj tako tudi v prihodnje ne pričakujejo.

Situaciji s koronavirusom so morali prilagoditi tudi praznovanje 110. obletnice, saj večje prireditve niso dovoljene. So pa pripravili številne manjše aktivnosti in personalizirana doživetja. Med drugim bo tako na recepciji hotela do 7. septembra postavljena manjša razstava, ki bo gostom in obiskovalcem predstavila zgodovino hotela Palace in nekatere njegove zgodbe.

Hotelska restavracija Sophia bo do 27. avgusta nudila poseben meni, ki temelji na originalnem meniju iz leta 1912. V hotelu pa napovedujejo tudi zgodovinska oblačila, živo glasbo in zgodovinsko navdahnjeno ponudbo koktejlov.

Kempinski Palace Portorož. FOTO: Dejan Javornik
Kempinski Palace Portorož. FOTO: Dejan Javornik
Hotel Palace je vrsto let po odprtju spadal med najelitnejše hotele na Jadranski obali. Velja za začetnika portoroškega turizma, kot ga poznamo danes, so poudarili v današnjem hotelu Kempinskem Palace.

Ob odprtju 20. avgusta 1910 je imel Palace 300 sob, številne luksuzne dvorane za obede in druženje, bare, prepoznaven vstopni del recepcije in garaže. Dizajn hotela je naredil avstrijski arhitekt italijanskih korenin Johannes Eustacchio, čigar ideja je bila kreacija arhitekturno bogate palače, v kateri se prepletajo različni stili z elementi dunajske secesije. Ta arhitektura zgradbo krasi še danes. Deli hotela, natančneje zunanjost in pročelje, so razglašeni za kulturni spomenik, njegov park pa je naravni spomenik.

Med svetovnima vojnama sta denimo hotel uporabljali nemška in jugoslovanska vojska, bil je domovanje prvega casinoja v državi (1964-1972), nadvojvoda Franz Ferdinand je plesal v Kristalni dvorani, prav tako je bil hotel Palace med najljubšimi hoteli Josipa Broza - Tita. V hotelu je bival znameniti vohun Cicero, med estradniki pa se je v njem med drugim mudila Sophia Loren, po kateri je poimenovana hotelska restavracija.

»Zgodovina in dediščina hotela Palace, skupaj z njegovim pomenom v lokalni skupnosti, je izjemnega pomena. Tako rekoč vsak posameznik je tako ali drugače s Palacem povezan in v prihodnje želimo na teh povezavah še graditi ter hotel približati vsem deležnikom,« je poudaril generalni menedžer hotela Kai Behrens.

Več iz rubrike