Se bodo zaradi kriptomanije v Teksasu zvišali računi za elektriko?

David Naylor: »To so izzivi, s katerimi se še nikoli nismo soočili.«
Fotografija: Računalniška oprema za rudarjenje, 6. april 2018, Italija. Foto: Alessandro Bianchi
Odpri galerijo
Računalniška oprema za rudarjenje, 6. april 2018, Italija. Foto: Alessandro Bianchi

Teksas ima ene najnižjih stroškov energije na svetu, poleg tega pa je ta ameriška zvezna država naklonjena podjetjem, ki rudarijo bitcoin, saj rudarje privablja z davčnimi olajšavami, usposabljanjem in drugimi spodbudami. Zaradi tega in v kombinaciji s prepovedjo rudarjenja na Kitajskem se mnogo tovrstnih podjetij zgrinja v Teksas, zaradi česar nekatere domačine skrbi, da bodo plačevali višje račune za elektriko.

Kriptomanija v Teksasu

David Naylor, glavni izvršni direktor podjetja Rayburn Country Electric Cooperative (RCEC), je imel o kriptovalutah milo rečeno omejeno znanje, ko so se mu lani začeli oglašati rudarji bitcoinov, da bi kupovali električno energijo od njegovega podjetja, ki ga vodi v 16 okrožjih na podeželju Teksasa. »Zapisoval sem si b-i-t-c-o-i-n,« je dejal Naylor, ki severno in vzhodno od Dallasa oskrbuje z električno energijo približno 229.000 odjemalcev, večino majhnih mest in hiš.

image_alt
Kriptovalute: Biden je podpisal dolgo pričakovano izvršno odredbo

Naylor je prejel več predlogov za gradnjo t. i. bitcoin rudnikov z računalniško opremo, ki »troši elektriko in rešuje matematične probleme za ustvarjanje digitalnih kovancev,« navaja Bloomberg. Dva od rudnikov bi zahtevala 20 milijonov dolarjev vredno nadgradnjo električnih vodov za preprečitev izpadov električne energije. Vsak od njih bi porabil toliko električne energije, da bi lahko z njo napajali 60.000 teksaških domov.

Komunalna podjetja, kot je Rayburn, morajo sicer rudarjem zagotoviti storitve, če je to tehnično izvedljivo, vendar nadgradnje omrežja lahko predstavljajo grožnjo, da bodo zvišale račune za potrošnike, ki že tako ali tako doživljajo cenovne pretrese. »To so izzivi, s katerimi se še nikoli nismo soočili,« je v intervjuju za Bloomberg dejal Naylor.

Foto: David Moir
Foto: David Moir

Teksaška komunalna podjetja se bodo morda morala tega lotiti večinoma sama, pri čemer bodo morala pretehtati stroške nadgradenj glede na dolgoročne koristi, kot so prihodki, ki jih je mogoče vložiti v zaščito pred izpadi. Svet za električno zanesljivost v Teksasu (ERCOT), ki je upravljavec omrežja v državi, mora oceniti, kako bo rudarjenje bitcoinov vplivalo na elektroenergetski sistem. ERCOT sicer doslej ni javno razkril, kaj je naredil, vendar bodo njegovi člani še ta mesec glasovali o ustanovitvi delovne skupine, ki bo preučila, koliko rudnikov se bo priključilo na omrežje in kako hitro.

Koliko stane rudarjenje bitcoinov?

Na splošno je rudarjenje bitcoinov prebivalce in podjetja v zvezni državi New York stalo približno 250 milijonov dolarjev (228 milijonov evrov) na leto zaradi višjih letnih računov za električno energijo, ugotavlja študija Kalifornijske univerze Berkeley iz leta 2021. Po ocenah raziskovalcev se zaradi rudarjenja zviša mesečni račun za elektriko za približno osem dolarjev za posameznike in 12 dolarjev za mala podjetja.

image_alt
Švicarsko mesto bo sprejelo bitcoin kot zakonito plačilno sredstvo

Rudarji pravijo, da bo zaradi njihove zmožnosti hitrega zmanjšanja obsega dejavnosti, ko bo omrežje potrebovalo energijo, sistem dejansko postal stabilnejši. Rudniki bitcoinov ne bi smeli povzročiti velikih stroškov za potrošnike, saj iščejo redkeje poseljena območja z električno energijo, je dejal Lee Bratcher, predsednik teksaške lobistične skupine Blockchain Council.

Bitcoin. Foto: Dado Ruvic / Reuters
Bitcoin. Foto: Dado Ruvic / Reuters
Po podatkih indeksa porabe električne energije za bitcoin, ki ga je pripravila Univerza v Cambridgeu, je zaradi rudarjenja po vsem svetu porabljene dvakrat toliko energije, kot je to potrebno za napajanje vsake luči v ZDA. V podjetju Rayburn želi izvršni direktor Naylor zagotoviti, da ne bi prevzemal nepotrebnih tveganj. Rayburn je moral namreč februarja prodati za 908 milijonov dolarjev (827 milijonov evrov) obveznic, da je pokril račun agencije ERCOT za naraščajoče cene električne energije med lansko krizo, odjemalci pa bodo dolg odplačevali 28 let, navaja Bloomberg. 

Po drugi strani pa lahko regije, kjer se rudari bitcoine, ponudijo nova delovna mesta ter imajo dostop do najnovejših finančnih orodij, tehnologij in operativnih praks. Sčasoma se zaradi uvedbe izboljšanih tehnologij te razširijo v lokalno gospodarstvo. Ustanovitev podjetij za rudarjenje bitcoinov na podeželskih območjih lahko tako na primer lokalne skupnosti spodbudi k bolj odprtemu raziskovanju, sprejemanju in uvajanju novih tehnologij ter inovacij v vsakdanje življenje, menijo poznavalci.

image_alt
ECB poziva k hitremu sprejetju predloga zakona o kriptovalutah MiCA

Več iz rubrike