Najbogatejši kriptomilijonarji na svetu

Kdo so najbogatejše osebe, ki so s pomočjo kriptovalut ustvarile pravo bogastvo?
Fotografija: Satoshi Nakamoto. Foto: ATTILA KISBENEDEK/AFP
Odpri galerijo
Satoshi Nakamoto. Foto: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Kriptovalute vedno bolj dobivajo na slavi, čeprav jim skeptiki še vedno ne zaupajo. Večina ljudi, ki je pred nekaj leti začela slediti novemu trendu trgovanja, je danes vsaj malce bogatejša. Nekateri med njimi pa so celo zelo obogateli. Spletna stran Entrepreneur je sestavila seznam najbogatejših kripto milijonarjev glede na podatke ameriške poslovne revije Forbes. 

image_alt
Odprtje trgovin brez blagajn, v katerih kupec vzame izdelke in odide

Satoshi Nakamoto

Satoshi Nakamoto je sinonim za posameznika, posameznico oziroma skupino ljudi, ki so ustanovili Bitcoin, vendar do danes še ni znano kdo se skriva za sinonimom.

Nakamoto naj bi po navedbah tujih medijev imel milijon bitcoinov, kar v fiat denarju pomeni približno 53 milijard evrov. 

Sam Bankman – Fried

Sam Bankman – Fried je najbogatejša (poznana) oseba v svetu kriptovalut. Leta 2017 je ustanovil podjetje za analitiko trgovanja s kriptovalutami Alameda Research, leta 2019 pa FTX, eno vodilnih menjalnic za kriptovalute. Forbes ga na lestvico najbogatejših Zemljanov uvršča na 32. mesto, njegovo premoženje pa naj bi bilo ocenjeno na 23,5 milijarde evrov. 

Brian Armstrong

Brian Armstrong je soustanovitelj družbe Coinbase, največje borze kriptovalut v ZDA. Podjetje je aprila leta 2021 na javni ponudbi doseglo tržno kapitalizacijo 88,6 milijarde evrov, navaja Entrepreneur. Neto vrednost Armstronga je ocenjena na 13 milijard evrov. 

Chris Larsen

Chris Larsen je soustanovitelj podjetja Ripple Labs, ki je razvilo kriptovaluto Ripple (XRP). Decembra leta 2016 je kot izvršni direktor sicer odstopil, a še vedno ostaja predsednik uprave. Njegova neto vrednost je ocenjena na 5,3 milijarde evrov. 

image_alt
To so najdražja živila na svetu

Joseph Lubin

Joseph Lubin je eden od soustanoviteljev Ethereum omrežja in ustanovitelj ConsenSys, podjetja, ki je v veliki meri sestavljeno iz med seboj povezanih zagonskih podjetij. ConsenSys razvija blockchain programsko opremo za Ethereum omrežje in ljudem po vsem svetu omogoča dostop do decentraliziranega spleta. Lubinovo premoženje naj bi bilo ocenjeno na 4,4 milijarde evrov.  

Changpeng Zhao

Je ustanovitelj ene največjih svetovnih kripto borz po obsegu trgovanja, Binance. Leta 2020 je borza predstavila lasten žeton Binance Coin (BNB), ki je danes glede na navedbe Forbesa tretja največja kriptovaluta po tržni kapitalizaciji. Njegovo premoženje naj bi bilo ocenjeno na 4,4 milijarde evrov, navaja Entrepreneur.

image_alt
Znaki, da je prišel čas za upokojitev

Tyler in Cameron Winklevoss

Brata dvojčka sta leta 2014 ustanovila borzo kriptovalut Gemini. Nekdanja olimpijska veslača sta znana tudi po tem, da sta Marka Zuckerberga obtožila, da jima je ukradel idejo za družbeno omrežje. 

Poleg ostalih digitalnih sredstev imata brata okrog 70.000 bitcoinov. Cameron in Tyler naj bi bila vsak zase vredna 3,8 milijarde evrov.

Fred Ehrsam

Fred Ehrsam je ameriški poslovni direktor, investitor in soustanovitelj podjetja Paradigm. Je tudi soustanovitelj podjetja Coinbase v katerem pa naj ne bi imel aktivne vloge. Njegova neto vrednost je ocenjena na 3,1 milijarde evrov. 

image_alt
Podjetje iz Arizone izumilo novo različico kolesa

Micree Zhan

Micree Zhan je znan kot soustanovitelj kitajskega velikana za rudarjenje kriptovalut Bitmain Technologies, ki je specializirano za prodajo naprave, ki se imenuje ASIC rudar. Zhan je bil leta 2019 odstavljen, še vedno pa ostaja največji delničar podjetja. Njegova neto vrednost je ocenjena na 2,8 milijarde evrov.

Jed McCaleb

Jed McCaleb spada med pionirje v svetu kriptovalut. Pomagal je zagnati tri znana kripto podjetja. Leta 2010 je ustanovil Mt. Gox, prvo večjo kripto borzo, ki jo je leto pozneje prodal. Leta 2012 je soustanovil Ripple Labs, leta 2014 pa Stellar, podjetje, ki je konkurenčno Ripplu. McCalebova neto vrednost je ocenjena na 2,6 milijarde evrov. 

Damian Merlak. Foto: zajem zaslona/Instagran
Damian Merlak. Foto: zajem zaslona/Instagran

Damian Merlak

Tudi Slovenija premore nekaj kripto milijonarjev. Najbolj znan je Damian Merlak, peti najbogatejši Slovenec, katerega premoženje je ocenjeno na več kot 100 milijonov evrov. 

Več iz rubrike