Umor je novica, rast pridelkov ni novica

Svet novic - Današnja tehnologija in duh demokracije omogočata masovno, skoraj globalno distribucijo informacij do skoraj vsakogar in to za zelo malo denarja.
Fotografija: Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Foto: Shutterstock

V modernem svetu smo pod neprestanim pritiskom preverjanja novic, včasih celo iz minute v minuto, in obstaja ogromno virov, kjer lahko to počnemo. Zdi se tako zelo normalno, da smo včasih prisiljeni prekiniti karkoli že počnemo; (kopamo otroka ali imamo planiran obisk starih staršev), samo, da bi izvedeli najbolj groznih in razhajajočih dogodkih, ki so se morda pravkar dogajali nekje po svetu.

image_alt
Največja grožnja za naslednje generacije

Nekoč

Najzgodnejše vrste novic so bile sprva omejene na zelo izbrano občinstvo. Sestavljale so poročila vohunov in veleposlanikov ter opisovale dogodke na tujih sodiščh in kmetijstvo manufaktur. Zgodnje novice so monarhu omogočile, da je ugasnil upor, izkoristil priložnost na morju ali okrepil obrambo pred invazijo. Skoraj nihče ni slišal za te novice razen profesionalcev, ki so natančno vedeli, kaj z njimi storiti.

Danes

Današnja tehnologija in duh demokracije omogočata masovno, skoraj globalno distribucijo informacij do skoraj vsakogar in to za zelo malo denarja. Poročila, ki so bila nekoč namenjena le peščici izbrancev v vladi, danes bolj ali manj pridejo do vseh nas. To se sliši laskavo, ampak lahko hkrati vnaša tudi zelo veliko zmede, jeze in strahu. Kaj pravzaprav lahko v resnici naredimo z zalogami vseh teh informacij, ki jih dobimo? Nemočni smo prepuščeni, da se sekiramo glede beguncev, zunanjega dolga, odnosov s sosednjimi državami, kmetijske politike, ohranjanja okolja, posodobitve jedrskih reaktorjev in škandala s prešuštniškim pop zvezdnikom. Tudi če nimamo zmožnosti za kakršno koli ukrepanje in ne razumemo podrobnosti tega, kar nam je bilo sporočeno, posodobitve nacionalnih in mednarodnih problemov še zmeraj pristajajo na naših ekranih – istočasno, ko želimo otroke odpeljati v šolo ali končati domača opravila, klepetati s prijatelji ali poskušamo ležati v tišini v topli kadi. Darilo novic je lahko laskavo; vprašanje je samo ali je večina le-teh res uporabnih in relevantnih.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Dodatni faktor, ki je težaven glede naše izpostavljenosti novicam je ta, da so novice  pristransko usmerjene v najbolj strašljive in grozljive dogodke. Umor je novica, medtem, ko preživljanje prijetnega popoldneva mlade družine z njihovo teto ni novica; informirani smo glede izbruha zastrupitve s hrano, ne pa z novico, da mnogo ljudem letos dobro uspeva paradižnik. Težava je v tem, da je smo prisiljeni na spremljanje majhnega števila »nenavadnih« ljudi medtem, ko je povprečna spodobnost le redko deležna take pozornosti. Tako postajamo s spremljanjem teh novic vsak dan bolj zaskrbljeni in vznemirjeni in prepričani v svojo nemoč vplivanja na ta svet.

image_alt
Izgorelost zaradi skrbi

Moč razlikovanja

Da bi zgradili modrejši odnos do novic in poenostavili koliko jih pravzaprav potrebujemo se moramo fokusirati na velikokrat spregledano a kritično vprašanje: katere informacije sploh zahtevam in zakaj jih zahtevam oz. jim sledim?

Tisovne organizacije so globoko odporne do takih izpraševanj in bi nam odgovorile, da so novice pomembne same po sebi in da ne obstaja meja koliko jih pravzaprav potrebujemo. V perfektnem svetu bi izgledalo tako, da bi vedeli vse o vsem in to takoj. Povezava bi bila neposredna. Ampak v realnosti je tako, da ni katerakoli novica, ki je pritegnila pozornost novinarjev po svetu tista v zadnjih urah tista, ki jo potrebujemo, ampak je to informacija, ki jo potrebujemo, da bomo cveteli kot posamezniki.

Lahko, da ni najbolj urgentna novica, ki jo moramo danes slišati o napovedi ameriške zunanji politike, ampak o pomembnosti, da nadziramo svoj temperament, ko razpravljamo z bratom in sestro o naši mični preteklost. Mogoče je iz geopolitične perspektive odločujoče, da bodo imeli Kitajci velikanske investicije v Kazahstanu - ampak za nas je lahko veliko bolj pomembno kako malo smo zadnje čase namenili pozornosti nečaku ali pa lepoti večernega neba.

Gre za to, da so novice, ki jih vidimo vsak dan zelo omejene v svoji viziji, kje najti ključna dejstva, ki jih potrebujemo za razcvet: le-te vidijo sejne sobe, parlamente, filmske studie in luksuzna domovanja znanih oseb kot primarna mesta, ki jih moramo odkriti in so resnično pomembna. Seveda moramo biti doboro informirani ampak informacije, ki so resnično relevantne za nas se verjetno skrivajo drugje: mogoče skrivajo v skeptičnem pogledu 7 letnika, ki meni, da se moramo več igrati in manj delati, v počutju nekaj znancev v parku, v mislih nekoga, ki je na smrtni postelji ali pa med platnicami knjege, ki je bila napisana pred 500 leti. Kam vlagamo svojo energijo je pomembno in vpliva na naš razvoj ter pecpcijo sveta v katerem živimo.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Zelo pogosto so zelo pomembne novice ujete v našem umu- ampak lahko ravno naša simpatija do novic brez ovir ovira zmožnost, da »poberemo« lastne začasne misli in nastajajoče ideje. Novice ponujajo enega najbolj prestižnih izgovorov, ki so bili kadarkoli izumljeni, da nikoli ne porabimo časa za prostovoljno gostovanjeznotraj naših lastnih miselnih procesov. Seveda bodo novice, ki jih oddajajo do nas, za nekoga, nekje zelo pomembne – ampak večinoma pa nas popolnoma odklopijo od naših resničnih prioritet v prihajajočih letih, ki pa so narediti nekaj iz našega življenja in naših talentov v času, ki nam je še ostal.

Od odvisnosti biti dobro informirani se lahko osvobodimo tako, da postanemo bolj ambiciozni v ugotavljanju kaj res pomeni biti »dobro obveščen«. Za biti razgledani in redno vsak dan informirani glede dogaja po svetu in okoli zdostuje že nekaj minut dnevno, ampak razumeti kaj moramo razvijati kot ljudje, to pa je delo za celo življenje. Če nm novice nudijo kar resnčno potrebujemo, potem so vredne naše konstantne pozornosti. Če ne, jih lahko z velikim olajšanjem in lažjim srcem ignoriramo in na ta način poenostavimo naše dneve ter porabimo svoj na novo najdeni čas za bolj domiselno romanje za za informacijami, ki nam bodo resnično pomagale.

image_alt
Rešimo prst, da bomo rešili življenje

Več iz rubrike