Skupina Kolektor bo letos dosegla milijardo evrov prihodkov.

Kadrovske spremembe v Kolektorju in nove strategije, s katerimi želi Skupina doseči 1,5 milijarde evrov prihodkov.
Fotografija: Koncern Kolektor usmerja ladjo k novim ciljem. Foto: Kolektor
Odpri galerijo
Koncern Kolektor usmerja ladjo k novim ciljem. Foto: Kolektor

Koncern Kolektor je na medijski konferenci predstavil novo vodstvo. Dosedanji predsednik Radovan Bolko postaja nadzornik, novi predsednik uprave pa je  postal Valter Leban. Člana uprave sta Darja Petrič in Žiga Kogej, so povedali na medijski konferenci.

image_alt
Nataša Kovačević: Ženske managerke prebijajo stekleni strop

Lani so v skupini presegli 900 milijonov evrov prihodkov od prodaje, EBITDA (kosmati denarni tok) je znašal 80 milijonov evrov, dodana vrednost na zaposlenega 50.000 evrov, je pojasnil Radovan Bolko.

Letos bo poslovni sistem dosegel milijardo evrov prihodkov, do leta 2030 pa je cilj 1,5 milijarde evrov. Foto iz novinarske konference ob predstavitvi novega vodstva. Foto: Kolektor
Letos bo poslovni sistem dosegel milijardo evrov prihodkov, do leta 2030 pa je cilj 1,5 milijarde evrov. Foto iz novinarske konference ob predstavitvi novega vodstva. Foto: Kolektor

Letos bo poslovni sistem dosegel milijardo evrov prihodkov, do leta 2030 pa je cilj 1,5 milijarde evrov. Tretjino prihodkov naj bi ustvarili na mobilnosti, tretjino na sistemih in tretjino na gradbeništvu.

Poleg kadrovske prenove se je zgodila tudi reorganizacija sistema. Izoblikovane so tri divizije, Kolektor Construction, Kolektor Mobilitiy in Kolektor Technologies. Vsaka bo imela dva direktorja. Mobilnost bosta vodila Primož Bešter in Marjan Drmota, gradbeništvo Tine Vadnal in Marko Trampuž, tehnologije pa Franci Florjančič in Rok Vodnik.

Stojan Petrič, predsednik nadzornega sveta, je poudaril: »Gre za šesti poslovni model od leta 1994. Takrat smo začeli s 30 milijoni evrov prihodkov, 51-odstotni lastniki podjetja so bili tujci. V 28 letih bomo prišli do ene milijarde evrov prihodkov, podjetje smo odkupili od Američanov. Ostali smo slovensko podjetje iz Idrije. Poslovne modele smo gradili na lastnih virih in ljudeh. Z Bolkom sva predstavnika generacije, ki je podjetje kupila od Američanov. Sledi druga skupina direktorjev, ki je prevzela vodenje, v pripravi pa je tudi tretja. Mi tak način povzemamo po skupini Robert Bosch..«

image_alt
[INTERVJU] Radovan Bolko: Kriza bo veliko hujša kot leta 2009

Valter Leban, novi predsednik uprave koncerna Kolektor, je napovedal: »Nadaljujem uspešno delo Stojana Petriča in Radovana Bolka. Kolektor je rasel organsko in s prevzemi. Postajamo holding s tremi hčerinskimi podjetji. Do leta 2030 želimo 1,5 milijarde evrov prihodkov, največjo rast načrtujemo v mobilnosti.

image_alt
Ja, Slovenci gradimo! Norost? Sploh ne

Več iz rubrike