Ostati v trenutni službi ali oditi?

Razmislek o nekaterih vprašanjih vam lahko pomaga pri odločitvi, ali vztrajati v obstoječi službi ali začeti iskati druge poti.
Fotografija: Foto: fizkes/Shutterstock
Odpri galerijo
Foto: fizkes/Shutterstock

Služba predstavlja pomemben del našega življenja. Na delovnem mestu namreč preživimo osem ur na dan, včasih tudi več. Če nam opravljanje dela ne prinaša zadovoljstva, lahko to pomembno vpliva na naše zdravje, splošno počutje ter na odnose, ki jih gradimo z drugimi.

Številni posamezniki se na določeni točki karierne poti vprašajo, če je še smiselno vztrajati ali bi bilo bolje oditi v drugo delovno okolje, morda celo na samostojno pot. Na to vprašanje vam nihče ne more podati pravega odgovora. Do njega se morate dokopati sami.

Forbes je v sodelovanju z nekaterimi podjetniki pripravil seznam vprašanj, ki bi si jih moral postaviti vsak, ki razmišlja o morebitni spremembi kariere.

image_alt
Denar pomotoma nakazal tujcu in ga z velikim trudom dobil nazaj

Mi je moje delo všeč?

Človeka lahko delo, ki ga ta z veseljem opravlja, poživi in polni z občutki zadovoljstva in poslanstva. Vsak ima svojo predstavo o tem, kako naj bi izgledala njegova idealna zaposlitev. Seveda ideje niso vedno izvedljive ali pa vsaj ne z danes na jutri. Včasih je treba v določeni službi vztrajati zaradi finančne varnosti. Z jasnim fokusom in pripravljenostjo delati v tej smeri pa bo bolj verjetno, da bomo na dolgi rok prišli bližje temu, kar si želimo.

Kaj me veseli in v čem sem dober?

Ko razmišljamo o nadaljnji karierni poti, se je vredno vprašati, kaj je tisto, kar nas veseli, kaj radi počnemo. Vsak ima svoje unikatne lastnosti in vrline, ki jih lahko na nekaterih področjih še posebej dobro izkoristi. Razmislek o osebnostnih lastnostih, hobijih in vrednotah nas lahko usmeri na pravo pot.

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Kakšen bi bil moj idealni delovni dan?

Da bi se pri delu dobro počutili, ni pomembna le vsebina, ampak tudi njegova oblika. Nekateri ljudje imajo raje rutino in pravila, drugi se najbolje počutijo, ko so svobodni in si delovni čas razporejajo po svoje. Nekateri so bolj individualistično usmerjeni, drugi najbolje delujejo v skupini. Medtem ko si nekateri želijo varnosti v obliki redne zaposlitve, se drugi raje podajo na samostojno pot.

Kaj želim storiti, preden umrem?

Številni ljudje se šele v visoki starosti zavejo, da so celo življenje hodili po poti, ki so jo tlakovali drugi, namesto da bi sledili svojim željam. Bolje je, če odgovore na to, kaj si resnično želimo početi, iščemo že veliko prej. Če je naš trenutni življenjski slog zelo neskladen z našimi pričakovanji, potem bi bilo morda smiselno poiskati druge možnosti.

image_alt
Najbolj nenavadna prenočišča po svetu

Katero delo zame ne bi bilo kot delo?

Pravijo, da je pokazatelj tega, da smo resnično našli svoje poslanstvo, to, da se ob opravljanju dela ne počutimo, kot da bi zares delali. Splošno prepričanje je, da je delo nekaj, kar bi nam moralo biti v breme. Številni posamezniki, ki so našli pravi poklic zase, pa dokazujejo, da temu ni tako.

Ko se znajdemo pred odločitvijo, če naj ostanemo v trenutni službi ali odidemo, moramo seveda dobro pretehtati pluse in minuse obeh možnosti. Podajanje na nove poti prinaša številna tveganja pa tudi nove priložnosti. Kaj odtehta - varnost ali novi izzivi - pa lahko presodi le vsak sam zase.

Več iz rubrike